Άνοιγμα λιανεμπορίου, σχολείων, αλλά και οι διαδημοτικές μετακινήσεις είναι οι προτεραιότητες της κυβέρνησης για το επόμενο βήμα στη χαλάρωση των μέτρων του lockdown για τον κορονοϊό.

Οι λοιμωξιολόγοι θα συνεδριάζουν το πρωί της Τετάρτης (30/3), προκειμένου να συζητήσουν και να επεξεργαστούν τις προτάσεις της κυβέρνησης για την άρση του αυστηρού lockdown.

Όπως αναφέρει το ΣΚΑΙ το ερχόμενο Σαββατοκύριακο αναμένεται να παύσει η απαγόρευση των διαδημοτικών μετακινήσεων, με στόχο να υπάρξει η ψυχολογική αποσυμπίεση των πολιτών.

Λιανεμπόριο στις 5 ή στις 12 Απριλίου

Κυβερνητικά στελέχη στοχεύουν σε άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 5 Απριλίου ωστόσο – εάν απαιτηθεί extra χρόνος από τους ειδικούς – το άνοιγμα θα παραταθεί για τις 12 Απριλίου.

Βασικός στόχος είναι η αγορά να προλάβει να λειτουργήσει πριν από το Πάσχα, ενώ ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα αναμένεται να προκριθεί είτε τα μοντέλα click away – click in shop είτε ο περιορισμός του αριθμού των καταναλωτών ανάλογα τα τετραγωνικά των καταστημάτων.

Ο ρόλος των self test για τα σχολεία

Οι ειδικοί επεξεργάζονται ήδη τις προτάσεις του υπουργείου Παιδείας για άνοιγμα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε όλες τις περιοχές, ακόμη και αυτές που είναι σε «βαθύ κόκκινο», με προϋπόθεση την υποχρέωση σταθερού εβδομαδιαίου self test (κάθε Δευτέρα) μαθητών και καθηγητών.

«Γίνεται μεγάλη προσπάθεια για να επιστρέψουν τα παιδιά στα σχολεία», ανέφερε σήμερα η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως γνωστοποιώντας ότι το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων προγραμματίζεται για την επόμενη εβδομάδα και πρόσθεσε «έχουμε τρεις εβδομάδες μέχρι τις διακοπές του Πάσχα. Το Πάσχα δε θα γίνουν μαθήματα. Θα δούμε τι θα γίνει με τα δημοτικά ανάλογα με την εισήγηση των ειδικών».

Δύσκολα άνοιγμα μετακινήσεων το Πάσχα

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, βρέθηκε στην Πάτρα και ρωτήθηκε τι θα γίνει με τα μέτρα ενόψει του Πάσχα.

Ο κ. Χαρδαλιάς ξεκαθάρισε πως: «Κάθε μέρα σταθμίζουμε τα δεδομένα. Σε εβδομαδιαία βάση βλέπουμε τα δεδομένα και αναλόγως προχωράμε.

Δεν είναι ώρα για μεσοπρόθεσμες προσεγγίσεις. Κάθε μέρα είναι διαφορετική, κάθε μέρα μετράμε τα δεδομένα και σε συνεργασία τους επιδημιολόγους προχωράμε στο επόμενο βήμα».

Την ίδια ώρα, στην ενημέρωση για τους εμβολιασμούς, η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, ξεκαθάρισε πως η επιθυμία για να γιορτάσουμε στις ιδιαίτερες πατρίδες μας, δεν συνάδει με το ποσοστό των εμβολιασμών.

«Αυτή είναι η επιθυμία όλων των Ελλήνων να πάνε το Πάσχα στα χωριά τους και να ζήσουν όπως όλες τις χρονιές ένα ελληνικό Πάσχα, όμως αυτό δεν συνάδει με το ποσοστό εμβολιασμού μέχρι σήμερα», είπε χαρακτηριστικά στην ενημέρωση για τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού η κα. Θεοδωρίδου.

Στη συνέχεια η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών εξήγησε ότι «μπορεί ο παππούς και η γιαγιά να έχουν εμβολιαστεί αλλά τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους δεν έχουν εμβολιαστεί.»

«Αν πάνε θα πρέπει να τηρούνται αυστηρά όλα τα μέτρα ατομικής προστασίας» ξεκαθάρισε και προσέθεσε πως «υπάρχουν βέβαια και οι περιπτώσεις που είναι δύο άνθρωποι και είναι και οι δύο εμβολιασμένοι και θέλουν να πάνε στο εξοχικό τους, εκεί τα πράγματα είναι πιο εύκολα».