Όπως, πριν μερικά χρόνια, στους τουριστικούς δρόμους της Κωνσταντινούπολης η γλώσσα που άκουγε κανείς περισσότερο ήταν η ελληνική, έτσι σήμερα στην παραλιακή λεωφόρο Νίκης, στη Θεσσαλονίκη , πιο πολύ ακούγονταν τα τουρκικά παρά τα ελληνικά.
Εκατοντάδες Τούρκοι τουρίστες, επωφελούμενοι και από την αργία της 30ης Αυγούστου (Γιορτή της Νίκης για την Τουρκία –ήττας του ελληνικού στρατού το 1922, στο Ντουμλούπιναρ) έφτασαν στη Θεσσαλονίκη με το κουραζιερόπλοιο Aegean Paradise της τουρκικής εταιρείας Etstur.
Η κρουαζιέρα τους ξεκίνησε πριν τρεις ημέρες από το Τσεσμέ και η Θεσσαλονίκη είναι ο τελευταίος τους σταθμός μετά τη Μύκονο και τον Πειραιά.
Περίπου 750 Τούρκοι, κυρίως από τη Σμύρνη και το Ντενιζλί και ελάχιστοι από την Κωνσταντινούπολη,επέλεξαν, να επισκεφτούν τους δημοφιλέστερους προορισμούς στην Ελλάδα κάνοντας μια κρουαζιέρα που τους κόστισε 300 ευρώ το άτομο. Ένας μεγάλος αριθμός από αυτούς ξεχύθηκε το πρωί στην παραλία της Θεσσαλονίκης, με τους τουριστικούς χάρτες στα χέρια, για να επισκεφτούν πρώτα τον Λευκό Πύργο και στη συνέχεια το Μουσείο Σπίτι του Κεμάλ Ατατούρκ, που βρίσκεται στην αυλή του τουρκικού προξενείου, ενώ κάποιοι άλλοι επέλεξαν να κάνουν τον γύρο της πόλης με τα λεωφορεία Sight Seeing.
«Ξεκινήσαμε πριν δυο μέρες από το Τσεσμέ ,πήγαμε Μύκονο, χτες ήμασταν όλη μέρα στην Αθήνα και εντυπωσιαστήκαμε από την Ακρόπολη και το Ναό του Ολυμπίου Διός. Επιλέξαμε να περιηγηθούμε στην Αθήνα, όχι με οργανωμένη ημερήσια εκδρομή, αλλά με τη βοήθεια ταξιτζήδων που μας έκαναν τον ξεναγό. Έτσι γνωριστήκαμε με τον Θόδωρο και τον Γιώργο ανταλλάξαμε κάρτες του και θα μιλάμε μέσω Ίντερνετ και έτσι δημιουργήσαμε νέες φιλίες. Σήμερα είμαστε στη Θεσσαλονίκη και πάλι θέλουμε να τη γυρίζουμε με τα πόδια, να περπατήσουμε στους δρόμους της, να αναπνεύσουμε τον αέρα της, να δούμε το Λευκό Πύργο, να πάμε στο σπίτι του Κεμάλ Ατατούρκ και μετά στην Πλατεία Αριστοτέλους. Τώρα που περπατάω στην παραλία της Θεσσαλονίκης αισθάνομαι σαν να περπατώ στην παραλία της Σμύρνης και να σας πω τι αισθάνομαι; Ότι οι Τούρκοι και οι Έλληνες είναι αδέλφια , πράγματι αυτό το αισθάνθηκα» λέει η Γκιουλνάζ Ουλούσοϊ –Μπαλ.
«Είμαστε πολύ ευτυχισμένοι , κι εγώ και η σύζυγός μου και τα παιδιά μας που ήρθαμε στην Ελλάδα. Περάσαμε πάρα πολύ ωραία» λέει από την πλευρά του ο Χουρριέτ Μπάλ.
Ο Κεμάλ Άκτας και η σύζυγός του Χατιτζέ έρχονται για τέταρτη φορά στην Ελλάδα. Στην ερώτηση «Ήρθατε για τη Γιορτή;» ο κ. Άκτας απαντά: «Τη Γιορτή; Ποια Γιορτή; Εμείς κάναμε αυτή την κρουαζιέρα γιατί μας αρέσει πολύ η Ελλάδα. Σήμερα θα πάμε στο σπίτι του Ατατούρκ και μετά θα περιπλανηθούμε στην πόλη».
«Κάναμε και πέρσι κρουαζιέρα στην Ελλάδα, κι επειδή μας άρεσε πολύ ξαναήρθαμε. Αυτή τη φορά φέραμε και το παιδί μας . Επειδή εργαζόμαστε πάρα πολύ επιλέξαμε να κάνουμε μια κρουαζιέρα που είναι ξεκούραστη , γιατί το βράδυ μπορούμε να κοιμόμαστε άνετα. Εμείς ερχόμαστε από τη Σμύρνη. Στο καράβι δεν είναι όλοι από τη Σμύρνη, υπάρχει ένα γκρουπ από το Ντενιζλί και λίγοι από την Κωσταντινούπολη» λέει η σύζυγός Χατιτζέ Ακτας.
Στο Μουσείο –Σπίτι του Κεμάλ Ατατούρκ από το πρωί επικρατεί το αδιαχώρητο καθώς ο μέσος όρος επισκεπτών, σύμφωνα με πληροφορίες από το τουρκικό προξενείο, ανέρχεται στους 150 την ώρα. Μέχρι τις 5 που θα κλείσει το Μουσείο ,αναμένεται ο αριθμός των επισκεπτών να ξεπεράσει τους 1000. Να σημειωθεί ότι επειδή σήμερα στη Τουρκία είναι αργία και πάρα πολλοί Τούρκοι έχουν επιλέξει να ταξιδέψουν το εξωτερικό. Πολλοί από αυτούς προτίμησαν τη γειτονική Ελλάδα.