Στην επίσπευση του μαζικού προγράμματος εμβολιασμού ποντάρει η κυβέρνηση, καθώς αποτελεί τη μόνη ελπίδα για να μπει φρένο στην ξέφρενη πορεία του φονικού ιού και να δημιουργηθεί το πολυπόθητο τείχος ανοσίας, το οποίο και θα δώσει το σήμα και για την έναρξη της τουριστικής περιόδου.
Της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή
Αυτή τη στιγμή έχουν ξεπεραστεί 1.120.000 εμβολιασμοί, ενώ 747.000 και πλέον πολίτες έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου.
Εντός Μαρτίου αναμένεται να ανοίξει και η πλατφόρμα για την πρώτη κατηγορία ευπαθών ομάδων για εμβολιασμό, ενώ μετά το πράσινο φως από την εθνική επιτροπή εμβολιασμών για το εμβόλιο της AstraZeneca στους άνω των 65 ετών, το σύστημα θα ενοποιηθεί και εκτιμάται ότι η συντριπτική πλειονότητα θα έχει μέχρι τέλη Απριλίου-αρχές Μαΐου εμβολιαστεί.
Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τις ευπαθείς ομάδες
Εντός των επόμενων ημερών θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός ατόμων με υποκείμενα νοσήματα υψηλού κινδύνου, ανεξαρτήτως ηλικίας.
Αυτοί είναι:
- Μεταμοσχευμένοι ασθενείς, όπως και άτομα σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση οργάνου.
- Άτομα που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση, με χρόνια νεφρική νόσο σταδίου 5.
- Ασθενείς με κυστική ίνωση.
- Καρκινοπαθείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία ή ανοσοθεραπεία ή άλλη θεραπεία, όπως και αιματολογικός καρκίνος την τελευταία πενταετία.
- Με σοβαρά χρόνια προβλήματα του αναπνευστικού.
- Με σοβαρή ηπατική νόσο, ανοσοκαταστολή και άλλα νοσήματα, στα οποία συμπεριλαμβάνεται το σύνδρομο Down.
Ποιοι ακολουθούν στη σειρά για τον εμβολιασμό
Οι εμβολιασμοί θα συνεχιστούν με τις ηλικιακές κατηγορίες 70-74 ετών και στη συνέχεια για τα άτομα 65-69 ετών, τα οποία θα λάβουν τα εμβόλια Pfizer και Moderna, ενώ τα άτομα ηλικίας 60-64 ετών έχουν ήδη αρχίσει τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca. Ακόμη, σχεδόν παράλληλα θα αρχίσει ο εμβολιασμός των ατόμων 18-59 ετών με υποκείμενα προβλήματα αυξημένου κινδύνου (καρδιολογικά προβλήματα, διαβήτης, χρόνια ηπατική ή νεφρική νόσο κ.λπ.). Η ομάδα αυτή θα εμβολιαστεί με ηλικιακό κριτήριο.
Προς νομοθέτηση το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί την επανεκκίνηση των ταξιδιών εντός της ΕΕ και σχεδιάζει ένα «Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό», το οποίο θα αποδεικνύει ότι κάποιος έχει κάνει το εμβόλιο για τον κορονοϊό. Μια ιδέα που έχει υποστηρικτές, αλλά προκαλεί αντιδράσεις, με τα εμπόδια που ίσως χρειαστεί να ξεπεράσει -προκειμένου να υλοποιηθεί- να είναι πολλά. Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έστειλε στους ευρωπαίους ηγέτες επιστολή με την οποία τους ενημερώνει ότι η σχετική νομοθετική πρόταση της Κομισιόν για το πιστοποιητικό εμβολιασμού αναμένεται στις 17 Μαρτίου.
Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη χαρακτήρισε: «Εξαιρετικά θετικό το γεγονός ότι δρομολογείται η έναρξη των διαδικασιών για την καθιέρωση ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού, πρόταση που πρώτος έβαλε στο τραπέζι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης» και πρόσθεσε: «Πρόκειται για εξέλιξη μείζονος σημασίας για την Πατρίδα μας, καθώς διευκολύνει –σαν λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας- τη μετακίνηση Ευρωπαίων πολιτών από χώρα σε χώρα. Δικαιώνει την πολύμηνη προσπάθεια του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και ενισχύει τις προοπτικές για τον ελληνικό τουρισμό».
Οι υπέρμαχοι
- Ισπανία
- Κύπρος
- Ελλάδα
- Μάλτα
- Αυστρία
- Δανία
- Σουηδία
- Εσθονία
Οι χλιαροί υποστηρικτές
- Γαλλία
- Βέλγιο
- Γερμανία
- Ολλανδία
Ο σκόπελος των προσωπικών δεδομένων
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν διαμήνυσε πως το πράσινο πιστοποιητικό θα σέβεται την προστασία δεδομένων και την ασφάλεια. Όμως, οι ευρωπαϊκές αρχές προστασίας δεδομένων εκφράζουν τις ενστάσεις τους.
Ειδικότερα, η βελγική ρυθμιστική αρχή υποστήριξε ότι είναι ασαφής η δηλωμένη πρόθεση για την αποθήκευση των στοιχείων των εμβολιασμένων πολιτών και οι λεπτομέρειες για το πώς αυτά θα μοιράζονται.
Επίσης, προκαλεί ανησυχία ότι οι αρχές θα κρατούν τα στοιχεία αυτά για υπερβολικά πολύ καιρό. Από την πλευρά του, ο ευρωπαίος επόπτης Προστασίας Δεδομένων, Βόιτσεκ Βιεβιορόφσκι, αποκάλεσε ακραία την ιδέα για διαβατήριο ανοσίας, λέγοντας ότι «ακόμη και το όνομα με αηδιάζει λίγο».