Άλλη μια νύχτα γεμάτη αγωνία έζησαν οι κάτοικοι της Ελασσόνας, οι οποίοι διανυκτέρευσαν σε σπίτια και σκηνές μετά τον ισχυρό μετασεισμό των 5,9 Ρίχτερ, που έγινε 16 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Ελασσόνας και είχε βάθος 11,3 χλμ.
Οι μεγαλύτερες ζημιές σημειώθηκαν στο Δαμάσι, όπου περισσότερα από 80 σπίτια χαρακτηρίστηκαν μη κατοικήσιμα. Χωρίς ρεύμα έμειναν τα χωριά Μαγούλα, Μεσοχώρι και Αμούρι εξαιτίας της βλάβης στο δίκτυο, ενώ κατέρρευσαν τα μισογκρεμισμένα σπίτια που είχαν πληγεί από τον προχθεσινό σεισμό.
Με εντολή του Νίκου Χαρδαλιά στην περιοχή μεταβαίνει σήμερα ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου.
Σε επιφυλακή βρίσκονται όλες οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας, καθώς και η 1η, 2η, 7η και 8η ΕΜΑΚ.
Παπαζάχος: Έρχεται δύσκολη εβδομάδα με μετασεισμούς
Ο νέος ισχυρός μετασεισμός προκάλεσε έκπληξη στους σεισμολόγους καθώς ενεργοποιήθηκε ένας άλλος κλάδος που δεν ήταν γνωστός, ο βόρειος κλάδος του Μεσοχωρίου.
O καθηγητής σεισμολογίας, Κώστας Παπαζάχος, μέσω της εκπομπής «Κοινωνία Ώρα MEGA» είπε ότι θα υπάρξει μια δύσκολη εβδομάδα με μετασεισμούς στην περιοχή της Ελασσόνας και τόνισε την ανάγκη να μείνουν οι κάτοικοι μακριά από τα σπίτια τους.
«Όταν έχεις μετασεισμική ακολουθία σε εξέλιξη, γίνονται πολλές φορές πολύ ισχυροί μετασεισμοί, οι οποίοι θα φέρουν ετοιμόρροπα κτίρια σε κατάρρευση, θα προκαλέσουν νέους τραυματισμούς. Είδαμε χθες ανθρώπους να βγαίνουν από τα σπίτια, χωρίς τα σπίτι να είναι κατάλληλα Για την επόμενη εβδομάδα πρέπει να μείνουν εκτός σπιτιών. Η επόμενη εβδομάδα θα είναι όλη δύσκολη. Δεν πρόκειται να ηρεμίσουμε. Μέχρι την Καθαρά Δευτέρα έτσι θα πάμε» σημείωσε.
Σύμφωνα με τον κ. Παπαζάχο το 75% των μετασεισμών γίνεται την πρώτη εβδομάδα μετά τον ισχυρό σεισμό.
Υπογράμμισε ότι «όταν κάποιος είναι έξω από τη ζώνη του ρήγματος και είναι τόσο μακριά, πχ ένας κάτοικος της Λάρισας, και μένει σε ένα σπίτι που δεν εμφάνισε κάτι, δεν έχει κανένα λόγο να μείνει εκτός του σπιτιού του».
Σε ότι αφορά στον σεισμό, έκανε λόγο για έναν «πάρα πολύ ισχυρό μετασεισμό, της τάξη του 6,1 της Κλίμακας Ρίχτερ. Έγινε στο πιο δυτικό τμήμα αλλά μέσα στο χώρο της ακολουθίας. Δεν είναι σπάνιο σε αυτές τις περιπτώσεις».
Πρόσθεσε δε ότι ταν γίνονται τόσο μεγάλοι μετασεισμοί «είναι πολύ σπάνιο να έχουμε απανωτούς 3-4 μετασεισμούς, αντίστοιχου μεγέθους. Πραγματικό πολύ σπάνιο. Όμως τίποτα δεν είναι αδύνατο».