Τα νομικά τους επιχειρήματα για το πλαφόν στη συνταγογράφηση των φαρμάκων, διασταύρωσαν σήμερα ενώπιον της Επιτροπής Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) οι εκπρόσωποι δυο ιατρικών συλλόγων και του υπουργείου Υγείας.

Μάλιστα, στη σχετική συζήτηση της υπόθεσης στο ΣτΕ παραβρέθηκε και ο υπουργός Υγείας κ. Μάκης Βορίδης.

Ειδικότερα, κεκλεισμένων των θυρών συζητήθηκαν σήμερα στην Επιτροπή Αναστολών του ΣτΕ οι αιτήσεις αναστολής που έχουν καταθέσει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) ζητώντας την αναστολή του μέτρου του πλαφόν στη συνταγογράφηση φαρμάκων που προβλέφθηκε ανά γιατρό και ανά περιφέρεια.

Παρόντες στη συζήτηση που διεξήχθη στην Επιτροπή Αναστολών (με εισηγητή τον πάρεδρο κ. Η. Μάζο), ήταν οι εκπρόσωποι των δυο πλευρών και συγκεκριμένα ο πρόεδρος του ΠΙΣ Μιχάλης Βλασταράκος, ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης καθώς και ο κ. Βορίδης και ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Δ. Κοντός.

Οι ιατρικοί σύλλογοι υποστήριξαν ότι το μέτρο υποβιβάζει την παροχή υπηρεσιών υγείας και προκαλεί κινδύνους στη δημόσια υγεία.

Αντίθετα, κατά τις ίδιες πληρηφορίες η πλευρά του υπουργείου υποστήριξε ότι δεν τίθεται κανένας κίνδυνος για τη δημόσια υγεία και ότι για το μέτρο που αποβλέπει στη μείωση των δαπανών, ελήφθησαν υπόψη επιστημονικά κριτήρια και στατιστικά δεδομένα.

Η Επιτροπή Αναστολών του ΣτΕ επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφαση της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος του ΣτΕ κ. Σωτήρης Ρίζος έχει εκδώσει προσωρινή διαταγή για αναστολή του μέτρου μέχρι ωσότου εκδοθεί απόφαση της επιτροπής αναστολών.