Συνεχίζεται το θρίλερ με τον θάνατο του Σήφη Βαλυράκη με τον φερόμενο ως αυτόπτη μάρτυρα να περιγράφει καρέ καρέ τα όσα συνέβησαν την περασμένη Κυριακή από τη στιγμή που ο Σήφης Βαλυράκης έφυγε με το φουσκωτό του από την Ερέτρια μέχρι τη λεκτική αντιπαράθεση που είχε με επιβαίνοντα σε αλιευτικό σκάφος. Την ίδια στιγμή την Πέμπτη θα γίνει γνωστό μετά από αυτοψία ακριβώς ποια προπέλα σκάφους είναι αυτή που χτύπησε τον πρώην υπουργό.

Ο αυτόπτης μάρτυρας στην κάμερα του Mega είπε ότι άκουσε τη λεκτική αντιπαράθεση που είχε ο Σήφης Βαλυράκης με καπετάνιο αλιευτικού λευκού χρώματος, ωστόσο δεν είδε αν οι κύκλοι του αλιευτικού στη θάλασσα προκάλεσαν την πτώση του πρώην υπουργού, από τον κυματισμό που σχηματίστηκε.

Όπως είπε ο αυτόπτης μάρτυρας «την αναφορά στο λιμεναρχείο την έκανα τη Δευτέρα. Προχθές έδωσα την κατάθεση».

«Από το σημείο που στεκόμουν από τις 12 – 12μιση είδα το σκάφος του κ. Βαλυράκη να ξεκινά από την οικία του. Στα μισά της διαδρομής του έσβησε (από πρόβλημα), το ξανά έβαλε μπρος. Είχα ακουστική και οπτική επαφή. Η διαδρομή είναι 3-4 λεπτά.

Τη δεύτερη φορά στην προσπάθειά του να το βάλει μπρος, τον είχε πλησιάσει ήδη ένα αλιευτικό σκάφος, ερχόταν από βόρεια, από την πλευρά του λιμανιού. Μιλούσαν και άκουσα κάποια στιγμή διαπληκτισμό. Έκανε δύο κύκλους όσο μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα. Δεν πήγε πάρα πολύ κοντά, δεν το ακούμπησε το σκάφος. Το αλιευτικό σκάφος έφυγε προς τη μια κατεύθυνση και το φουσκωτό στην αντίθετη.

Όταν γύρισα σπίτι μου, είδα τι έγινε κι ενημέρωσα κάποιο στέλεχος του λιμεναρχείου με γραπτό μήνυμα «πάρε με τηλέφωνο μόλις δεις το μήνυμα» του είπα. Με πήρε τηλέφωνο, το μόνο που του είπα αρχικά είναι «αν έχουν βρει τον άνθρωπο», δεν ήξερα ακόμα ότι ο άνθρωπος δεν ήταν εν ζωή. Το μόνο που του είπα είναι ότι «το σκάφος του είχε πρόβλημα και έσβησε δύο φορές».

Το μόνο που είδα ήταν ένα λευκό αλιευτικό σκάφος. Τέτοιοι διαπληκτισμοί μέσα στη θάλασσα είναι συχνοί, σχεδόν καθημερινοί. Το σκάφος δεν είχε τέντα όσο μπόρεσα να δω. Στο αλιευτικό επέβαινε ένας άνθρωπος. Αυτά τα περιστατικά είναι σε όλες τις περιοχές της Εύβοιας συχνά. Να καταλάβουν όλοι – όλοι ότι η θάλασσα δεν είναι κανενός. Ειδικά εδώ σε καθημερινά βάση να δείτε διαπληκτισμοί που γίνονται» περιγράφει ο αυτόπτης μάρτυρας.

Εκτός από αυτή τη μαρτυρία οι αρχές έχουν στα χέρια τους άλλες τρεις μαρτυρίες που κάνουν την οικογένεια του πρώην υπουργού να μιλά για ανθρωποκτονία.

Ψαροτουφεκάς που πήρε μέρος στις έρευνες, καταγγέλλει στο Mega ότι δεν είναι η πρώτη παρενόχληση από αλιευτικό. Τα επεισόδια στην περιοχή, λέει, είναι αλλεπάλληλα όπως οι καταγγελίες που τα συνοδεύουν.

«Εξετάζονται 30 επαγγελματικά σκάφη»

«Θα υπάρξει πλήρης διαλεύκανση κάθε πτυχής της υπόθεσης» διεμήνυσε ο ο πλωτάρχης και εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Ναυτιλίας, Νίκος Κοκκάλας, μιλώντας στο Mega.

«Είναι μια ποινική προδικασία. Διέπεται από την αρχή της μυστικότητας. Εξετάζονται όλα τα σενάρια από τις αρχές. Εξετάζουμε και το σενάριο να υπήρχε και δεύτερο σκάφος στο σημείο. Δεν έχει υπάρξει εντοπισμός συγκεκριμένου σκάφους γίνεται αυτοψία στα σκάφη που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, περίπου 30 επαγγελματικά σκάφη. Αυτή τη στιγμή λαμβάνονται καταθέσεις και το υλικό θα χρησιμοποιηθεί για την εξαγωγή αξιόπιστων συμπερασμάτων», είπε ο κ. Κοκκάλας.

Συνεχίζονται οι έρευνες, λαμβάνονται μαρτυρίες από αυτόπτες μάρτυρες της περιοχής.

Από την πλευρά του ο ιατροδικαστής, Σωκράτης Τσαντίρης, υποστήριξε ότι «Θα μπορέσει να εξακριβωθεί αν η προπέλα του φουσκωτού του προκάλεσε τα τραύματα στον Σήφη Βαλυράκη, ή αν προήλθαν από προπέλα άλλου σκάφους», επομένως την Πέμπτη θα γνωρίζουμε το αποτέλεσμα χωρίς να επιδέχεται καμία αμφισβήτηση.

«Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, υπάρχει πιθανότητα να τον έχει χτυπήσει η προπέλα του σκάφους του ή άλλου σκάφους» συνέχισε.

«Αν πάρουμε το σενάριο του ατυχήματος, δυστυχώς στην Ελλάδα τα θαλάσσια ατυχήματα είναι συχνά. Θα μπορούσε θεωρητικά να τον χτυπήσει και η δική του προπέλα, δεν μπορεί να αποκλειστεί αυτό. Θα μπορούσε ο Σήφης Βαλυράκης να είχε κρατηθεί από κάπου πέφτοντας, και στην προσπάθειά του να ανέβει μπορεί να χτύπησε από την προπέλα της βάρκας του», συμπλήρωσε.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον δικηγόρο της οικογένειας, Γιώργος Σπύρου, εκκρεμεί να γίνει αύριο μια αυτοψία στην προπέλα του Σήφη Βαλυράκη ώστε να επιβεβαιωθεί ή να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να χτυπήθηκε από την δικιά του προπέλα.