Συμπληρωματικό της προσφυγής του υπόμνημα υπέβαλε χθες ενώπιον του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ρόδου ο προσωρινά κρατούμενος στις δικαστικές φυλακές του Ναυπλίου, κατηγορούμενος για κατασκοπεία
Του ανταποκριτή μας από το dimokratiki.gr στη Ρόδο
Η εξέλιξη αυτή καταγράφεται μια μέρα μετά την δημοσιοποίηση από την «Δημοκρατική» σημαντικών στοιχείων τα οποία διαψεύδουν ουσιωδώς τα όσα αφηγήθηκαν στις απολογίες τους οι κατηγορούμενοι για κατασκοπεία και συγκεκριμένα ο 35χρονος και ο 52χρονος πρώην μάγειρας του πλοίου «Ε/Γ – Ο/Γ ΣΤΑΥΡΟΣ».
Θυμίζουμε ότι μεταξύ άλλων σε έκθεση του Τμήματος Ψηφιακών Πειστηρίων της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών μετά την επεξεργασία των δύο smartphone κινητών των δύο κατηγορούμενων διαπιστώνεται από το ιστορικό περιήγησης στο διαδίκτυο του 52χρονου ότι επισκεπτόταν την σελίδα του Πολεμικού Ναυτικού και προέβαινε σε καταγραφή των χαρακτηριστικών του στόλου, όπως παρουσιάζεται εκεί, προκειμένου να προβαίνει σε αντιπαραβολή με τα όσα είχε καταγράψει ο ίδιος!!
Βρέθηκαν επίσης φωτογραφίες πολεμικών πλοίων και πλοίου της Frontex στο κινητό που ανήκει στον 35χρονο γραμματέα του Τουρκικού Προξενείου.
Σε ό,τι αφορά τα μηνύματα που αντάλλασσαν εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει μήνυμα που αντήλλαξαν την 07.55 ώρα της 3ης Νοεμβρίου 2020:
52χρονος: «Το σκάφος P32 δεν είναι ορατό στο σημείο. Είναι σωστός ο αριθμός;»
35χρονος: «Δεν φαίνεται εντελώς επειδή είναι σκοτεινά».
Τα SMS και η καθημερινή επικοινωνία
Ο 52χρονος χρησιμοποιώντας τη συσκευή κινητού τηλεφώνου του, περιηγείτο στο διαδίκτυο τουλάχιστον από την 09:48 ώρα της ίδιας ημέρας στην επίσημη ιστοσελίδα του Πολεμικού Ναυτικού προφανώς αναζητώντας το προαναφερόμενο σκάφος.
Όπως έγραψε η «Δημοκρατική», προέκυψε ότι κατά το χρονικό διάστημα από 1 Οκτωβρίου έως 30 Νοεμβρίου 2020 συνομίλησαν μεταξύ τους 61 φορές, ενώ σε 4 συνομιλίες τους και σε ένα μήνυμα (sms) η τηλεφωνική σύνδεση ενεργοποιείται από κεραία που βρίσκεται στο Καστελόριζο.
Αποστέλλουν 9 SMS μεταξύ τους και κάνουν καθημερινή χρήση υπηρεσίας δεδομένων και πιθανόν να συνομιλούν και να αποστέλλουν μηνύματα μεταξύ τους με την χρήση διάφορων εφαρμογών.
Επί της αρνητικής εισηγήσεως για την ικανοποίηση του αιτήματος αντικατάστασης της προσωρινής του κράτησης με περιοριστικούς όρους ο 35χρονος διατείνεται μεταξύ άλλων ότι δεν υφίστανται σοβαρές ενδείξεις ενοχής του, ότι επαρκούν τα περιοριστικά μέτρα για κατ’ οίκον περιορισμό του και ότι έχει μόνιμη κατοικία και σταθερή εργασία.
Ισχυρίζεται ότι δεν είναι ύποπτος φυγής, ότι δεν έχει κάνει προπαρασκευαστικές ενέργειες για να διευκολύνει τη φυγή του και δεν υπήρξε φυγόδικος ή φυγόποινος.
Σε ό,τι αφορά την «κρίση» μεταξύ των δύο χωρών, που επικαλείται η κ Εισαγγελέας, ο 35χρονος διατείνεται ότι «θα πρέπει να ιδωθεί όχι από συναισθηματική σκοπιά αλλά υπό το πρίσμα των διεθνών σχέσεων όπως αυτές αποτυπώνονται μέσα από τους διπλωματικούς διαύλους μεταξύ των δύο χωρών».
Υποστηρίζει ακόμη ότι «η διενέργεια στρατιωτικών ασκήσεων από αμφότερες τις χώρες, η ύπαρξη στρατού στα νησιά του Αιγαίου, η φρούρηση των συνόρων, δεν αποτελεί μια έκτακτη κατάσταση που συνέβη εντός του έτους 2020 κατά τρόπο που να πιθανολογείται επικείμενη σύρραξη μεταξύ των δύο χωρών».
Ισχυρίζεται ακόμη ότι υπήρξε απόλυτα συνεργάσιμος από τη στιγμή της εκκίνησης της εις βάρος του ποινικής προδικασίας, συναινώντας αρχικά στην έρευνα στην οικία του και ακολούθως δίδοντας τον κωδικό του ηλεκτρονικού υπολογιστή του.