Διάσκεψη δωρητών με στόχο τη συγκέντρωση οικονομικής βοήθειας για τα θύματα των πλημμυρών στη Σερβία και στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη θα διεξαχθεί στις 16 Ιουλίου στις Βρυξέλλες, όπως ανακοίνωσε ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδιος για τη Διεύρυνση, Στέφαν Φούλε.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι χώρες-μέλη της είναι αλληλέγγυες στα θύματα των πρόσφατων εκτεταμένων πλημμυρών στη νοτιοανατολική Ευρώπη» τόνισε ο κ. Φούλε μέσω βιντεοσύνδεσης στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ο κ. Φούλε επισήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αξιοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα για να βοηθήσει τη Σερβία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη να ανακάμψουν από τις συνέπειες της καταστροφής και παρότρυνε τους δωρητές να προσφέρουν απλόχερα για τη στήριξη των δύο χωρών. Εκτός από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στη διοργάνωση της Διάσκεψης Δωρητών συμμετέχουν η Γαλλία και η Σλοβενία.
Σκοπός της Διεθνούς Διάσκεψης, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είναι η διασφάλιση πρόσθετης οικονομικής ενίσχυσης για τη Σερβία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη στην αποκατάσταση των συνεπειών της φυσικής καταστροφής.
Η ΕΕ, η Παγκόσμια Τράπεζα και ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών συνεργάζονται με τις αρχές στις πληγείσες περιοχές στην προετοιμασία εκθέσεων αποτίμησης των αναγκών. Οι εκθέσεις θα παρουσιαστούν στη Διάσκεψη Δωρητών και θα αποτελέσουν τη βάση για την επιβεβαίωση των οικονομικών αναγκών.
Εκτός από την κινητοποίηση για την παροχή διεθνούς οικονομικής στήριξης, η Διάσκεψη, στην οποία έχουν κληθεί να λάβουν μέρος διεθνείς δωρητές, κράτη και οικονομικοί οργανισμοί, καθώς και εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών, θα συμβάλει και στην ενίσχυση της συνεργασίας στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών στην περιοχή.
Εκτιμάται ότι πάνω από 3 εκατομμύρια πολίτες επλήγησαν τον Μάιο έμμεσα ή άμεσα από τις χειρότερες πλημμύρες που έπληξαν τα τελευταία 120 χρόνια τη Σερβία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και προκάλεσαν ζημιές σε κατοικίες, υποδομές, κτίρια, σχολεία και νοσοκομεία.
Οι συνέπειες θα έχουν μακροχρόνιο αντίκτυπο στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη των δύο χωρών και ενδέχεται να επηρεάσουν καθοριστικά την ικανότητά τους να υλοποιήσουν προγράμματα μεταρρυθμίσεων, αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΕ.
Η Σερβία και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη δεν έχουν την ικανότητα και τους πόρους για να αντιμετωπίσουν από μόνες τους τις συνέπειες της καταστροφής και γι αυτό ζήτησαν διεθνή οικονομική στήριξη στη διαδικασία ανάκαμψης και ανασυγκρότησης.