Στις ενέργειες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης, Απόστολος Τζιτζικώστας, στο πλαίσιο ειδικής ενημερωτικής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά για το συγκεκριμένο θέμα.
Στις δράσεις αυτές, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, περιλαμβάνονται η διανομή 35 τόνων υγειονομικού υλικού και ειδών ατομικής προστασίας, όπως ειδικές στολές, γάντια, αντισηπτικά και μάσκες σε νοσοκομεία, μονάδες υγείας και φορείς, οι εφαρμογές τηλεϊατρικής και ψυχολογικής υποστήριξης των πολιτών, η διανομή ειδών καθαριότητας, οικιακής χρήσης και ατομικής υγιεινής σε ευπαθείς ομάδες πολιτών, η διανομή έτοιμων γευμάτων και πακέτων ξηράς τροφής σε δικαιούχους του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» και η διοργάνωση διαδικτυακών καλλιτεχνικών εκδηλώσεων που παρουσιάστηκαν στο κοινό δωρεάν μέσω live streaming.
Παράλληλα, διοργανώθηκαν ενημερωτικά – επιμορφωτικά εξ αποστάσεως σεμινάρια στους εργαζόμενους, σε γηροκομεία και κλειστές κοινωνικές και προνοιακές δομές, ενώ πραγματοποιήθηκαν εντατικοί έλεγχοι στις ίδιες δομές για τη θωράκιση πιο ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων και ειδικά των ηλικιωμένων έναντι του ιού.
Επιπλέον, έγιναν διαδικτυακά σεμινάρια για την εκπαίδευση στελεχών τουριστικών επιχειρήσεων στα νέα υγειονομικά πρωτόκολλα για τον κορονοϊό, προμήθειες μέσων ατομικής προστασίας για τους υπαλλήλους της Περιφέρειας, τοποθετήθηκαν συστήματα αυτόματης θερμομέτρησης στις εισόδους των κεντρικών κτιρίων, όπου στεγάζονται υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ έγιναν τεστ ανίχνευσης για κορονοϊό σε εργαζόμενους της Περιφέρειας και δημιουργήθηκε σταθερή δομή ελέγχου Covid-19, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο της Περιφέρειας, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, στην ανατολική Θεσσαλονίκη.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας, εντατικοποιήθηκαν οι έλεγχοι, σε συνεργασία με την αστυνομία για την τήρηση των μέτρων, ενισχύονται με εξοπλισμό τα νοσοκομεία, τα κέντρα υγείας και άλλες μονάδες παροχής υπηρεσιών δημόσιας υγείας, ενώ από το πρόγραμμα «Διέξοδος» της Περιφέρειας, ύψους 200 εκ. ευρώ, θα αρχίσουν τον επόμενο μήνα οι πληρωμές των δικαιούχων με μη επιστρεπτέο κεφάλαιο κίνησης.
Από την παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο, «Κοιτάμε μπροστά», η περιφερειακή σύμβουλος Δήμητρα Θωμά τόνισε: «περιμένουμε μια συζήτηση-καταγραφή αναγκών στα νοσοκομεία αναφοράς, τις μονάδες υγείας, τους φορείς της Πολιτείας, αλλά και τον ουσιαστικό ρόλο του Β’ βαθμού αυτοδιοίκησης, που αποτελεί αρωγό και αναλαμβάνει τις ευθύνες που αναλογούν, χωρίς επικοινωνιακές ευχαριστίες. Με δράσεις ουσίας και χρηματοδότηση ώστε να σωθεί η κοινωνική πλειοψηφία και το δημόσιο σύστημα Υγείας».
Σημειώνεται, ότι η παράταξη «Πράξεις για τη Μακεδονία» είχε καταθέσει επερώτηση προς τον Περιφερειάρχη, σχετικά με το αν λειτούργησε η σταθερή δομή ελέγχου covid-19, στο κτήριο της Περιφέρειας, στην Δυτική Θεσσαλονίκη. Στην ίδια επερώτηση διατυπώνονταν ερωτήματα και για τις υπόλοιπες ενέργειες της Περιφέρειας, αναφορικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας, καθώς και το ερώτημα «γιατί δεν συνεδρίασε ποτέ η διαπαραταξιακή επιτροπή αντιμετώπισης της πανδημίας, η οποία συγκροτήθηκε με απόφαση του Περιφερειάρχη, από τον Απρίλιο».