Η πρόταση «βόμβα» από τον επικεφαλής του κλιμακίου της τρόικας, Πολ Τόμσεν, ότι θα απολύονται από το Δημόσιο όσοι δεν αποδίδουν, προκαλεί αντιδράσεις.
Ρεπορτάζ: Βάσω Ασμανίδου
Εργαζόμενοι που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα και αγωνίζονται για να επανέλθουν στη δουλειά τους, οι καθαρίστριες που περιμένουν την απόφαση του Αρείου Πάγου, οι καθηγητές που δεν εργάζονται αλλά και οι δημοτικοί αστυνομικοί που έχουν εδώ και καιρό χάσει τη δουλειά τους είναι μόνο μερικοί από τους Έλληνες πολίτες που έχουν πληγεί από τις σκληρές επιταγές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Το newsbeast.gr επικοινώνησε με τέσσερις εκπροσώπους των συγκεκριμένων κλάδων με αφορμή τις «εμπρηστικές» δηλώσεις του Τόμσεν και παραθέτει τις απόψεις τους.
Δημήτρης Σακατζής, καθηγητής με αριστείο αλλά σε διαθεσιμότητα
Ο Δημήτρης Σακατζής είναι ο καθηγητής που βραβεύτηκε με αριστείο από το υπουργείο Παιδείας αλλά λίγο νωρίτερα είχε τεθεί σε διαθεσιμότητα. «Να ρωτήσουμε τότε τον κ. Τόμσεν με ποιο κριτήριο έγιναν οι δικές μας οι απολύσεις. Όλοι όσοι απολύονται τώρα με βάση τις διαθεσιμότητες με ποιο κριτήριο απολύθηκαν; Με το κριτήριο της απόδοσης; Με το κριτήριο της τυχαίας επιλογής; Με το κριτήριο της πολιτικής δίωξης; Ποιο κριτήριο δηλαδή χρησιμοποίησε ο κ. Τόμσεν ή η κυβέρνηση για να μας βγάλει σε διαθεσιμότητα;»
Χάρης Μπάστας, πρόεδρος συλλόγου σχολικών φυλάκων
Ο πρόεδρος του συλλόγου σχολικών φυλάκων σε κάθε κινητοποίηση βρίσκεται μπροστά ζητώντας να επιστρέψουν στην εργασία τους. «Δεν μπορώ να ξέρω τι σκέφτεται ο Τόμσεν και ο κάθε Τόμσεν. Αυτό που εμείς θέλουμε και επιδιώκουμε, τώρα που άλλαξε η κυβέρνηση, είναι να δουν τι θα κάνουν με εμάς. Εμείς δεν είμαστε μόνο απαραίτητοι αλλά επιτελούμε έργο. Εμείς φύγαμε οριζόντια, δεν αξιολογηθήκαμε. Αυτό είναι και το παράπονο του κλάδου μας»
Απόστολος Κόσσυβας, πρόεδρος σωματείου δημοτικών αστυνομικών
Ο πρόεδρος του σωματείου δημοτικών αστυνομικών βρίσκεται πάντοτε μπροστά στις κινητοποιήσεις. «Αυτό είναι ένα πολύ ωραίο τέχνασμα για να μπορούν να βρουν τρόπους να απολύσουν και άλλα άτομα. Με ποιες διαδικασίες; Ποιοι δεν αποδίδουν και ποιοι είναι αυτοί που θα κρίνουν ποιοι δεν αποδίδουν; Πώς θα γίνουν απολύσεις; Αυτή είναι μία δήλωση μόνο και μόνο για να γίνουν απολύσεις. Ήδη γνωρίζουμε ότι θα απολυθούν άλλα 5.000 άτομα, πιθανόν από τους ΟΤΑ, μέσα στο Σεπτέμβρη. Εμείς έχουμε 226 άτομα που είναι υπό απόλυση. Γι’ αυτό και από χθες έχουμε ξεκινήσει κινητοποιήσεις».
Δέσποινα Κωστοπούλου, απολυμένη καθαρίστρια
Η απολυμένη καθαρίστρια είναι συνεχώς στο υπουργείο Οικονομικών από την ημέρα της απόλυσής της. «Θα πρέπει ο Τόμσεν να ψάξει να βρει τι δουλειά κάνει ο κόσμος στο Δημόσιο. Θα πρέπει λοιπόν να μάθει ο Τόμσεν ότι οι Υπηρεσίες στενάζουν γιατί έχουν διαλυθεί, γιατί ο μισός κόσμος έχει φύγει. Ο Τόμσεν, προτείνουμε να μιλά για τη δική του πατρίδα και όχι για τη δική μας. Γιατί η ελληνική πραγματικότητα δεν αντιπροσωπεύει αυτό που λέει ο Τόμσεν. Επομένως, καλό θα ήταν να ανασκευάσει τις δηλώσεις του και να δει την πραγματική κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα».