Πριν από ένα μήνα η Φωκίδα ήταν η ασφαλέστερη περιοχή στην Ελλάδα για τον κορονοϊό με μόλις πέντε επιβεβαιωμένα κρούσματα που αντιστοιχούσαν σε πλήρως ελεγχόμενες επαφές.
Του ανταποκριτή μας από το lamiareport.gr στη Στερεά Ελλάδα
Μετά την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου όμως η εικόνα άλλαξε δραματικά.
Από την ημέρα που ένας 56χρονος παρουσιάστηκε με συμπτώματα στο Νοσοκομείο της Άμφισσας πριν την 28η Οκτωβρίου, μέχρι τις 9 Νοεμβρίου, κατεγράφησαν άλλα 69 περιστατικά, τα οποία και παραμένουν ενεργά αυτή τη στιγμή. Σε αυτά δεν περιλαμβάνονται τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις από ασθενείς που διαγνώστηκαν στο γειτονικό Κέντρο Υγείας Αμφίκλειας και σε περιστατικό σε αστυνομικό που καταγράφηκε από λάθος στη Φθιώτιδα.
Οι νεαροί και η Άμφισσα
Παρακολουθώντας την έξαρση αυτή των κρουσμάτων, πολύ εύκολα διαπιστώνει κανείς ότι η συντριπτική πλειοψηφία των κρουσμάτων είναι στην Άμφισσα (και τα υπόλοιπα στην Ιτέα), ενώ ο μέσος όρος ηλικίας είναι γύρω στα 27 έτη.
Τα τελευταία 14 που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα 9 Νοεμβρίου από τον ΕΟΔΥ, αντιστοιχούν σε 12 άτομα από την Άμφισσα και 2 από την Ιτέα, ενώ με εξαίρεση μια 45χρονη Ρωσίδα, όλοι οι άλλοι είναι Έλληνες πολίτες.
Επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον στο θέμα ηλικίας, ο μέσος όρος των τελευταίων κρουσμάτων ήταν τα 32 έτη, με το ηλικιακό εύρος να είναι μεταξύ 16 και 73 ετών. Τα περιστατικά όμως με ηλικιωμένα άτομα είναι λίγα και απλά αλλοιώνουν την πραγματική εικόνα του προβλήματος που εντοπίζεται πραγματικά στις ηλικίες μεταξύ 18 και 25 ετών.
Δεν είναι τυχαίο, σημειώνει η ιστοσελίδα, ότι πριν ο πρωθυπουργός θέσει όλη την Ελλάδα σε καραντίνα, ο Δήμαρχος Δελφών Παναγιώτης Ταγκαλής ανακοίνωσε την αναστολή λειτουργίας των μαγαζιών εστίασης, καφέ, μπαρ και κέντρων διασκέδασης, στη Κοινότητα Άμφισσας του Δήμου Δελφών, εντοπίζοντας το πρόβλημα στις νεαρές ηλικίες που συναθροιζόντουσαν σε ανάλογα στέκια.
Αντίθετα δεν επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες για μαζικά κρούσματα σε μεγάλες εταιρίες που αγγίζουν και τη Φθιώτιδα. Η κατάσταση σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ελεγχόμενη και εντός των στατιστικών ορίων που θέτει η διασπορά που παρατηρείται στην περιοχή.