Το κλίμα που «εισέπραξε» η εταιρεία από τους επιβάτες που επέλεξαν τον συγκεκριμένο τρόπο μετάβασης στον προορισμό τους είναι ικανοποιητικό και ευχάριστη έκπληξη αποτέλεσε το γεγονός ότι, οι δύο πρώτοι επιβάτες με προορισμό το Βελιγράδι προέρχονταν από τις Παρθένες Νήσους (Virgin Islands), καθώς επρόκειτο για δύο δεσποινίδες που επέλεξαν τον συγκεκριμένο τρόπο μετάβασης στη βαλκανική πρωτεύουσα, δήλωσαν πηγές της.
Πρόσθεσαν δε, ότι, η πληρότητα των δρομολογίων αναμένεται να κυμανθεί σε ιδιαίτερα ικανοποιητικά επίπεδα, ιδίως δε την επόμενη περίοδο, καθώς η “κάθοδος” των επισκεπτών από τις βαλκανικές χώρες στις παραλίες της Χαλκιδικής και της Βόρειας Ελλάδας καταγράφει αυξητική τάση.

Η επανέναρξη των δρομολογίων (είχαν διακοπεί τον Φεβρουάριο του 2011) αποτελεί τη συνέχεια μιας μακράς παράδοσης σιδηροδρομικής μετακίνησης επιβατών από και προς τα Βαλκάνια και την Κεντρική Ευρώπη.
Τα δύο πρώτα δρομολόγια με προορισμούς Σκόπια-Βελιγράδι και Σόφια αναχώρησαν το περασμένο Σάββατο στις 15:52 και στις 06:55, αντίστοιχα, και θα εκτελούνται σε καθημερινή βάση, με στόχο τις οικονομικές μετακινήσεις τουριστών από όλη την Ευρώπη και τα Βαλκάνια προς την Ελλάδα, αλλά και αντίστροφα.

Οι τιμές των εισιτηρίων για τα νέα αυτά δρομολόγια είναι ανταγωνιστικές και θα ισχύουν πολλαπλές εκπτώσεις. Επίσης, θα ισχύουν οι προσφορές Eurail και InterRail και ειδικές προσφορές για τις βαλκανικές χώρες.
Στο μεταξύ, θετική χαρακτήρισε την επανέναρξη των σιδηροδρομικών δρομολογίων εκτίμησε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης Αριστοτέλης θωμόπουλος.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Θωμόπουλος τόνισε ότι, η συγκεκριμένη εξέλιξη, σε συνδυασμό με ένα “πλέγμα” προϋποθέσεων, μεταξύ των οποίων ένα εκτεταμένο, σύγχρονο δίκτυο σιδηροδρομικών μεταφορών, θα μπορούσε να δώσει ώθηση στην ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος από τις βαλκανικές χώρες προς τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα. Άλλωστε, η περιοχή είναι ένας δελεαστικός προορισμός για τους επισκέπτες από τα Βαλκάνια, γεγονός που αποτυπώνεται και στην προτίμηση που επιδεικνύουν γι’ αυτήν.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ για τη διαδρομή Θεσσαλονίκη προς Σόφια, η αμαξοστοιχία αναχωρεί στις 06:55 από τη Θεσσαλονίκη και φτάνει στη Σόφια στις 13:45 το μεσημέρι. Το τρένο φεύγει από τη Σόφια στις 15:30 το μεσημέρι και φτάνει στη Θεσσαλονίκη στις 22:22 το βράδυ. Το κόστος για το απλό εισιτήριο ανέρχεται στα 16,80 ευρώ από τη Θεσσαλονίκη στη Σόφια ενώ το εισιτήριο μετ΄ επιστροφής ανέρχεται στα 33,60 ευρώ. Σημειώνεται ότι, σε κάθε δρομολόγιο θα προσφέρονται 12 εισιτήρια μετ΄ επιστροφής με αντίτιμο 25 ευρώ με την προϋπόθεση ότι θα κλείνονται 15 ημέρες πριν το δρομολόγιο.

Η διαδρομή από Θεσσαλονίκη προς Σκόπια – Βελιγράδι «Hellas Express», ξεκινά στις 15.52 το απόγευμα από τη Θεσσαλονίκη, (ώρα αναχώρησης της αμαξοστοιχίας). Στις 19.50 (τοπική ώρα), η αμαξοστοιχία φθάνει στα Σκόπια και αναχωρεί από εκεί μετά από 15′ και φθάνει στο Βελιγράδι στις 05:33 το πρωί (τοπική ώρα). Από το Βελιγράδι η αμαξοστοιχία αναχωρεί στις 18:45το απόγευμα (τοπική ώρα) και φτάνει στα Σκόπια στις 04:44 το πρωί (τοπική ώρα). Από τα Σκόπια αναχωρεί στις 05:15 με ώρα άφιξης στη Θεσσαλονίκη στις 11:16 το πρωί (τοπική ώρα).
Σημειώνεται ότι, ισχύουν εκπτώσεις 20% στις τιμές των εισιτηρίων μετ’ επιστροφής μέχρι και το τέλος του 2014. Επίσης από τις 10 Μαΐου έως τις 10 Ιουνίου ισχύει ειδική προσφορά και η έκπτωση θα φτάνει το 30% για τα εισιτήρια με επιστροφή.

Το κόστος του εισιτηρίου στη διαδρομή Θεσσαλονίκη – Σκόπια είναι 12,20 ευρώ απλή μετάβαση, ενώ το εισιτήριο μετ΄ επιστροφής 19,50 ευρώ. Από τη Θεσσαλονίκη προς το Βελιγράδι το εισιτήριο κοστίζει 33,80 ευρώ, απλή μετάβαση, ενώ μετ΄ επιστροφής το κόστος του εισιτηρίου είναι 54,10 ευρώ.

Επιπλέον στους επιβάτες που ταξιδεύουν σιδηροδρομικά με προορισμό το Βελιγράδι και αντίστροφα, παρέχονται – εφόσον το επιθυμούν – υπηρεσίες κατάκλισης. Επίσης, στη διάρκεια της θερινής περιόδου, στη σύνθεση του τρένου θα προστεθεί και βαγόνι μεταφοράς των οχημάτων των επιβατών του τρένου.