Μπορεί η κίνηση στα ανθοπωλεία να «μαράθηκε» εν μέσω πανδημίας, αφού οι εκδηλώσεις στις οποίες τα λουλούδια έχουν παραδοσιακά την τιμητική τους μειώθηκαν δραστικά, ωστόσο το τριαντάφυλλο όχι μόνο άντεξε στην κρίση αλλά και αναδείχθηκε πρωταθλητής αυτή τη δύσκολη περίοδο χάρη στους ερωτευμένους.
Όπως εξήγησε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», ο Μανώλης Σύλλης, μέλος της διοικητικής επιτροπής του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης και πρώην πρόεδρος σωματείου ανθοπωλών, η αγορά στα λουλούδια σημείωσε πτώση έως και 50% αλλά η ανθοδέσμη με τα κατακόκκινα τριαντάφυλλα δεν έμεινε στο …ράφι.
«Άνθρωποι ηλικίας μέχρι 45-50 ετών εκδηλώνουν την αγάπη τους με ένα μπουκέτο. Οι ανθοδέσμες είναι συμβολισμός, όλα τα λουλούδια νοηματοδοτούν κάτι και στη σημερινή εποχή περισσότερο από ποτέ υπάρχει η ανάγκη για την εκδήλωση των συναισθημάτων, όποτε το τριαντάφυλλο βρίσκεται στο ζενίθ των πωλήσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σύλλης.
Στα ανθοπωλεία, το τριαντάφυλλο έχει περισωθεί σε σχέση με τα υπόλοιπα άνθη καθώς δεν είναι ούτε πολύ ακριβό ούτε πολύ φτηνό και, όπως επισήμανε ο κ. Σύλλης, είναι λουλούδι για όλες τις ηλικίες και όλα τα γούστα.
«Χαρίζουν από ένα άνθος μέχρι εκατοντάδες! Πρόσφατα, κάποιος έστειλε 365 κόκκινα τριαντάφυλλα στη σύντροφό του, με την οποία έκλεισαν έναν χρόνο κοινής πορείας», σημείωσε.
Ωστόσο, η κίνηση στα ανθοπωλεία έχει πέσει καθώς μπορεί να γίνονται γάμοι, κηδείες και άλλες εκδηλώσεις, αλλά με πολύ μικρότερο αριθμό ατόμων, με αποτέλεσμα τα λουλούδια που χρησιμοποιούνται να είναι λιγότερα.
«Φέτος δεν έγιναν για πρώτη φορά οι ορκωμοσίες στα πανεπιστήμια, εκεί όπου ήταν η πλέον συνηθισμένη εικόνα οι νεαροί απόφοιτοι με τις ανθοδέσμες στο χέρι, ενώ στους γάμους, το ζευγάρι που παντρεύεται κάνει μια τελετή όσο πιο λιτή γίνεται και επομένως έχουν περιοριστεί τα λουλούδια σε στολισμούς σε εκκλησίες και δεξιώσεις. Ακόμη και στις κηδείες δεν πηγαίνει κόσμος παρά μόνο στενοί συγγενείς, χωρίς άνθη», δηλώνει ο κ. Σύλλης.