Ο κορονοϊός συνεχίζει να κάνει αισθητή την παρουσία του στην Ελλάδα και εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς τις τελευταίες εβδομάδες, με τα κρούσματα, τους θανάτους αλλά και τους διασωληνωμένους να αυξάνονται διαρκώς προκαλώντας ανησυχία.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθύνθηκε εκ νέου χθες στους πολίτες κι έστειλε χθες ξεκάθαρο μήνυμα για επιτακτική ανάγκη τήρησης των μέτρων επιλέγοντας να μην προχωρήσει σε lockdown στην Αττική που ήταν σταθερά στο προσκήνιο τις τελευταίες ημέρες
Το σενάριο ενός τοπικού lockdown στην Αττική και σε άλλες επιδημιολογικά φορτισμένες περιοχές υπήρχε βεβαίως πάνω στο τραπέζι του Μαξίμου και θα επανέλθει εάν η αύξηση των κρουσμάτων και ιδίως των διασωληνώσεων γίνει εκθετική, ωστόσο ο πρωθυπουργός πήρε την πολιτική απόφαση να μην προχωρήσει σε τόσο δραστικές κινήσεις σε αυτή τη φάση.
Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην Αττική, λέγοντας πως θα «γίνουν στοχευμένες παρεμβάσεις όπως και όποτε χρειαστεί, σε περιοχές που εμφανίζουν υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, όπως είναι σήμερα η Αττική».
342 κρούσματα χθες Πέμπτη 24/9 στην Ελλάδα – Εννέα νέοι θάνατοι
Τα κρούσματα κορονοϊού χθες 24/9, είναι 342 όπως ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ. Στην Περιφέρεια Αττικής καταγράφονται 213 κρούσματα. Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί εννέα νέοι θάνατοι.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 16.627, εκ των οποίων το 55.7% άνδρες. 2.726 (16.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 6.915 (41.6%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
68 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 21 (30.9%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 86.8%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 192 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 9 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 366 θανάτους συνολικά στη χώρα. 135 (36.9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 97.0% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Αναλυτικότερα η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων έχει ως εξής:
– 30 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
– 213 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 7 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
– 11 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 4 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αχαΐας
– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας, όλα συνδεόμενα με γνωστή συρροή
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Γρεβενών
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας
– 7 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή
– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κέας-Κύθνου
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κοζάνης
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κορινθίας
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λέσβου
– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πάρου
– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πιερίας
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου
– 5 κρούσματα στην Π.Ε. Σάμου, εκ των οποίων 4 συνδέονται με γνωστή συρροή
– 7 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών, εκ των οποίων 6 συνδέονται με γνωστή συρροή
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σύρου
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Τήνου
– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
– 6 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Φλώρινας
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χίου,
– 23 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση
Τα μέτρα που παραμένουν στο τραπέζι
Απομακρύνεται οριστικά η χώρα, σε αυτή τη φάση τουλάχιστον, από ένα γενικό lockdown, όπως κατέστησε σαφές χθες ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ωστόσο η κυβέρνηση και η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων παραμένουν σε επαγρύπνηση για να ξεδιπλώσουν τα επόμενα μέτρα για την περιορισμό της επιδημίας σε επιβαρυμένες περιοχές όπως η Αττική.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε την πολιτική απόφαση να μην προχωρήσει σε τόσο δραστικές κινήσεις, όπως ένα lockdown, σε αυτή τη φάση και οι λόγοι είναι τρεις:
Πρώτον, διότι ο αριθμός των κρουσμάτων έχει σταθεροποιηθεί στα περίπου 300 την ημέρα. Αριθμός ιδιαίτερα υψηλός, σε σύγκριση με τα 50 κρούσματα την ημέρα που είχαν οδηγήσει την άνοιξη σε lockdown, αλλά σταθερός, με αποτέλεσμα στην κυβέρνηση να ευελπιστούν ότι το ΕΣΥ μπορεί να διαχειριστεί την πίεση.
Δεύτερον, διότι ακολουθεί ένας δύσκολος χειμώνας και το όπλο του lockdown ενδέχεται να χρειαστεί αργότερα.
Και τρίτον, λόγω των οικονομικών συνεπειών που θα είχε ένα νέο οριζόντιο, έστω τοπικό στην Αττική, lock down. Ο πρωθυπουργός στο μήνυμα του δεν έκρυψε άλλωστε ότι η καραντίνα της άνοιξης είχε τραγικές επιπτώσεις στην οικονομία, αν και βεβαίως ήταν εξαιρετικά αποτελεσματική στην πρώτη φάση της καραντίνας.
Ξεκαθάρισε όμως ότι ο κορονοϊός δεν έχει τελειώσει και κάλεσε τους πολίτες να μάθουν να ζουν στη νέα κανονικότητα της πανδημίας, ζητώντας «νέα εγρήγορση. Χωρίς νέα, γενικά μέτρα σε όλη την επικράτεια. Αλλά με συνεπή εφαρμογή όσων ήδη ισχύουν. Και με στοχευμένες παρεμβάσεις όπως και όποτε χρειαστεί, σε περιοχές που εμφανίζουν υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, όπως είναι σήμερα η Αττική».
Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως εξετάζονται και άλλα μέτρα όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας και σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, ο περιορισμός της κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα μέχρι τις έξι το πρωί με τους πολίτες και η υποχρέωση αποστολής SMS για τις μετακινήσεις κατά τις ώρες αυτές, η επαναφορά του SMS γενικότερα για τις μετακινήσεις των πολιτών άνω των 65 ετών, η επιβολή ωραρίου σε περίπτερα και ψιλικατζίδικα προκειμένου να μην πωλείται αλκοόλ μετά τα μεσάνυχτα και να μη συνωστίζονται νέοι και νέες στις πλατείες.