Η κατάσταση που επικρατεί στις ελληνικές φυλακές και η ανάγκη ευρύτερων αλλαγών, προς μία κατεύθυνση διεύρυνσης των δικαιωμάτων των κρατουμένων, όχι μέσα από προσωρινά και ευκαιριακά μέτρα, αλλά με έναν εξορθολογισμό του πλαισίου ποινών, τονίστηκαν κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου, που διοργανώθηκε από την «Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου».
Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση της Ένωσης, «τα τραγικά γεγονότα των τελευταίων ημερών, με τον βασανισμό μέχρι θανάτου κρατουμένου από κρατικά όργανα, (βασανισμός) ο οποίος ήρθε ως “επιβολή ποινής” για τη βίαιη δολοφονία σωφρονιστικού υπαλλήλου, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αμφιβολίας ότι ήδη στις ελληνικές φυλακές δεν υπάρχουν ούτε δικαιώματα, ούτε το σύστοιχό τους, δηλαδή η ασφάλεια. Η φυλακή εξαθλιώνει ή/και εξαγριώνει τόσο τους κρατούμενους, όσο και τους φύλακές τους».
«Στη συζήτηση για τις φυλακές, έχουν εξαντληθεί τα λόγια και οι συστάσεις» τόνισε ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου Κωστής Παπαϊωάννου, αναφερόμενος δε στον θάνατο του βαρυποινίτη Ιλί Καρέλι, υπογράμμισε: «Να δούμε αυτό τον θάνατο έως τον τελευταίο κρίκο της αλυσίδας». Σημείωσε πως μόνο η πίεση θα οδηγήσει στο άνοιγμα αυτών των χώρων για έλεγχο.
«Οι ελληνικές φυλακές, εδώ και καιρό, αποτελούν ένα ιδιότυπο πείραμα: αποτυπώνουν τη σταθερή και αμετακίνητη πρακτική της Πολιτείας να διατηρεί έναν χώρο πέρα και έξω από κάθε έννοια δικαιώματος και ανθρώπινης αξιοπρέπειας» υποστήριξε η Κλειώ Παπαπαντολέων, δικηγόρος και αντιπρόεδρος της Ένωσης, προσθέτοντας πως «δεν υπάρχει η έννοια της ασφάλειας χωρίς δικαιώματα».
«Το τελευταίο διάστημα η κατάσταση στις φυλακές έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο» δήλωσε η Αφροδίτη Μπαμπάση, εκπρόσωπος της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων, αναφερόμενη δε σε τελευταία περιστατικά, όπως η αυτοκτονία κρατουμένου στο ψυχιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού, σχολίασε πως η «σωφρονιστική πολιτική που ακολουθείται θα πρέπει να μετονομαστεί σε τιμωρητική πολιτική των ανεπιθύμητων».
Τις εμπειρίες του από τις επισκέψεις του στο νοσοκομείο «Άγιος Παύλος» των φυλακών Κορυδαλλού, όπου «κρατούμενοι εισέρχονται με μια ασθένεια και παίρνουν εξιτήριο με περισσότερες» ανέπτυξε ο δικηγόρος και γενικός γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου Βαγγέλης Μάλλιος.
Σχολιάζοντας το, υπό δημόσια διαβούλευση, νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τις Φυλακές Υψίστης Ασφαλείας, είπε πως «ασφάλεια δεν σημαίνει ψηλότερα τείχη φυλακών, αλλά συνεννόηση για τους κρατούμενους».
«Η δολοφονία του υπαρχιφύλακα Γιώργου Τσιρώνη, ο θάνατος του ισοβίτη Ιλία Καρέλι, καθώς και η αυτοκτονία του κρατουμένου στο ψυχιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού, δεν είναι μεμονωμένα περιστατικά και υπενθυμίζουν τις απάνθρωπες συνθήκες που επικρατούν στις φυλακές» τόνισε η Βασιλική Κατριβάνου, βουλευτής Β’ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση «παίζει με τον φόβο της κοινωνίας».
«Η βελτίωση του σωφρονιστικού συστήματος συσχετίζεται με την αντιεγκληματική πολιτική» υπογράμμισε, τέλος, εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Αντώνης Αντανασιώτης, μέλος του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.