Τρεις περίπου μήνες μετά την έξοδο από την καραντίνα η κατάσταση στην Αττική με τον κορονοϊό είναι ξανά ανησυχητική. Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και η ανάγκη θωράκισης των πολιτών κατά της πανδημίας επιτακτική, ώστε να μην γίνουν πραγματικότητα οι προειδοποιήσεις των λοιμωξιολόγων για 2.000 κρούσματα τη μέρα.
Στην κυβέρνηση και τους λοιμωξιολόγους έχει σημάνει συναγερμός καθώς μέρα με τη μέρα ο αριθμός των κρουσμάτων γίνεται ολοένα και μεγαλύτερος.
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες 359 νέες μολύνσεις -εκ των οποίων οι 212 στην Αττική- εκτοξεύοντας τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων στην Ελλάδα στις 14.440 και τους νεκρούς σε 325.
Σε ένα τέτοιο πλαίσιο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη διάρκεια της σημερινής τακτικής σύσκεψης για την πορεία της επιδημίας, είπε ότι η κυβέρνηση «είναι έτοιμη να εφαρμόσει επιπλέον μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού στην Αττική».
Στις 18:00 σήμερα θα ανακοινωθούν νέα μέτρα από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά.
Μητσοτάκης: Είμαστε έτοιμοι να εφαρμόσουμε νέα μέτρα στην Αττική
«Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να εφαρμόσει επιπλέον μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού στην Αττική», δήλωσε ο Πρωθυπουργός.
«Είμαι απολύτως έτοιμος, μετά από τη σχετική εισήγηση και της Επιτροπής σήμερα, να πάρουμε και κάποια πρόσθετα μέτρα όσον αφορά τις δημόσιες συναθροίσεις, την αναστολή πολιτιστικών εκδηλώσεων για 14 ημέρες, μέτρα τα οποία να ενθαρρύνουν την τηλεργασία και στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, ώστε να περιορίσουμε τις περιττές μετακινήσεις», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με την ενημέρωση από το Μαξίμου.
«Τα μέτρα τα οποία παίρνουμε πρέπει πρώτα απ΄όλα να είμαστε σίγουροι ότι είναι εφαρμόσιμα, ότι τα εξηγούμε με την απαραίτητη πειστικότητα και ότι, τελικά, είναι εκείνα τα μέτρα τα οποία πρέπει να πάρουμε για να αποφύγουμε, μέτρα τα οποία θα έχουν οικονομική αντίκτυπο, βαρύ, το οποίο αυτή τη στιγμή η ελληνική κοινωνία και η ελληνική οικονομία πολύ απλά δεν το αντέχουν», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Εάν εφαρμόσουμε τα μέτρα τα οποία έχουμε πάρει, δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα πάμε καλά. Αλλά για να είμαστε βέβαιοι ότι θα πάμε καλά, πρέπει καταρχάς να εστιάσουμε στην εφαρμογή των μέτρων», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.
Ο πρωθυπουργός επεσήμανε την ανάγκη απαρέγκλιτης τήρησης μέτρων που έχουν ήδη αποφασιστεί, όπως η χρήση της μάσκας σε χώρους όπου είναι υποχρεωτική, σημειώνοντας ότι τον ενδιαφέρουν «ιδιαίτερα τα μέσα μαζικής μεταφοράς».
Κάλεσε επίσης τους ευάλωτους πολίτες να επιδεικνύουν αυξημένη προσοχή.
Ο αριθμός των κρουσμάτων δείχνει ότι το πρόβλημα εντοπίζεται στην Αττική και ιδιαίτερα στο κέντρο της Αθήνας και σε συγκεκριμένα δημοτικά διαμερίσματα, για τα οποία εξετάζεται η λήψη πρόσθετων μέτρων ελέγχου, ειδικά για ευάλωτες ομάδες.
Στη σύσκεψη σημειώθηκε ότι παρά την αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων ασθενών το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν αντιμετωπίζει έλλειψη κλινών εντατικής θεραπείας.
Τι θα περιλαμβάνουν τα νέα μέτρα από Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου
Τα μέτρα, που περιέγραψε αδρά ο πρωθυπουργός και θα ανακοινώσει αναλυτικά ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς στις 18:00, σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνουν:
- περιορισμό στον αριθμό προσκεκλημένων σε γάμο στην Αττική στα μόλις εννέα άτομα για 14 ημέρες,
- απαγόρευση συναυλιών.
Τα μέτρα θα τεθούν σε ισχύ από Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου.
Τσιόδρας: Η Αττική στο «πορτοκαλί» – Στους 554 οι νοσηλευόμενοι, πάμε για νέα μέτρα
Στο πώς διαμορφώνεται η κατάσταση αναφέρθηκε στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.
«Έχουμε ένα δεύτερο κύμα σε ολόκληρο τον κόσμο, είναι σαφές αυτό. Ο μετακινούμενος μέσος όρος των τελευταίων επτά ημερών ανεβαίνει, γεγονός που είναι επίσης δείγμα της κυκλοφορίας στην Αττική περισσότερο» είπε.
«Στον χάρτη θετικότητας η Αττική ξεπερνά το 5%. Έχει μία σταδιακή άνοδο τις τελευταίες εβδομάδες, οπότε αυτός είναι ένας από τους παράγοντες που βάζουν την Αττική στο πορτοκαλί», δήλωσε ο καθηγητής.
«Ο αριθμός των νοσηλευομένων είναι πλέον στους 554, είναι περίπου στο 20 με 30% των κλινών, ανάλογα την περιοχή που βλέπει κανείς. Αυτός είναι ένας από τους δείκτες που καθοδηγούν τη λήψη περισσότερων μέτρων» σε ότι «αφορά τις περιοχές της Αττικής» ανέφερε.
Τα μέτρα, που περιέγραψε αδρά ο πρωθυπουργός και θα ανακοινώσει αναλυτικά ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, σύμφωνα με πληροφορίες περιλαμβάνουν περιορισμό στον αριθμό προσκεκλημένων σε γάμο στην Αττική στα μόλις εννέα άτομα για 14 ημέρες, καθώς και απαγόρευση συναυλιών.
Σύψας: Είναι στο τραπέζι το οριζόντιο lockdown στην Αττική
Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας μιλά για το ενδεχόμενο μέτρο εφαρμογής του οριζόντιου lockdown στην Αττική το οποίο βρίσκεται στο τραπέζι.
«Έχουμε τέσσερις κατηγορίες συναγερμού, τον πράσινο, τον κίτρινο, τον πορτοκαλί και τον κόκκινο. όπου κόκκινο είναι lockdown. Αυτή τη στιγμή είμαστε στο πορτοκαλί, είμαστε δηλαδή ένα βήμα πριν από το lockdown. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο ελήφθησαν τα μέτρα που ελήφθησαν, γι’ αυτόν τον λόγο είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι» είπε μιλώντας στο OPEN.
«Η κατάσταση δεν είναι καλή» τόνισε και επισήμανε ότι τα σχολεία είναι τα τελευταία που θέλουν να κλείσουν. «Θα προτιμούσα να λειτουργούν κανονικά, αλλά σε κάθε περίπτωση θα το δούμε».
Δείτε το βίντεο:
Παγώνη: Οι τρεις παράγοντες που θα καθορίσουν το lockdown
«Είναι λογικό να έχουμε 15 μέρες lockdown στην Αττική» ανέφερε η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, αναφερόμενη στην εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊου, «με τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων εννοείται το lockdown στην Αττική».
Αυτό θα καθοριστεί από τρεις παράγοντες:
- Τον αριθμό των κρουσμάτων
- Τον αριθμό νοσηλευομένων
- Τον αριθμό διασωληνωμένων
Αν οι τρεις παράμετροι συνεχίσουν να ανεβαίνουν τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα και λογικό είναι να ληφθούν άμεσα μέτρα, πρόσθεσε. Η ίδια υπενθύμισε ότι τον επόμενο μήνα θα ξεκινήσουν και οι γρίπες.
Το σχέδιο για 3 νοσοκομεία στην μάχη του κορονοϊου
Η κ.Παγώνη επισήμανε πως οικονομικά δεν αντέχουμε νέο lockdown αλλά προηγείται η υγεία για να αποφύγουμε εικόνες Ιταλίας και Αγγλίας.
Τόνισε πως επειδή τα πράγματα δεν είναι καλά, υπάρχει σχέδιο να μπουν τρία νέα μεγάλα νοσοκομεία το Γεννηματά, το Λαϊκό και το Ιπποκράτειο για να βοηθήσουν τα υπόλοιπα σε σχέση με τον κορονοϊο και άλλα 40 κρεβάτια ΜΕΘ.
Η ίδια υπογράμμισε ότι χαλαρώσαμε όλοι και ότι τα λεωφορεία είναι εστίες υπερμετάδοσης. Επιπλέον ανέφερε πως ταξιδιώτες που γύρισαν από περιοχές υψηλού κινδύνου δεν τήρησαν καραντίνα στην επιστροφή και αυτό προκάλεσε μεταξύ άλλων και τον σημερινό τριψήφιο αριθμό.
Αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων υπογράμμισε πως πρώτη βδομάδα δεν πήγε καλά η ιστορία. «Κατά την άποψη μου οι καθηγητές και οι δάσκαλοι θα έπρεπε να κάνουν το τεστ πριν πάνε επειδή είναι και μεγαλύτερης ηλικίας» δήλωσε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, σημείωσε πως όποιος έχει αδιαθεσία ή πυρετό μένει στο σπίτι του.
Η ακτινογραφία των κρουσμάτων
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες 17/9, 359 νέα κρούσματα του κορονοϊού στην Ελλάδα. Από αυτά τα 21 συνδέονται με γνωστές συρροές και 36 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Τα 322 είναι εγχώρια και τα 37 είναι εισαγόμενα.
Αναλυτικότερα πού εντοπίστηκαν τα κρούσματα:
- 36 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας.
- 1 κρούσμα που προσήλθε αυτοβούλως για έλεγχο.
- 212 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 9 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 11 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
- 18 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αργολίδας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αχαΐας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Βοιωτίας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Γρεβενών
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Έβρου
- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Θήρας
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καβάλας
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Καλύμνου, συνδεόμενα με γνωστή συρροή
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καρδίτσας
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς
- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κέρκυρας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κορινθίας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λακωνίας
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου, εκ των οποίων 5 συνδέονται με το ΚΥΤ Μόριας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μαγνησίας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Νάξου
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πάρου
- 7 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
- 10 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πρέβεζας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρεθύμνου
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σάμου
- 7 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χανίων
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χίου
- 16 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση
*Οι φωτογραφίες είναι αρχείου