Τις παρατηρήσεις του κατέθεσε στο opengov.gr το Generation 2.0 for Rights, Equality and Diversity, στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης επί του σχεδίου νόμου «Τροποποίηση Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας, νέο πλαίσιο επιλογής στελεχών στον δημόσιο τομέα, οργανωτικές διατάξεις Υπουργείου Εσωτερικών και διατάξεις για την αναπτυξιακή προοπτική των ΟΤΑ» του υπουργείου Εσωτερικών.
Η δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου σημειώνεται πως ξεκίνησε στις 27 Αυγούστου 2020 και ολοκληρώνεται σήμερα, 10 Σεπτεμβρίου 2020.
Στο νομοσχέδιο, αναφέρει η οργάνωση σε ανακοίνωσή της, προβλέπονται θετικές ρυθμίσεις, όπως η ίδρυση δύο νέων υπηρεσιών ιθαγένειας στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη για την ταχύτερη εξέταση αιτήσεων ιθαγένειας δεύτερης γενιάς, η ειδική διαδικασία εξέτασης για τα άτομα με μαθησιακές δυσκολίες, καθώς επίσης η κατάργηση της προϋπόθεσης της μόνιμης συνεχούς διαμονής στην Ελλάδα από την ημέρα της αίτησης.
Από την άλλη, παρατηρείται μία αρνητική στροφή στην απόδοση ελληνικής ιθαγένειας «μετατρέποντας την πολιτογράφηση σε “προνόμιο” για λίγους, αποκλείοντας ανθρώπους που έχουν ενταχθεί πλήρως στη ζωή της χώρας εδώ και χρόνια».
Η οργάνωση εστιάζει, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων καταρχάς σε διατάξεις, που προϋποθέτουν την οικονομική (σταθερή εργασία στη χώρα και ένα ελάχιστο ετήσιο εισόδημα) και κοινωνική ένταξη (κριτήριο συγγενικού δεσμού με Έλληνα πολίτη) ως προβληματικές.
Το ύψος του κόστους αυξάνεται στα 800 ευρώ για τους δικαιούχους (250 ευρώ εξέταστρο + 550 ευρώ παράβολο πολιτογράφησης), ενώ η υποχρέωση συγκέντρωσης του 80% της μέγιστης δυνατής βαθμολογίας για την επιτυχία στις εξετάσεις είναι «αναίτια υψηλό», καθότι για τα ξενόγλωσσα πτυχία το απαιτούμενο ποσοστό βαθμολογίας για να θεωρηθεί επιτυχής η εξέταση είναι μόλις το 50% ή 60%, ενώ στη τριτοβάθμια εκπαίδευση η ελάχιστη απαιτούμενη βάση επιτυχίας και κτήσης τίτλου σπουδών είναι 5 στα 10.
Πέρα από τα ανωτέρω σημεία, η διατήρηση του σταδίου της συνέντευξης, ο υποβιβασμός της αξίας των Κρατικών Πιστοποιητικών Ελληνομάθειας στη διαδικασία της πολιτογράφησης, ο αποκλεισμός ατόμων με πιστοποιημένη ψυχική αναπηρία από τις ειδικές κατηγορίες αιτούντων που εξετάζονται προφορικά, η κατάργηση της δυνατότητας υποβολής αντιρρήσεων στο Συμβούλιο Ιθαγένειας, είναι μερικά ακόμη στοιχεία που υποδηλώνουν περιορισμό των δικαιωμάτων των δικαιούχων και της πρόσβασης στην ιθαγένεια, καταλήγει η οργάνωση.