Απαντήσεις αναφορικά με τη λειτουργία των σχολείων και των εκπαιδευτικών δομών εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού δίνει η Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπογράφουν οι υπουργοί Υγείας και Παιδείας & Θρησκευμάτων, η οποία δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ.
Σύμφωνα με τις αναλυτικές οδηγίες, η χρήση της μάσκας θα είναι υποχρεωτική για μαθητές και εκπαιδευτικούς και σύμφωνα με την ΚΥΑ, σε περίπτωση που κάποιος μαθητής δεν τηρεί τις υποχρεώσεις του ως προς την υποχρεωτική χρήση μάσκας (μη ιατρικής ή ιατρικής/χειρουργικής), δεν θα του επιτρέπεται η είσοδος στη σχολική τάξη και λαμβάνει απουσία.
Εφόσον είναι ανήλικος, θα παραμένει σε ειδικό χώρο, με τήρηση όσο το δυνατόν επαρκούς απόστασης και των λοιπών μέτρων προστασίας, μέχρι την παραλαβή του από τους κηδεμόνες του. Κατά την άφιξη των κηδεμόνων, η ΚΥΑ προβλέπει ότι θα επισημαίνονται προς τους γονείς και τον μαθητή η χρησιμότητα και η αναγκαιότητα της χρήσης μάσκας.
Σύμφωνα με αξιωματούχους του υπουργείου Παιδείας, πάντως, στις μικρές ηλικίες (4-10 χρονών) θα υπάρχει κάποια ευελιξία και επιείκεια στις περιπτώσεις μη χρήσης μάσκας. Όπως έχει επανειλημμένως τονιστεί από την ηγεσία του υπουργείου, στους μαθητές του νηπιαγωγείου και των τριών πρώτων τάξεων του δημοτικού, θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση και εξοικείωση με την ενδεδειγμένη χρήση μάσκας.
Σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου, με την ΚΥΑ θωρακίζει νομικά τους εκπαιδευτικούς, για το πώς θα κινούνται μέσα στο σχολείο. «Δεν τους αφήνουμε έκθετους», τόνισε χαρακτηριστικά νωρίτερα σήμερα, Τετάρτη, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, σε άτυπη συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου με εκπαιδευτικούς συντάκτες.
Επίσης, το υπουργείο είναι έτοιμο και για Σχέδιο Β, σε περίπτωση έξαρσης του ιού κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους. Όπως αναφέρουν αξιωματούχοι του υπουργείου, εισερχόμαστε σε μία νέα φάση του ιού. «Θα υπάρχουν κρούσματα και γι’ αυτό είμαστε προετοιμασμένοι και για το ενδεχόμενο να κλείσουν τμήματα, αλλά και να κλείσουν σχολεία, εάν σε μία περιοχή υπάρξει έξαρση του φαινομένου της διασποράς του ιού».
Σε κάθε περίπτωση, οι πλατφόρμες της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης είναι αναβαθμισμένες και έτοιμες να λειτουργήσουν σε περίπτωση που κλείσει κάποιο τμήμα ή ακόμα και κάποιο σχολείο.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τις οποίες επικαλείται το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, σε όποια σχολεία υπάρχουν δυνατότητες από πλευράς εκπαιδευτικού δυναμικού, χώρων και πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, έχει δοθεί η ευελιξία να κρατηθούν αποστάσεις και μέσα στις αίθουσες, μεταξύ των θρανίων.
Τέλος, σύμφωνα με την άτυπη ενημέρωση του υπουργείου, δεν προβλέπεται η διενέργεια τεστ κορονοϊού σε όλους τους εκπαιδευτικούς.
Αναλυτικά το ΦΕΚ για τη λειτουργία των εκπαιδευτικών δομών εδώ.