Περικοπές σε φαγητό και άλλα βασικά είδη σπιτιού κάνει ένας στους τρεις Έλληνες, προκειμένου να μπορεί να αγοράσει τα φάρμακά του.
Ωστόσο, τέσσερις στους δέκα ασθενείς με χρόνιο ή άλλο σοβαρό νόσημα αναγκάζονται να «κόψουν» κάποια φάρμακα, με αποτέλεσμα να επιδεινώνεται η υγεία τους, ενώ ένα 8% του συνόλου διέκοψε εντελώς τη θεραπεία του.
Οι γιατροί μάλιστα εκτιμούν ότι το 17% των ασθενών τους σε χρόνια αγωγή, έχασε την ασφάλειά του μέσα στο 2013 και από αυτούς σχεδόν οι μισοί (44%) διέκοψαν την αγωγή τους, επειδή δεν είχαν να πληρώσουν.
Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από έρευνα της ΙPSOS, που παρουσιάστηκε στη διάρκεια συνεδρίου των Financial Times για την οικονομική κρίση και τις συνέπειές της στο χώρο της Υγείας.
Σύμφωνα με την έρευνα, παρά τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν, όσοι ασθενείς χάνουν την ασφάλειά τους πρέπει να πληρώσουν οι ίδιοι για να συνεχίσουν την αγωγή τους. Αυτό απάντησε το 71% των ιατρών που πήραν μέρος στην έρευνα.
Στο ίδιο συνέδριο ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης υπερασπίστηκε των μεταρρυθμίσεων στην υγεία, αναφέροντας ότι αυτές ήταν μονόδρομος για μια χώρα που θέλει να παραμείνει στο ευρώ και στην Ευρώπη.
Ο Κώστας Αθανασάκης από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, αναφερόμενος σε συγκεντρωτικά δεδομένα από το 2002-2013 σε σύνολο 15.000 ερωτηματολογίων, που επεξεργάστηκε η ΕΣΔΥ, αποδεικνύουν ότι τα άτομα με καλή υγεία μειώνονται κάθετα στο παραπάνω διάστημα, ενώ υπάρχει σαφής σχέση του μειούμενου ΑΕΠ με την επιδείνωση της υγείας των πολιτών στην Ελλάδα.
(Φωτογραφία αρχείου)