Ανησυχία αλλά και ερωτήματα προκαλεί η περίπτωση ενός 45χρονου άνδρα στην Ξάνθη, ο οποίος αν και είχε νοσήσει πριν από 4 μήνες από κορονοϊό, βγήκε και πάλι θετικός. Οι ειδικοί προσπαθούν να καταλάβουν αν πρόκειται για περίπτωση επαναλοίμωξης ή αν υπάρχουν υπολείμματα του ιού στον οργανισμό του άντρα.
Για την περίπτωση αυτή, μίλησε στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ, η Μίνα Γκάγκα, Διευθύντρια της Πνευμονολογικής κλινικής του νοσοκομείου Σωτηρία. Η κ. Γκάγκα ρωτήθηκε για τον άντρα στην Ξάνθη που σύμφωνα με τον δημοσιογράφο της ΕΡΤ αν προκύψει ότι είναι επαναλοίμωξη θα είναι η 4η περίπτωση στον κόσμο, μετά από το Βέλγιο, το Χογκλ Κόνγκ και την Ολλανδία.
«Στο Χονγκ Κόνγκ είναι ένα διαφορετικό στέλεχος του κορονοϊού και βεβαίως έχουμε κορονοϊούς, είναι γνωστές οι λοιμώξεις από κορονοϊούς. Δεν είναι αυτές που έχουμε φέτος, δηλαδή του Covid-19. Κι όμως είδατε ότι αυτοί που κάνουν επαναλοίμωξη, που μπορεί από ένα διαφορετικό στέλεχος, να ξαναμολυνθεί ο λαιμός δεν κάνουν συμπτώματα.
Δηλαδή δεν σημαίνει ότι δεν αφήνει ανοσία. Σημαίνει ότι μπορεί να κολλήσεις και να βρεθεί γενετικό υλικό από την επαφή. Να θυμίσω ότι αναπνέουμε ανοιχτά στο περιβάλλον. Περνάει ο αέρας από τη μύτη και πάει στους πνεύμονες. Και αναπνέουμε περίπου 10 κυβικά μέτρα του αέρα. Δηλαδή αναπνέουμε ολόκληρο τον αέρα ενός δωματίου» ανέφερε η Διευθύντρια της Πνευμονολογικής κλινικής του νοσοκομείου Σωτηρία.
Επεσήμανε επίσης, ότι «στην Ελλάδα έχουμε αρκετούς ασθενείς που είναι θετικοί 7 και 8 εβδομάδες μετά τη λοίμωξη και επειδή οι μέθοδοι που χρησιμοποιούμε είναι αρκετά ευαίσθητοι μπορεί ένα τεστ να δείχνει αρνητικό και στη συνέχεια να βγει θετικό».
«Για αυτό», κατέληξε «έχουμε δεν έχουμε κάνει τεστ, πρέπει να προσέχουμε».