Σάλο έχουν προκαλέσει οι «ιστορικά εξακριβωμένες αλήθειες» για την Επανάσταση του 1821 που παρουσιάζει ο συγγραφέας Νίκος Δήμου από το «Ποτάμι», ο οποίος δίνει μια άλλη εκδοχή από αυτή που διδασκόμαστε στα σχολεία με άρθρο του στην ιστοσελίδα protagon.gr.
Όπως υποστηρίζει ο συγγραφέας και αρθρογράφος «σήμερα ένα βιβλίο που θα έγραφε τα αληθινά συμβάντα του ‘21 θα καιγότανε στην πυρά και ένας καθηγητής που θα το δίδασκε, θα έχανε τη δουλειά του», τονίζει δε πως «θα έχουμε ωριμάσει ως έθνος, όταν θα πάψουν να αποσιωπούν ή να μυθολογούν. Έτσι θα πραγματώσουμε το Σολωμικό ρήμα, που ταυτίζει το αληθές με το εθνικό».
«Η επανάσταση ξεκίνησε όχι από τους ηρωικούς αρματολούς και κλέφτες (αντίθετα αυτοί και μέσα στον Αγώνα πολεμούσαν σαν μισθοφόροι για αμοιβή και λάφυρα) αλλά από φιλήσυχους αστούς εμπόρους που ζούσαν έξω από την Ελλάδα. Το κίνημα άρχισε από αστούς αλλά το αγκάλιασε ο λαός», αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Δήμου, δυναμιτίζοντας το κλίμα με εμπρηστικές δηλώσεις προκαλούν το κοινό αίσθημα.
Σύμφωνα με τον Νίκο Δήμου, «η Εκκλησία όχι μόνο δεν πρωτοστάτησε στον Αγώνα αλλά τον πολέμησε με κάθε τρόπο». «Αφόρισε τον Ρήγα Φεραίο, εναντιώθηκε στις “σατανικές” απόψεις για ελευθερία, ισότητα και δημοκρατία που έρχονταν από την Δύση και τελικά αφόρισε και την ίδια την επανάσταση. Φυσικά κανείς δεν ήταν στην Αγία Λαύρα στις 25 Μαρτίου και ο Παλαιών Πατρών Γερμανός όχι μόνο δεν σήκωσε το λάβαρο (που φτιάχτηκε μετά από 50 χρόνια) αλλά έβριζε τον επαναστάτη Παπαφλέσσα ως “εξωλέστατον”», επισημαίνει.
«Η επανάσταση του 21 απέτυχε ολοκληρωτικά. Μετά την εισβολή του Ιμπραήμ δεν είχε μείνει ούτε μία επαναστατική εστία. Ελευθερωθήκαμε μόνο χάρη στην απόφαση των Μεγάλων Δυνάμεων – και την δράση τους στην ναυμαχία του Ναβαρίνου. (Ήταν η πρώτη – και η καλύτερη –«ανθρωπιστική επέμβαση» της ιστορίας)», υποστηρίζει ο ίδιος.
«Στην Επανάσταση έγιναν πράξεις θηριωδίας εκ μέρους των Ελλήνων», σημειώνει και υπογραμμίζει: «Και όσοι δεν συμπαθούν τους Αλβανούς θα έπρεπε να ξέρουν πως μερικοί από τους πιο γενναίους οπλαρχηγούς και καπεταναίους μας ήταν Αρβανίτες που δεν μιλούσαν καν τα ελληνικά. Κι όταν ο Μαυροκορδάτος έβγαλε λόγο στα πληρώματα του Ελληνικού στόλου χρειάστηκε μεταφραστή γιατί δεν κατάλαβαν λέξη (το γράφει ο Παπαρρηγόπουλος)».