Με την καθιερωμένη παρέλαση στην Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου στη Θεσσαλονίκη κορυφώθηκαν οι επετειακές εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου.

Πολιτικά και στρατιωτικά τμήματα, μαθητές δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων, πολιτιστικοί σύλλογοι και οργανώσεις, σύλλογοι αναπήρων πολέμου και απογόνων Μακεδονομάχων, εθελοντές, πεζοπόρα και μηχανοκίνητα τμήματα του στρατού παρέλασαν κατά μήκος της νέας παραλίας, περνώντας μπροστά από την εξέδρα των επισήμων και χειροκροτήθηκαν από τον κόσμο.

Στις εκδηλώσεις την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό εκπροσώπησε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Σταύρος Καλαφάτης, ενώ παρέστησαν ο περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, βουλευτές και στελέχη των κομμάτων, εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, πρόξενοι ξένων χωρών, στρατιωτικοί, κ.α.

Το πρωί εψάλλη δοξολογία στον Ι.Ν. Αγίας Σοφίας χοροστατούντος του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμου. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο ηρώο του Γ’ ΣΣ.

«Εκπέμπεται μέσα από αυτή την εθνική επέτειο ένα διαρκές μήνυμα. Όταν ο ελληνικός λαός είναι μονιασμένος τίποτε δεν είναι ακατόρθωτο. Οι Έλληνες όταν είναι ενωμένοι κερδίζουν, δε χάνουν» δήλωσε με τη λήξη της παρέλασης, ο κ. Καλαφάτης, ευχόμενος χρόνια πολλά σε όλους και πρόσθεσε : «Κι αυτό το μήνυμα είναι επίκαιρο σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, γιατί όπως υπήρξε η επανεκκίνηση της νεώτερης ιστορίας μας το 1821 μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει και μια επανεκκίνηση σήμερα, πάλι μέσα από θυσίες των σύγχρονων Ελλήνων για να μπορέσουμε να σταθούμε στα πόδια μας στις δικές μας δυνάμεις για ένα αύριο που χαράζει καλύτερο».

«Το παράδειγμα, που μεταφέρεται σε μας από αυτή τη σημαντική εορτή μνήμης είναι ότι όλοι οι Έλληνες μαζί με ομοψυχία, θέληση και αλληλεγγύη μπορούμε να τα καταφέρουμε» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Τζιτζικώστας.

«Παρακολουθήσαμε την καθιερωμένη παρέλαση, ευχαριστηθήκαμε τη νεολαία» δήλωσε ο κ. Μπουτάρης. Απαντώντας σε ερώτηση για τα μέτρα ασφαλείας, λόγω των οποίων ο κόσμος παρακολούθησε την παρέλαση σε κάποια απόσταση απάντησε ότι «τα φράγματα για τον κόσμο δεν είναι και το καλύτερο δυνατόν», σημειώνοντας πάντως ότι έχει «εκφρασμένη άποψη» για τις παρελάσεις.

Επετειακές εκδηλώσεις έγιναν και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας

Με την καθιερωμένη παρέλαση στη λεωφόρο Ανδρέα Παπανδρέου ολοκληρώθηκαν στα Χανιά οι εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο της 25ης Μαρτίου και του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

Μετά από τρία χρόνια η παρέλαση πραγματοποιήθηκε μέσα σε κλίμα απόλυτης ηρεμίας ενώ το μόνο μέτρο που προληπτικά είχε ληφθεί ήταν ο αποκλεισμός του χώρου απέναντι από την εξέδρα των επισήμων καθώς σε απόσταση 50 μέτρων δεξιά και αριστερά από αυτήν είχαν τοποθετηθεί κιγκλιδώματα και δεν επιτρεπόταν η πρόσβαση σε πολίτες.

Στην παρέλαση συμμετείχαν σχολεία όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, παραδοσιακοί και εθελοντικοί σύλλογοι, τμήματα προσκόπων, παραδοσιακά στρατιωτικά οχήματα που συντηρούν ιδιώτες και στρατιωτικά τμήματα των τριών κλάδων των ενόπλων δυνάμεων.

Κατά τις διάρκεια της παρέλασης στον ουρανό των Χανίων πραγματοποίησαν δυο διελεύσεις σε σχηματισμό, 3 πολεμικά αεροσκάφη f16 block 52 που ανήκουν στην 340 μοίρα της 115 Πτέρυγας Μάχης που εδρεύει στα Χανιά.

Την κυβέρνηση στις εκδηλώσεις εκπροσώπησε ο γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, Γιώργος Δεικτάκης.

«Οι Έλληνες ενωμένοι έχουν αποδείξει ότι μπορούν να αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες», δήλωσε ο κ. Δεικτάκης.

Το πρωί τελέστηκε επίσημη δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο της πόλης.

Με την παρέλαση των πολιτικών και στρατιωτικών τμημάτων ολοκληρώθηκαν, χωρίς απρόοπτα, οι εκδηλώσεις στην Πάτρα για την εθνική επέτειο.

Την κυβέρνηση στις εκδηλώσεις εκπροσώπησε ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος και Ιονίων Γιώργος Διδασκάλου. Το πρωί εψάλη δοξολογία στον μητροπολιτικό ναό της Ευαγγελίστριας και στις 12 το μεσημέρι ξεκίνησε η παρέλαση, επί της οδού Αγίου Ανδρέου.

Η Αστυνομία είχε πάρει αυξημένα μέτρα ασφαλείας γύρω από την πλατεία Τριών Συμμάχων, όπου είχε στηθεί η εξέδρα των επισήμων και απαγορευόταν η πρόσβαση σε όσους δεν είχαν πρόσκληση. Επίσης, διμοιρίες των ΜΑΤ βρίσκονταν στον πεζόδρομο της Αγίου Νικολάου και στην οδό Ερμού, ενώ αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονταν και σε άλλους γειτονικούς δρόμους. Όμως, δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης αποχώρησαν από την εξέδρα των επισήμων, διαμαρτυρόμενοι για τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας.

Στα Καλάβρυτα, οι εκδηλώσεις για την εθνική επέτειο πραγματοποιήθηκαν στο μοναστήρι της Αγίας Λαύρας. Μάλιστα, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων έγινε η καθιερωμένη αναπαράσταση της ορκωμοσίας των αγωνιστών και της κήρυξης της Επανάστασης του 1821.

Στο μεταξύ, τόσο στον Πύργο, όσο και στο Αγρίνιο οι επετειακές εκδηλώσεις και οι παρελάσεις ολοκληρώθηκαν χωρίς προβλήματα, ενώ και στις δύο πόλεις η Αστυνομία είχε πάρει αυξημένα μέτρα ασφαλείας.