Τη δική της μαρτυρία για την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα έδωσε η Angela Epstein, δημοσιογράφος και παρουσιάστρια, στη βρετανική εφημερίδα «Independent».

«Πετάξαμε στην Κρήτη λίγο πριν επιβληθεί τοπικό lockdown και συνειδητοποιήσαμε πως όλοι οι κορονο-ανόητοι είναι στη Βρετανία», λέει χαρακτηριστικά.

Η Epstein δήλωσε πως τυχαίοι επιβάτες υποβλήθηκαν σε δειγματοληπτικά τεστ για τον κορονοϊό και εκείνη ήταν μία από αυτούς. Καλωσορίζοντας μάλιστα το γεγονός, παρά την αγωνία της μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα. «Ποιος μπορεί να κατηγορήσει ένα νησί, μια χώρα, που παίρνει σοβαρά τον ιό; Ειδικά από κει που ερχόμαστε εμείς».

Η Epstein, ο σύζυγος και η κόρη τους έφυγαν από το Μάντσεστερ λίγο πριν επιβληθεί τοπικό lockdown. Και μας λέει πως αυτό έκανε ακόμα πιο εντυπωσιακή τη διαφορά με την Κρήτη: «Ο αριθμός των λεγόμενων κορονο-ανόητων, η συμπεριφορά των οποίων πυροδότησε μια κλιμάκωση στα κρούσματα, έβαλε την αντίθεση με την Κρήτη σε ακόμα πιο διαφανή προοπτική».

«Ειλικρινά, ένιωσα ασφαλέστερη σε αυτό το μεγάλο ελληνικό νησί 2.500 μίλια μακριά παρά σε μια πόλη όπου έχω ζήσει όλη μου τη ζωή». Ο κύκλος της την κατηγορούσε μάλιστα που θα ερχόταν για διακοπές στην Ελλάδα, εκείνη όμως ήταν ήσυχη από το γεγονός της αποτελεσματικής διαχείρισης που έκαναν οι Έλληνες στην πανδημία.

«Δεν είναι δύσκολο να δεις γιατί αυτή η χώρα τα έχει πάει καλά», μας λέει παραθέτοντας μια σειρά από λόγους. Από τον ταξιτζή που τους ζήτησε να φορέσουν τις μάσκες τους γιατί θα τον σταματούσε η αστυνομία και τη θερμομέτρηση πριν μπουν στο ξενοδοχείο ως και την υποχρεωτική μάσκα σε όλους τους κλειστούς χώρους.

Όταν επέστρεψε στο Μάντσεστερ, η αντίθεση με τη μη τήρηση των μέτρων έγινε ακόμα πιο οξεία. Τα περιοριστικά μέτρα στην Ελλάδα όχι μόνο δεν την ξένισαν («σίγουρα, κάποια έμοιαζαν παράξενα»), αλλά της έδωσαν εκείνη ακριβώς την αίσθηση της ασφάλειας ώστε να χαρεί τις διακοπές της.

Τελειώνοντας, αναρωτιέται γιατί είναι τόσο δύσκολο για τους συμπατριώτες της να τηρήσουν τα μέτρα. «Μακάρι να ήμουν ακόμα στην Ελλάδα και να τους έστελνα τις απαντήσεις με μια κάρτα. Αν και η μεγαλύτερη ίσως ερώτηση από όλες είναι γιατί γύρισα τόσο σύντομα;»…