Με παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη, στον οποίο προσέφυγε ιδιοκτήτης ακινήτου, η Υπηρεσία Δόμησης του δήμου Καρπενησίου αποφάσισε την πλήρη διαγραφή του υψηλού χρηματικού προστίμου που του είχε επιβάλει, λόγω αυθαιρέτου ακινήτου.
Ειδικότερα, αίτημα του ιδιοκτήτη για διαγραφή προστίμου, ύψους 195.553 ευρώ είχε απορριφθεί και ο ίδιος (ιδιοκτήτης) κατέθεσε την αίτηση διαγραφής μετά την περαίωση της διαδικασίας υπαγωγής στο ν. 4014/2011, για την τακτοποίηση αυθαίρετου ακινήτου ιδιοκτησίας του, σε περιοχή του Καρπενησίου. Το αίτημά του απορρίφθηκε, επειδή η συγκεκριμένη περιοχή, χαρακτηρίστηκε με πράξεις του δασάρχη Καρπενησίου, ως έκταση δασικού χαρακτήρα, παρά το γεγονός ότι για την πρώτη πράξη εκκρεμεί η εκδίκαση διοικητικής προσφυγής, ενώ για τη δεύτερη εκκρεμεί η εκδίκαση ενδίκων βοηθημάτων και μέσων.
Η νομοθεσία προβλέπει τη δυνατότητα υποβολής αίτησης διαγραφής προστίμου, όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία υπαγωγής στο ν. 4014/2011. Ο Συνήγορος επισήμανε, ότι βάσει του ανωτέρω νόμου, δεν επιτρέπεται η τακτοποίηση αυθαίρετων ακινήτων, εάν αυτά βρίσκονται σε δάσος ή δασική έκταση. Ωστόσο, συμφώνησε με την άποψη του ΥΠΕΚΑ, ότι για να απαγορευθεί η υπαγωγή στις ρυθμίσεις του νόμου αυτού, πρέπει να έχει καταστεί τελεσίδικη η απόφαση χαρακτηρισμού της συγκεκριμένης έκτασης, ως δασικής.
Επίσης, εκτίμησε, ότι η απόρριψη του αιτήματος διαγραφής προστίμου, θα αποκλείσει από τον πολίτη τη δυνατότητα ένταξης του ακινήτου του στις ευνοϊκές ρυθμίσεις τακτοποίησης αυθαιρέτων καθώς, δεν θα μπορεί να προβεί σε καμιά εμπράγματη δικαιοπραξία σχετικά με το ακίνητο και θα καταστεί κατεδαφιστέα η ιδιοκτησία του. Αντίθετα, η δυνατότητα διαγραφής του προστίμου για το συγκεκριμένο ακίνητο, δεν είναι επιζήμια για το ελληνικό δημόσιο, δεδομένου, ότι αν κριθεί τελεσίδικα ο δασικός χαρακτήρας της έκτασης, υπάρχει δυνατότητα αυτόματης εξαίρεσης από τη διαδικασία της ρύθμισης, σε όποιο στάδιο και αν βρίσκεται αυτή, ανακαλείται η δήλωση και επιβάλλονται, εκ νέου, τα προβλεπόμενα πρόστιμα.