«Σήμερα, υπάρχουν λόγοι που μας κάνουν να πιστεύουμε ότι διανύουμε τις τελευταίες φάσεις της κρίσης, με πρώτο και βασικότερο την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, αλλά και την ανάκτηση -κατά 95%- της χαμένης ανταγωνιστικότητας» τόνισε ο πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, Χρίστος Παναγόπουλος.
Σε ομιλία του στο καθιερωμένο πρόγευμα εργασίας που διοργανώνει το Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο (ΑΗΙ), ο κ. Παναγόπουλος ενημέρωσε αξιωματούχους ομογενειακών φορέων από διάφορες πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών για μια σειρά θεμάτων που αφορούν την Ελλάδα.
Ο Έλληνας πρέσβης έκανε εκτενή αναφορά στις εξελίξεις της ελληνικής οικονομίας, σημειώνοντας επίσης ότι, αυτή τη στιγμή, το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα είναι η υψηλή ανεργία και ότι αυτό που χρειάζεται τώρα είναι ανάπτυξη, ώστε να μπορέσει να αποπληρωθεί το χρέος, όπως επεσήμανε.
Ο κ. Παναγόπουλος αναφέρθηκε ακόμη στη γεωπολιτική θέση της Ελλάδας στα Βαλκάνια, όπου αποτελεί το παλαιότερο μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. «Είναι ευθύνη της Ελλάδας να βοηθήσει τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων να προσεγγίσουν τους ευρωατλαντικούς θεσμούς» είπε.
Σε σχέση με τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, σημείωσε ότι «διανύουν μια από τις καλύτερες περιόδους στην ιστορία τους». Σε σχέση με την Κύπρο, σημείωσε ότι οι δυο χώρες περπατούν η μια δίπλα στην άλλη, ενώ τέλος αναφέρθηκε στις προτεραιότητες της ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.
Στην ενημερωτική αυτή συνάντηση με στελέχη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας μίλησε και ο πρέσβης της Κύπρου στην Ουάσιγκτον, Γιώργος Σιακαλλής, ο οποίος αναφέρθηκε στις πρόσφατες εξελίξεις στο Κυπριακό, σημειώνοντας ότι ο κυπριακός λαός δεν μπορεί να περιμένει άλλο για μια λύση και ότι εύχεται αυτή τη φορά το αποτέλεσμα να είναι θετικό.
«Η διαδικασία είναι μακρά, ενώ η όποια λύση θα είναι επίπονη και αποτέλεσμα συμβιβασμού των δυο πλευρών» επισήμανε ο κ. Σιακαλλής, ενώ μίλησε και για τις ενεργειακές εξελίξεις στην Κύπρο και στο σχέδιό της να καταστεί ενεργειακό κέντρο στην περιοχή.
Τέλος, αναφέρθηκε στις οικονομικές εξελίξεις στο νησί, σημειώνοντας ότι «τα μέτρα που έχουν ληφθεί απαιτούν θυσίες και αναδιάρθρωση της κυπριακής οικονομίας, ωστόσο, οι Κύπριοι είναι ανθεκτικός λαός και θα καταφέρουν να δημιουργήσουν μια νέα Κύπρο μέσα από αυτές τις προσπάθειες».