Τάξη στην αναρχία των παράνομων μουσουλμανικών χώρων λατρείας επιχειρεί να βάλει η Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων του υπουργείου Παιδείας, καθώς με εγκύκλιο που βρίσκεται σε τελικό στάδιο επεξεργασίας και αναμένεται να δημοσιοποιηθεί σύντομα, εισάγονται αυστηροί όροι και προϋποθέσεις για την ίδρυση και λειτουργία τους.
Το υπό διαμόρφωση νέο πλαίσιο προβλέπει, όπως γράφει σήμερα η εφημερίδα «Έθνος», αυστηρή διαδικασία αδειοδότησης για τα «τζαμιά», τα οποία θα πάψουν να είναι κρυφά, καθώς θα επιβάλλεται η ανάρτηση ταμπέλας με τα στοιχεία της θρησκευτικής κοινότητας που θα κάνει χρήση του χώρου. Προϋπόθεση της άδειας θα είναι η υποβολή αίτησης για τον μέγιστο αριθμό πιστών, ενώ στην άδεια θα αναγράφονται και οι διευθύνσεις με τα πλήρη στοιχεία των αιτούντων.
Θα περιγράφεται επακριβώς το θρήσκευμα, θα πρέπει να υπάρχει ο νόμιμος τίτλος ιδιοκτησίας του χώρου λατρείας, βεβαίωση της πολεοδομίας ότι ο χώρος θα λειτουργεί ως ευκτήριος οίκος, βεβαίωση από ιδιώτη μηχανικό για το εάν ο τόπος λατρείας μπορεί να φιλοξενήσει τον αριθμό των ατόμων που ζητείται. Επίσης θα ζητούνται έγγραφο από την υγειονομική υπηρεσία, πιστοποιητικό πυροπροστασίας και βεβαίωση μηχανικού για ηχομόνωση.
Επί της διοικητικής άδειας μάλιστα θα αναγράφεται οπωσδήποτε ο αριθμός του πληθυσμού που δηλώνει η θρησκευτική κοινότητα ως μέγιστο αριθμό πιστών ή επισκεπτών που δύναται να προσέλθουν στον χώρο, συναρτώμενος από το εμβαδόν του χώρου.
Οι νέες προβλέψεις στοχεύουν να αντιμετωπίσουν προβληματικές καταστάσεις που έχουν παρατηρηθεί σε διαμερίσματα πολυκατοικιών, υπόγεια ή και αποθήκες στο κέντρο της Αθήνας και αλλού, όπου σε ακατάλληλους χώρους-κλουβιά στριμώχνονται για την προσευχή τους δεκάδες άνθρωποι.
Στην εγκύκλιο επισημαίνεται η επικινδυνότητα αυτή που εκθέτει τη χώρα και έχει καταγγελθεί πολλάκις στο εξωτερικό: «…παρατηρήθηκε η αδειοδότηση και εν συνεχεία η λειτουργία θρησκευτικών χώρων, χωρίς να τηρούνται οι ελάχιστες νόμιμες γενικές προϋποθέσεις περί ασφαλούς συνάθροισης κοινού, με μεγάλες συγκεντρώσεις πιστών που υπερέβαιναν κατά πολύ την προβλεπόμενη χωρητικότητα σε υπόγεια, βοηθητικούς και ακατάλληλους χώρους, χωρίς αερισμό, φωτισμό, χωρίς αποχωρητήρια, ακόμα και με χρήση ισχυρών ηχητικών εγκαταστάσεων που εκπέμπουν υπέρμετρες και δυσανάλογες με τη χρήση ηχητικές οχλήσεις, προσβάλλοντας τα δικαιώματα των περιοίκων…».
Ήδη από την αρχή του 2014 έχουν κλείσει από την αστυνομία έξι τέτοια διαμερίσματα που δεν είχαν άδεια ναού.
Το μέχρι πρότινος ανεξέλεγκτο τοπίο αδειοδότησης των πάσης φύσεως… υπογείων έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα, τόσο στις ίδιες τις μουσουλμανικές κοινότητες όσο και σε ενοίκους ή τους γείτονες των χώρων αυτών, μερικοί από τους οποίους έχουν χάσει την ησυχία τους.
Ναΐμ Ελγαντούρ: Γιατί να προσεύχομαι σε υπόγεια;
«Ζω στην Ελλάδα 41 χρόνια και έχω Ελληνίδα σύζυγο. Πληρώνω φόρους. Γιατί λοιπόν θα πρέπει να κάνω την προσευχή μου στα υπόγεια και εσείς στην εκκλησία;», αναρωτιέται με πικρία, μιλώντας στο «Έθνος», ο πρόεδρος της Μουσουλμανικής Ένωσης Ελλάδος Ναΐμ Ελγαντούρ: «Στην Αθήνα λειτουργούν περισσότεροι από 100 χώροι λατρείας. Κανένας δεν έχει άδεια λειτουργίας. Οι άδειες που έχουν πάρει είναι για συλλόγους. H αλήθεια είναι πως αυτά τα μέρη συνάθροισης των ανθρώπων μας, σε πολλές περιπτώσεις, δεν παρέχουν ασφάλεια και για τον λόγο αυτό παλεύουμε χρόνια να μπει μια τάξη στο τοπίο. Όμως τα στέκια αυτά είναι γνωστά στην αστυνομία. Εμείς πραγματικά εκείνο που επιδιώκουμε είναι το να μπορούμε να προσευχηθούμε ως άνθρωποι και όχι ως δούλοι. Δεν μας αρέσει να προσευχόμαστε στα υπόγεια. Θέλουμε λοιπόν να κλείσουν αυτά τα υπόγεια διαμερίσματα και γκαράζ και να φτιαχτεί επιτέλους το τέμενος. Περιμένουμε να γίνει ο επίσημος τόπος λατρείας του θεού μας, σύμφωνα με τους κανόνες του ελληνικού κράτους για να πάψει η ανάγκη αυτών των χώρων. Άλλωστε η πρώτη αίτηση που έγινε για το τζαμί της Αθήνας έγινε από εμένα προς την τότε υπουργό Παιδείας, Μαριέττα Γιαννάκου».