Ένα μοναδικό, σε συνδυασμό επιλογών και θεματολογίας, τουριστικό προϊόν προσφέρει η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, που πρόσφατα «ανηφόρισε» στην ετήσια διεθνή έκθεση τουρισμού στη Σόφια, με στόχο την προσέλκυση επισκεπτών.
Έχοντας στην «πρώτη γραμμή» της προβολής του τουριστικού προϊόντος, τα μνημεία αρχαιολογικού και ιστορικού ενδιαφέροντος, αλλά και τους «παραδείσους» του βόρειου Αιγαίου, δηλαδή τη Θάσο και τη Σαμοθράκη, η Περιφέρεια παρουσίασε τις επιλογές εναλλακτικού τουρισμού που έχουν στη διάθεσή τους οι επισκέπτες της περιοχής.
Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν ο υπουργός Μακεδονίας- Θράκης Θεόδωρος Καράογλου (σ.σ. τα βασικά σημεία της ομιλίας του υπουργού δημοσιεύθηκαν σε τηλεγράφημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ) και ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης, Τουρισμού και Πολιτισμού της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης Γιώργος Γερομάρκος, παρουσιάστηκαν τα μνημεία αλλά και οι περιοχές φυσικού κάλλους της Περιφέρειας.
Απευθύνοντας πρόσκληση στους Βούλγαρους να «περπατήσουν» στα βήματα του Αποστόλου Παύλου, να επισκεφθούν το Ιμαρέτ της Καβάλας, να ταξιδέψουν στις πηγές της Αγίας Βαρβάρας στη Δράμα και το σπήλαιο του Μααρά, ο κ. Γερομάρκος ενημέρωσε για τα «αξιόλογα μνημεία αρχαιολογικού, ιστορικού και αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος καθώς και τις περιοχές φυσικού κάλλους(υγροβιότοποι διεθνούς σημασίας, δάση, παραλίες, νησιά) που ελκύουν κάθε χρόνο σημαντικό αριθμό επισκεπτών, σε συνδυασμό με τοπικά έθιμα και θρησκευτικά μνημεία».
Αναφερόμενος δε, στη Θάσο και Σαμοθράκη, επεσήμανε ότι «τα δύο νησιά, ιδιαίτερα προικισμένα από τη φύση και την ιστορία» εναλλάσσουν βουνό με θάλασσα και συνδυάζουν ιστορία και παράδοση.
Εξάλλου, σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Γερομάρκος υπογράμμισε τον «επιτελικό», όπως τον χαρακτήρισε, ρόλο της περιφέρειας για την τουριστική προβολή, αλλά και για την αναβάθμιση των υποδομών, με κύριο γνώμονα τη διευκόλυνση της προσβασιμότητας στη Βόρεια Ελλάδα.
Μάλιστα, έφερε ως τυπικό παράδειγμα τη νέα, σχετικά, δίοδο Κομοτηνή-Νυμφαία-Μακάζα-Κίρτζαλι, η οποία αναδείχθηκε ως δεύτερη μεγαλύτερη «πύλη» στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα μετά τα εγκαίνιά της (τον περασμένο Σεπτέμβριο), ανάμεσα στις έξι συνοριακές διόδους που ήδη λειτουργούν εδώ και χρόνια.
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η ανάπτυξη του τουρισμού και των υποδομών θα παραμείνει κεντρική προτεραιότητα για το «επιτελείο» της Περιφέρειας και στη νέα επταετή περίοδο σχεδιασμού και διαχείρισης των ευρωπαϊκών προγραμμάτων που ξεκίνησε φέτος η Περιφέρεια, σε στενή συνεργασία και συντονισμό με τους επαγγελματίες του τουριστικού τομέα.
Εξέφρασε δε, την πεποίθηση ότι τη φετινή χρονιά θα καταγραφεί αύξηση των επισκέψεων τόσο από τη Βουλγαρία, όσο και από τις υπόλοιπες χώρες των Βαλκανίων, αλλά και από την Ευρώπη.
Υπογράμμισε ακόμη ότι η ανάπτυξη της συνεργασίας με τη βουλγαρική πλευρά έχει ενθαρρυντικά «μηνύματα» και δημιουργεί θετικές προσδοκίες για την περαιτέρω ενίσχυσή της.
Αναφερόμενος στη διοικητική αναδιάρθρωση που συντελέστηκε, τέσσερα χρόνια μετά την ίδρυση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης, σημείωσε ότι, το κύριο αποτέλεσμα ήταν η ουσιαστική βελτίωση της συνεργασίας των ενδιαφερόμενων δημόσιων και ιδιωτικών φορέων για την προβολή και την ανάπτυξη του τουρισμού, όπως και η συνεχής αναβάθμιση των υποδομών, μέσω της αξιοποίησης, κυρίως, των ευρωπαϊκών προγραμμάτων.