Τουλάχιστον τέσσερις ή πέντε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις ακόμα εκτιμάται ότι θα βρεθούν στο στόχαστρο των διωκτικών Αρχών το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η εφημερίδα «Τα Νέα» και οι οποίες έχουν εμπλακεί στην έρευνα, καθώς οι εν λόγω οργανώσεις φαίνεται να έχουν λάβει υπέρογκες χρηματοδοτήσεις το διάστημα 2000-2010, χωρίς ωστόσο να είναι σαφείς ο στόχος και η βιωσιμότητα του έργου τους.
Αυτό έχει προκύψει, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, τόσο από το πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης για τη λειτουργικότητα του συστήματος χρηματοδότησης των ΜΚΟ από το ΥΠΕΞ όσο και από το πόρισμα του ορκωτού λογιστή Ευ. Κοσμάτου που διαβιβάστηκε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής τον Δεκέμβριο του 2011.
Παρέμβαση για το θέμα έκανε χθες και ο Βαγγέλης Βενιζέλος υπογραμμίζοντας πως «το λόγο έχουν η Δικαιοσύνη και ο νόμος» και σημειώνοντας πως «σε αυτές τις υποθέσεις υπάρχουν πάντα και πολιτικές ευθύνες». Αργότερα διευκρίνισε πάντως πως οι ευθύνες αυτές δεν αφορούν τον Γιώργο Παπανδρέου.
Η έρευνα που άρχισε το 2010 από ομάδα διπλωματών και εμπειρογνωμόνων στο υπουργείο Εξωτερικών, σύντομα διευρύνθηκε με τη συμμετοχή ορκωτών λογιστών. Αυτό, έλεγαν, σύμφωνα με την εφημερίδα, διπλωματικές πηγές, επειδή το υπουργείο Εξωτερικών βρισκόταν μπροστά στην αξιολόγηση του ΟΟΣΑ που πίεζε για να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο για τη χρηματοδότηση των ΜΚΟ ώστε οι έλεγχοι να γίνουν αυστηρότεροι.
Τότε ανακοινώθηκε ότι δεν θα υπάρξει καμία απόφαση για τη χρηματοδότηση νέων προγραμμάτων και άρχισε η εκκαθάριση των παλαιών. Σύντομα διαπιστώθηκαν προβλήματα καταχώρησης των στοιχείων και όχι μόνο, γι΄αυτό και σύμφωνα μ διπλωματικές πηγές, η συμφωνία που έκανε η ελληνική πλευρά με τον ΟΟΣΑ ήταν πρώτα να μπει τάξη στο παρελθόν και στη συνέχεια να προχωρήσει η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου. Την περίοδο εκείνη, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, άρχισαν να φτάνουν στο υπουργείο και καταγγελίες για συγκεκριμένες οργανώσεις.
Αρμόδιες πηγές σημειώνουν πως η εν λόγω έρευνα αποτελείται από ογκωδέστατους φακέλους, οι οποίοι δεν αφορούν μόνο τις χρηματοδοτήσεις των ΜΚΟ αλλά και τεχνικές μελέτες του ΟΗΕ για τους κανόνες και την ορθή χρήση των κονδυλίων από τις οργανώσεις. Από αυτήν προέκυψε το πόρισμα Κοσμάτου που παραδόθηκε στη Βουλή και αφορά 431 ΜΚΟ, οι οποίες έλαβαν 115 εκατ. ευρώ το διάστημα 2000-2010. Στο πόρισμα αναφερόταν μάλιστα ότι για την περίοδο 2000-20002 οι φάκελοι των παραστατικών των προγραμμάτων πολτοποιήθηκαν από το Ελεγκτικό Συνέδριο, που σημαίνει πως ο έλεγχος δεν είναι πλήρης.