Πρωτόκολλο συνεργασίας με τον πρόεδρο της Ένωσης Εισαγωγέων-Εξαγωγέων της κουρδικής περιφέρειας του Ιράκ, Σεχ Μουσταφά Αμπντάλα (Shekh Mustafa Abdulla), υπέγραψε η διοίκηση του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), εκπροσωπούμενη από το επίτιμο μέλος του διοικητικού συμβουλίου, Παντελή Αντάρ. Οι δύο φορείς θα έχουν συνεργασία για την ανάπτυξη των εμπορικο-οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών, με ανταλλαγή επιχειρηματικών πληροφοριών και διοργάνωση επιχειρηματικών αποστολών στο Ιρακινό Κουρδιστάν και στην Ελλάδα.

Η υπογραφή του πρωτοκόλλου πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο αποστολής εκπροσώπων επιχειρηματικών φορέων, η οποία συνδιοργανώθηκε από τα επιμελητήρια Βιοτεχνικό και Εμποροβιομηχανικό Θεσσαλονίκης, τον ΣΕΒΕ και το Γραφείο της αναπληρώτριας γενικής γραμματέως Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων (ΔΟΣ) του υπουργείου Εξωτερικών στη Θεσσαλονίκη, με τη σύμπραξη του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) στο Ερμπίλ.

Το Ερμπίλ είναι η πρωτεύουσα του αυτονομημένου τμήματος του βόρειου Ιράκ, του Κουρδιστάν, μιας χώρας με πληθυσμό 5.300.000 ατόμων, ο οποίος αυξάνεται με ρυθμό 3% ετησίως. Το 2011 και το 2012 η ανάπτυξη στο Κουρδιστάν ήταν 12%, ενώ για την επόμενη πενταετία στόχος είναι ο μέσος ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης να διαμορφώνεται σε περίπου 8%. Το κατά κεφαλήν εισόδημα το 2011 ήταν 4.450 δολ., αυξημένο 1.400%, σε σχέση με το 2003.

Οι στεγαστικές ανάγκες σημειώνουν συνεχή άνοδο, λόγω της αύξησης του πληθυσμού και της βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου, οπότε οι προοπτικές για τον κλάδο των κατασκευών είναι ευοίωνες. Άλλοι τομείς με επενδυτικό ενδιαφέρον είναι η υγεία, η γεωργία, η βιομηχανία και ο τουρισμός. Για το 2014 το Ερμπίλ έχει κηρυχθεί τουριστική πρωτεύουσα του αραβικού κόσμου, ενώ όλες οι γνωστές αλυσίδες ξενοδοχείων δίνουν το «παρών» στην πόλη.