Στην Τουρκία και τις προσπάθειες που καταβάλλει με στόχο να προσελκύσει τουρίστες εστιάζει ο γερμανικός Τύπος αναφερόμενος στην ταξιδιωτική οδηγία που έχει εκδώσει η Γερμανία για τη γειτονική μας χώρα. Τα εν λόγω δημοσιεύματα επίσης απασχολούν το προσφυγικό αλλά και η λειτουργία των οίκων ανοχής της χώρας μας.
Η εφημερίδα του Ντίσελντορφ Handelsblatt όπως μεταδίδει σε σχετικό της ρεπορτάζ η Deutsche Welle επισημαίνει: «Εκτός όμως από την υγεία και τη καλή διάθεση πρόκειται για πολύ περισσότερα: για πολιτική. Τρίζουν οι σχέσεις της Άγκυρας με τις περισσότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, κυρίως με τη Γερμανία και τη Γαλλία. Και όσον αφορά τη συμφωνία για το προσφυγικό δεν είναι όλα καλά. Τον περασμένο Μάρτιο η Άγκυρα άνοιξε μονομερώς τα σύνορα προς την Ελλάδα για πρόσφυγες και μετανάστες, μετά από μια επίθεση στη Συρία, όπου σκοτώθηκαν 30 Τούρκοι στρατιώτες.
Το αποτέλεσμα ήταν σκηνές μίσους στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Στην ανατολική Μεσόγειο Αθήνα και Άγκυρα επίσης διασταυρώνουν τα ξίφη τους όσον αφορά τα κυριαρχικά δικαιώματα στη θάλασσα και τις δοκιμαστικές γεωτρήσεις για φυσικό αέριο. Από διπλωματικούς κύκλους η Handelsblatt έμαθε ότι η Ελλάδα μπλοκάρει πολλές πρωτοβουλίες της Τουρκίας στην ΕΕ. Η εμπιστοσύνη δεν αποτελεί σταθερά εδώ και χρόνια στις τουρκοευρωπαϊκές σχέσεις. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν και κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας φαίνεται ουτοπικό από την πλευρά των Ευρωπαίων να συστήσει κανείς σε εκατομμύρια παραθεριστές ένα ταξίδι».
Μπίζνες με το προσφυγικό
Το Spiegel στη διαδικτυακή του σελίδα αναφέρεται στην παροχή υπηρεσιών στην ΕΕ από τη διεθνή ιδιωτική εταιρεία συμβούλων McKinsey. Το περιοδικό σημειώνει: «Μια συμφωνία με την Τουρκία θα άνοιγε το δρόμο για μια νέα ευρωπαϊκή πολιτική στο προσφυγικό. Η εφαρμογή της όμως παρέμεινε στάσιμη. Και τότε μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες συμβούλων στον κόσμο προσέφερε τις υπηρεσίες της».
Η εταιρεία φαίνεται αρχικά να προσφέρει δωρεάν τις υπηρεσίες της, ωστόσο το άρθρο σημειώνει: «Η συνολική αξία του συμβολαίου ανέρχεται στα 992.000 ευρώ. Αντί να υπάρξει διαγωνισμός υπάρχει μια σημείωση εξαίρεσης, υπογεγραμμένη στις 20 Ιανουαρίου του 2017 από την τότε ηγεσία της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασύλου (EASO). «Έπρεπε να παραιτηθούμε από τη διαδικασία» αναφέρεται εκεί «εξαιτίας των χρονοδιαγραμμάτων και της πολιτικής πίεσης».
Το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο έκρινε το 2018 ότι η ανάθεση δεν ήταν νομότυπη. Δεν αναφέρεται στην έκθεση ρητώς η McKinsey, το ποσό όμως που αναφέρεται συνάδει με το συμβόλαιο και τη δραστηριότητα: την εφαρμογή δηλαδή του σχεδίου δράσης στην Ελλάδα». Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου δεν αναφέρεται σε λεπτομέρειες μεμονωμένων συμβολαίων, δήλωσε εκπρόσωπος των αρχών κατόπιν ερωτήσεως. Σε κάθε περίπτωση η ανάθεση δεν ήταν νομότυπη, όπως ανέφερε το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο, αλλά όχι παράνομη, λέει. Εκπρόσωπος της McKinsey δήλωσε ότι η επιχείρηση δεν παίρνει δημόσια θέση για πελάτες της ή για υπηρεσίες που έχει παράσχει».
Οίκοι ανοχής και κορονοϊός στην Ελλάδα
Με τα μέτρα που πρέπει να τηρούνται στους οίκους ανοχής στην Ελλάδα μετά την επαναλειτουργία τους από τις 15 Ιουνίου ασχολείται δημοσίευμα της Rheinische Post.
Ο ανταποκριτής στην Αθήνα Γκερτ Χέλερ απαριθμεί τα μέτρα όπως «η απόσταση τουλάχιστον ενός αντιβραχίου μεταξύ των κεφαλών των δυο ατόμων», η διάρκεια της επίσκεψης του πελάτη των 15 λεπτών και η «αποφυγή περιττών αγγιγμάτων» και σημειώνει: «Η οργή των ιερόδουλων για τις παράξενες ρυθμίσεις είναι διπλά μεγάλη διότι πληρώνουν φόρους, αλλά κατά τη διάρκεια του τρίμηνου lockdown σε αντίθεση με χιλιάδες άλλους άνεργους δεν πήραν χρήματα για σύντομη εργασία ή κάποιο άλλο κρατικό βοήθημα. Τώρα φοβούνται ότι οι κανονισμοί θα καταστρέψουν την εργασία τους (…) Σε περίπτωση παραβίασης των κανόνων απειλούνται χρηματικά πρόστιμα αρκετών χιλιάδων ευρώ και κλείσιμο του οίκου ανοχής για 30 έως 90 ημέρες. Εάν και πώς οι αρχές θα ελέγξουν την τήρηση των κανόνων είναι μέχρι τώρα ασαφές».