Αλλαγές στο φαινόμενο της παιδικής εκμετάλλευσης προκάλεσε η καραντίνα για τον κορονοϊό όπως καταγράφηκε από υπηρεσίες της ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων και ανακοινώθηκαν σήμερα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Παιδικής Εργασίας.
Τα δύο Κέντρα Υποστήριξης Νέων (ΚΥΝ) και οι Ομάδες Κοινωνικής Εργασίας στο Δρόμο (Streetworker) της ΑΡΣΙΣ κατέγραψαν, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων τις εξής αλλαγές στους δρόμους της Θεσσαλονίκης:
- Μειώθηκε ο αριθμός των παιδιών που εργάζονται στους δρόμους και τις πλατείες (Τσιμισκή, Νίκης, Λαδάδικα). Τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2020 εντοπίστηκαν 50 παιδιά -τα περισσότερα τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο- ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια του 2019 είχαν καταγραφεί συνολικά 189 παιδιά -θύματα εκμετάλλευσης. Πρόκειται για παιδιά από τη Βουλγαρία, την Ελλάδα, την Αλβανία και τη Ρουμανία, τα περισσότερα από τα οποία είναι αγόρια, ηλικίας από 10 έως 14 ετών.
- Το πεδίο δράσης των ενηλίκων που ωθούν τα παιδιά σε επαιτεία μετατοπίστηκε από τους κεντρικούς δρόμους της πόλης στα καταστήματα ειδών πρώτης ανάγκης και ειδικά τα σούπερ μάρκετ που αποτελούσαν το δημοφιλέστερο προορισμό για όσους έβγαιναν έξω.
- Ορισμένα από τα παιδιά που συνήθως εργάζονται παίζοντας μουσικά όργανα σε πολυσύχναστα σημεία της Θεσσαλονίκης, όπως οι ταβέρνες, την περίοδο της καραντίνας παρατηρήθηκε ότι εργάζονταν σε γειτονιές μακριά από το κέντρο της πόλης, προσβάσιμες από κάποιον που δεν έχει μέσο μετακίνησης. Για παράδειγμα, εντοπίστηκαν παιδιά να παίζουν κάποιο μουσικό όργανο κάτω από μπαλκόνια πολυκατοικιών αναμένοντας από τους κατοίκους να τους δώσουν χρήματα.
- Κατά τη διάρκεια της πολύ συχνής, εξ αποστάσεως επαφής που είχε η ΑΡΣΙΣ με ευάλωτες οικογένειες αναφέρθηκε ότι η κατάσταση που βίωσαν ήταν ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς δεν μπορούσαν να εργαστούν σε τομείς όπως η συλλογή ανακυκλώσιμων υλικών και γενικότερα δεν μπορούσαν να βγουν από το σπίτι με αποτέλεσμα να βρεθούν αντιμέτωποι με σοβαρά ζητήματα επιβίωσης.