Σε προπολεμικές εποχές γύρισαν οι πληρωμές στο Ηράκλειο Κρήτης όπου οικοδόμος «πληρώθηκε» για την δουλεία του με ξύλα για τη σόμπα.
Ο Γιάννης Χ. ο οποίος εδώ και 30 χρόνια εργάζεται στις τοποθετήσεις πλακιδίων, έχει να δουλέψει σε φυσιολογικούς ρυθμούς πάνω από 2 χρόνια.
«Τους τελευταίους 8 μήνες τα μεροκάματα μου δεν ξεπερνούν τα 50. Προσπαθώ να κλείνω και τη παραμικρή δουλειά η οποία μπορεί να μου αποφέρει έστω ένα χαμηλό χρηματικό ποσό με το οποίο θα μπορέσω να καλύψω τις βασικές ανάγκες της οικογένειας μου», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Γιάννης.
Το πιο τραγικό όμως σε όλη αυτή τη κατάσταση, συνεχίζει ο 52χρονος πλακάς, είναι ότι σε πολλές περιπτώσεις αντί για χρήματα, μου προσφέρουν υλικά αγαθά. Στην τελευταία δουλειά που πήγα να κάνω, μου είπε ο ιδιοκτήτης του σπιτιού ότι δεν μπορεί να με πληρώσει με χρήματα κι ότι το μόνο που μπορεί να μου δώσει είναι 1,5 τόνος ξύλα για τη ξυλόσομπα που έχω. Τα δέχθηκα. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να γίνεται αυτό το πράγμα γιατί έτσι δεν θα πάμε μπροστά. Δεν είναι λύση αυτή, λέει αγανακτισμένος.
Και δεν είναι μόνο ο κ. Γιάννης Χ που έχει πέσει «θύμα» της πληρωμής με υλικά αγαθά. Τρεις ακόμη συνάδελφοι του έχουν αντιμετωπίσει την ίδια ακριβώς κατάσταση τον τελευταίο καιρό, με τις εργασιακές σχέσεις να έχουν πάρει τη μορφή κάνε μου αυτό για να σου δώσω αυτό όπως χαρακτηριστικά περιγράφει ο 52χρονος επαγγελματίας.
Να μην δέχονται αυτές τις πληρωμές λέει το Συνδικάτο Οικοδόμων
Αυτού του είδους η πληρωμή προκειμένου να γίνει μία δουλειά οικοδομικής φύσεως, φαίνεται να έχει προκαλέσει αντιδράσεις στο Συνδικάτο Οικοδόμων του Νομού Ηρακλείου το οποίο καλεί τους συναδέλφους τους να μην δέχονται την πληρωμή με υλικά αγαθά.
Όπως δηλώνει στο irakliolive ο πρόεδρος του Συνδικάτου κ. Γιάννης Γωνιανάκης, η πληρωμή αυτού του είδους δεν πρόκειται να φτιάξει την κατάσταση.
Κατανοούμε τις ανάγκες που μπορεί να έχει ένας συνάδελφος, αλλά το να δεχθεί να πληρωθεί με καυσόξυλα ή με λίγη ποσότητα λαδιού δεν είναι λύση. Δυστυχώς είναι η οικονομική κρίση και η πολιτική της κυβέρνησης που μας έχει φέρει εδώ, αλλά θα πρέπει να αναλογιστούμε ότι αν επιτρέψουμε αυτή τη κατάσταση, αναπόφευκτα κάποια στιγμή θα παγιωθεί ως μέθοδος πληρωμής των οικοδόμων και όχι μόνο, λέει χαρακτηριστικά ο κ. Γωνιανάκης.