Τις ικανότητες της Ελλάδας να ασκήσει την προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που η ίδια το έχει αποδείξει στο παρελθόν, έχοντας αναλάβει την προεδρία ήδη τέσσερις φορές μετά την ένταξή της στην ΕΕ, αλλά και την ευκαιρία που της δίνεται με την εκ νέου ανάληψη της προεδρίας να ανακτήσει τη χαμένη εμπιστοσύνη στην Ευρώπη, υπογραμμίζει σημερινό άρθρο της μεγάλης κυκλοφορίας αυστριακής εφημερίδας «Κλάινε Τσάιτουνγκ» (Kleine Zeitung), με τίτλο «Η ευκαιρία της Ελλάδας για εκτίμηση στην Ευρώπη».
Όπως αναφέρεται στην αρχή του άρθρου, από την Πρωτοχρονιά, όλα τα βλέμματα της Ευρώπης θα είναι στραμμένα στην Ελλάδα, όχι γιατί θα έχει λύσει το πρόβλημα του χρέους της, αλλά γιατί αναλαμβάνει, για το πρώτο εξάμηνο του 2014, την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ και η ίδια έχει αποδείξει στο παρελθόν πως η προεδρία στα Συμβούλια Υπουργών των ήδη 28 χωρών- μελών δεν αποτελεί πτήση αυτοκτονίας, έχοντας ασκήσει ήδη τέσσερις φορές την προεδρία.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι Έλληνες ειδικοί σε θέματα ΕΕ και οι Έλληνες διπλωμάτες συγκαταλέγονται στις «ελίτ» του κλάδου και το απέδειξαν στην καυτή φάση των διαπραγματεύσεων πριν από την ένταξη της Αυστρίας στην ΕΕ (σ.σ. οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Αυστρίας ολοκληρώθηκαν επί ελληνικής προεδρίας, τον Φεβρουάριο του 1994).
Η Αθήνα θέλει, το 2014, να αναδείξει ειδικά το θέμα των μεταναστευτικών κυμάτων προς την Ευρώπη μέσω της Μεσογείου – προσθέτει- και το «ταρακούνημα» της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης με την τραγωδία της Λαμπεντούζα αποτελεί μια καλή βάση για την ελληνική προεδρία να αναζητήσει καλές λύσεις για αυτό το θέμα και, επιπλέον, επειδή το δεύτερο εξάμηνο του 2014 την προεδρία θα αναλάβει μια άλλη, ισχυρότερη μεσογειακή χώρα, η Ιταλία, που μπορεί να συνεχίσει να ασχολείται με το θέμα και να το κλείσει.
Από την άλλη πλευρά -όπως σημειώνεται- η Ελλάδα πρέπει να αποδείξει πρώτα την αξιοπιστία της και την αρμοδιότητά της σε ζητήματα ασύλου και προσφύγων, καθώς η ίδια δεν έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με το πρόβλημα στη χώρα και στους εταίρους της ΕΕ στην Κεντρική Ευρώπη θεωρείται ως επισφαλής χώρα για αναζητούντες άσυλο και αυτό είναι ντροπή που θα πρέπει να εξαλείψει η Αθήνα.
Σε περίπτωση που η ελληνική προεδρία στην ΕΕ αποτύχει, για αυτό δεν θα ευθύνονται οι Βρυξέλλες αλλά η Αθήνα και η ΕΕ είναι προετοιμασμένη να βρει μια λύση σε ενδεχόμενα νέα δημοσιονομικά και οικονομικά προβλήματα, παρατηρεί η εφημερίδα, τονίζοντας ότι για την υπεύθυνη στάση της προεδρίας της ΕΕ ο κυβερνητικός συνασπισμός στην Ελλάδα θα πρέπει να εγγυηθεί την αναγκαία πολιτική σταθερότητα στο εσωτερικό, έχοντας μια ισχνή πλειοψηφία στη Βουλή και με αυτό τον τρόπο η προεδρία στην ΕΕ μπορεί να είναι συναρπαστική και γεμάτη προκλήσεις, καταλήγει το άρθρο της «Κλάινε Τσάιτουνγκ».
Στο σημερινό φύλλο της ίδιας εφημερίδας δημοσιεύεται και σχετική ανταπόκριση από την Αθήνα, στην οποία παρατίθενται στην αρχή διάφορα στοιχεία για την ελληνική προεδρία στην ΕΕ, όπως για τον σχετικά μικρό προϋπολογισμό της, το λογότυπό της, τον αριθμό των συναντήσεων και των συμμετεχόντων, ενώ στη συνέχεια δημοσιεύονται δηλώσεις του υφυπουργού Εξωτερικών, Δημήτρη Κούρκουλα ότι «δεν θα ασκηθεί μια ελληνική, αλλά μια ευρωπαϊκή προεδρία» και πως η Ελλάδα δεν θα κάνει «κατάχρηση» της προεδρίας, δηλαδή δεν θα προωθήσει ελληνικά, αλλά ευρωπαϊκά θέματα.
Γίνεται κατόπιν αναφορά στις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας, όπως οικονομική ανάπτυξη, απασχόληση και μετανάστευση, ενώ υπογραμμίζεται πως η Ελλάδα θέλει να αποδείξει πως, παρά την κρίση, είναι πολιτικά ένας ικανός, αξιόπιστος και τίμιος εταίρος.
Στην ανταπόκριση επισημαίνονται οι εντυπωσιακές επιτυχίες στην σταθεροποίηση του προϋπολογισμού, με μείωση του ελλείμματος μέσα στα τελευταία τέσσερα χρόνια κατά 13 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, επίδοση που δεν έχει πετύχει καμία άλλη χώρα στην ΕΕ, ενώ ένα χρόνο νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν, ο υπουργός Οικονομικών ανακοινώνει μάλιστα ένα πρωτογενές πλεόνασμα, χωρίς ωστόσο η χώρα να έχει ξεπεράσει το μεγαλύτερο πρόβλημά της, το τεράστιο χρέος ύψους 320 δισ. ευρώ, σχεδόν 176% του ΑΕΠ.
Στη συνέχεια, υπάρχουν αναφορές στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα και οι πολίτες της από το ξέσπασμα της κρίσης και την άγρια λιτότητα που έχει επιβληθεί από τους πιστωτές, με πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους να έχουν χάσει την εργασία τους, να έχει μειωθεί η αγοραστική ικανότητα κατά 40% και ο ένας στους τρεις Έλληνες να ζει στα όρια ή κάτω από τα όρια της φτώχειας, ενώ το 55% έχει, σήμερα, αρνητική γνώμη για την ΕΕ. Το 2007 πριν την έναρξη της κρίσης, το 78% είχε θετική γνώμη.
«Ελπίδα» είναι η πρώτη λέξη που σκέπτεται αυθόρμητα το 38% των Ελλήνων -σημειώνεται στην ανταπόκριση- ενώ «ελπίδα» είναι και η λέξη την οποία χρησιμοποιεί συχνά αυτή την εποχή ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου χαρακτήρισε την ελληνική προεδρία «μια προεδρία της ελπίδας για περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη» και όταν ο ίδιος μιλάει για «προεδρία της ελπίδας» σκέπτεται και την δική του πολιτική μοίρα που θα μπορούσε να αποφασιστεί στις Ευρωεκλογές του Μαΐου.
Και αυτό, γιατί, όπως καταλήγει η ανταπόκριση της «Κλάινε Τσάιτουνγκ», εάν αναδειχθεί σαφής νικητής των εκλογών το ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ, η εξέλιξη αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει σε διάλυση του κυβερνώντος, ήδη με οριακή πλειοψηφία, συντηρητικού- σοσιαλδημοκρατικού κυβερνητικού συνασπισμού και μετά η Ελλάδα θα βρισκόταν σε νέες ταραγμένες καταστάσεις.