Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες για να ανοίξει και πάλι η αγορά σε όλους τους εμπορικούς δρόμους της πρωτεύουσας της Μαγνησίας από τη στιγμή που ανακοινώθηκαν τα μέτρα επαναφοράς σταδιακά στη νέα καθημερινότητα. Τα καταστήματα μπορεί να παραμένουν κλειστά, αλλά οι περισσότεροι επαγγελματίες εκφράζουν αισιοδοξία και έχουν θετική σκέψη, γνωρίζοντας παράλληλα ότι θα είναι και μία δύσκολη περίοδος και τίποτα δεν θα είναι όπως πριν.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου Απόστολος Οντόπουλος επισημαίνει ότι «οι δυσκολίες σαφώς υπάρχουν, όμως υπάρχει και μια θετική ψυχολογία ότι αφήνουμε σιγά σιγά όλο αυτό, έστω και με τους περιορισμούς, που θα υπάρχουν στα καταστήματα. Είναι δεδομένο ότι θα υπάρξουν περιορισμοί, είναι δεδομένο ότι θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας που ορίζουν οι ειδικοί της υγείας. Η εμπορική αγορά του Βόλου ετοιμάζεται για να εξυπηρετήσει ξανά το καταναλωτικό κοινό έπειτα από παύση σαράντα και πλέον ημερών. Θα είναι δύσκολο να δουλέψουμε με μάσκες και γάντια και να μετράμε τους πελάτες που μπαίνουν στα καταστήματά μας, αλλά πρέπει να προσαρμοσθούμε για το καλό της υγείας όλων μας. Υπάρχει ασφάλεια στα καταστήματά μας. Να προτιμήσει ο κόσμος τα τοπικά καταστήματα, να στηρίξει την τοπική οικονομία, το έχουμε περισσότερη ανάγκη από ποτέ. Ο μόνος τρόπος να στηρίξεις την τοπική οικονομία, είναι να στηρίξεις τις τοπικές επιχειρήσεις».

Η Ευαγγελία Χαρχαρή έχει ένα από τα πιο γνωστά καταστήματα υποδημάτων του Βόλου και δηλώνει αισιόδοξη, αφού -όπως λέει- «είναι πολύς ο καιρός της καραντίνας και του εγκλεισμού και γι’ αυτό έχουν δημιουργηθεί πολλές ανάγκες στον κόσμο. Η ψυχολογία λέει ότι ο κόσμος πρέπει να εκτονωθεί. Στα σχέδιά μας είναι να κάνουμε και προσφορές με ειδικές τιμές για τους πελάτες μας, υπό τη μορφή έκπτωσης. Ήταν πολύ δύσκολη περίοδος αυτή του κλεισίματος και της απραξίας για οποιονδήποτε επιχειρηματία, γιατί προερχόμαστε από έναν δύσκολο χειμώνα».

Η Μαρία Φατσή, αισθητικός στο επάγγελμα και ιδιοκτήτρια ενός από τα παλαιότερα κέντρα αισθητικής στον Βόλο, έπειτα από απραξία τόσων ημερών, ετοιμάζεται να υποδεχθεί εκ νέου τις πελάτισσές της σε ένα Ινστιτούτο Αισθητικής που θα πρέπει να λειτουργήσει κάτω από νέους κανόνες. «Στον κλάδο μας πάντα είχαμε υψηλά στάνταρντς ασφαλείας και υγιεινής και από παλιά κάναμε χρήση προστατευτικών μασκών, γαντιών και ειδών μιας χρήσης για να εξασφαλίσουμε την υγεία του πελάτη, αλλά και τη δική μας. Τώρα καλούμαστε να εργαστούμε αναλόγως των τετραγωνικών του χώρου μας, με αποκλειστικά ραντεβού και με ακόμη πιο αυξημένα μέτρα προστασίας και υγιεινής. Είμαι αισιόδοξη, θα το παλέψουμε και τελικά θα βγούμε και κερδισμένοι, αλλά πρωτίστως νικητές» ανέφερε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ξενοδόχοι: Τα ξενοδοχεία να ανοίξουν κατά βούληση των επιχειρηματιών

Την άποψη ότι τα ξενοδοχεία δεν θα έχουν την δυνατότητα να ανοίξουν και πάλι, αν δεν υπάρξει πλήρης διασφάλιση της υγείας τόσο των ξενοδόχων και των εργαζομένων, όσο και των πελατών, διατύπωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας Γιώργος Ζαφείρης με επιστολή του προς το υπουργείο Τουρισμού, αλλά και τους συναδέλφους του, έπειτα από την πρόθεση να επαναλειτουργήσουν οι ξενοδοχειακές μονάδες 12μηνης λειτουργίας από την 1η Ιουνίου.

Ο κ. Ζαφείρης μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «τα ξενοδοχεία να ανοίξουν μόνο κατόπιν βούλησης των επιχειρηματιών, οι οποίοι θα σταθμίσουν τη δυνατότητα επιβίωσης των επιχειρήσεών τους. Σε κάθε περίπτωση, για όσους επιλέξουν να μην ανοίξουν θα πρέπει να συνεχίσουν να υφίστανται τα ευεργετικά μέτρα για τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους τους. Και σε περίπτωση που κάποιος επιχειρηματίας επιλέξει να ανοίξει σταδιακά και προοδευτικά το ξενοδοχείο του, θα πρέπει να συνεχίζουν γι’ αυτόν τα ευεργετικά μέτρα και η επιδότηση όσων εργαζομένων παραμένουν σε αναστολή σύμβασης εργασίας.

Θα περιμένουμε τα πρωτόκολλα των κανόνων που θα ισχύσουν, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πιστεύουμε ότι πρέπει να μετατρέψουμε τα ξενοδοχεία μας σε κλινικές. Ακούσαμε τον Άκη Σκέρτσο (υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ) και στεκόμαστε σε δύο φράσεις του: πρώτον, τίποτε δεν είναι δεδομένο και δεύτερον, ότι θα προσπαθήσουμε να υπάρξει μια ισορροπία μεταξύ υγείας και οικονομίας. Συμφωνούμε απόλυτα. Δεν πιστεύουμε ότι θα υπάρξουν πελάτες τον πρώτο τουλάχιστον καιρό δεδομένου ότι τα σύνορα είναι κλειστά, οι αεροπορικές εταιρείες δεν πραγματοποιούν πτήσεις και ο εσωτερικός τουρισμός τον οποίο όλοι ευαγγελίζονται, θα είναι μουδιασμένος μετά από την καραντίνα και δεν θα έχει επανέλθει η κανονικότητα στη ζωή του. Μην ξεχνάμε ότι τα σχολεία θα είναι ανοιχτά, δεν θα έχει ξεκινήσει η λειτουργία όλων των επιχειρήσεων και δεν θα έχουν οριστεί ακόμη οι άδειες του προσωπικού, οι οποίες πολύ φοβόμαστε ότι δε θα οριστούν για το φετινό καλοκαίρι.

Μόνο σε περίπτωση που θα ισχύσουν τα παραπάνω και θα βρεθεί η λύση όσον αφορά την ευθύνη των ξενοδόχων για τυχόν κρούσματα που θα παρουσιαστούν, τότε μόνο θα μπορέσουμε να λειτουργήσουμε. Θα αγωνιστούμε για την δίκαιη επαναλειτουργία των επιχειρήσεων. Πιστεύουμε ότι όσον αφορά στους δικούς μας εργαζόμενους θα ισχύσουν αυτά που προανήγγειλε προ ημερών ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ότι θα συνεχίσει η επιδότηση των εργαζομένων ακόμη και στις επιχειρήσεις που σταδιακά θα ανοίξουν όσο αυτοί παραμένουν σε αναστολή της εργασίας τους.

Είμαστε σε αναμονή των τελικών αποφάσεων σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων και το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος. Είναι σαφές ότι σεβόμαστε τις απόψεις των επιστημόνων, και περιμένουμε να δούμε τις εξηγήσεις βάσει των οποίων αποφασίστηκε το άνοιγμα των ξενοδοχείων. Σεβόμαστε τις αποφάσεις των υπουργείων και ειδικότερα του υπουργείου Τουρισμού, αλλά αναρωτιόμαστε ποιοί συμμετέχουν στις ομάδες που αποφάσισαν και θα αποφασίζουν στο μέλλον για εμάς. Οποιαδήποτε επανεκκίνηση του τουρισμού θα πρέπει να έχει την σύμφωνη γνώμη των ανθρώπων του τουρισμού. Μόνο τότε θα δικαιολογείται -και εφόσον επιλέξουν μόνοι τους οι ξενοδόχοι την επανεκκίνηση- ότι το κράτος δεν είναι ασφαλιστική εταιρεία.

Η Ένωση Ξενοδόχων θα είναι παρούσα στις εξελίξεις όπως μέχρι τώρα έπραξε, και για μια ακόμη φορά σας ζητάμε να αντιδράσετε με ψυχραιμία και να μας αποστείλετε οποιαδήποτε σκέψη ή πρόβλημα έχετε, προκειμένου να προσπαθήσουμε όλοι μαζί να βγούμε νικητές».

Τρίκαλα: Επαγγελματίες μιλούν για το άνοιγμα βιβλιοπωλείων και κομμωτηρίων

«Διανύουμε μια περίοδο μεγάλων αλλαγών στην καθημερινότητά μας και στις συνήθειές μας. Ο χώρος του βιβλίου δεν έμεινε ανέγγιχτος, καθώς οι οικονομικές συνέπειες στο χώρο είναι ορατές και θα γίνουν ακόμα πιο έντονες όσο περνάει ο καιρός και συσσωρεύονται τα προβλήματα».

Αυτά μεταξύ άλλων δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γραμματέας του Σωματείου Βιβλιοπωλών Τρικάλων κ. Κωστής Τσιοπελάκος, και εξήγησε:

«Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα, τα βιβλιοπωλεία καλούνται να ανοίξουν τις πόρτες τους στο κοινό τη Δευτέρα 4 Μαΐου. Υπό περιορισμούς και προϋποθέσεις, αλλά θα ανοίξουν. Πιστεύω πως τα βιβλιοπωλεία που δεν σταμάτησαν να ενημερώνονται και να προμηθεύουν τους πελάτες τους με βιβλία εκτελώντας τηλεφωνικές και ηλεκτρονικές παραγγελίες, θα είναι πιο εύκολο να προσαρμοστούν. Αντιθέτως, καταστήματα που παρέμειναν κλειστά επί 45 ημέρες, θα χρειαστούν μία περίοδο προσαρμογής. Τα καταστήματα που ανήκουν στη δεύτερη κατηγορία ευτυχώς είναι λίγα. Οι προετοιμασίες προσαρμογής πάντως έχουν ήδη ξεκινήσει…». Ο κ. Τσιοπελάκος κατέληξε, τονίζοντας: «Έτσι λοιπόν, καλούμε το βιβλιόφιλο κοινό να μας επισκεφθεί και να ενημερωθεί για τις νέες εκδόσεις-ναι, υπήρξαν και νέες κυκλοφορίες αυτές τις 45 ημέρες- και, πάντα με προσοχή στα μέτρα που πρέπει να τηρούμε, να ξαναμπούμε όλοι σιγά – σιγά στην μετά-κορονοϊού φάση της ζωής μας».

Κομμωτήρια

«Είναι κάτι που το περιμέναμε τις τελευταίες μέρες, καθώς οι ανεπίσημες πληροφορίες που κυκλοφορούσαν μεταξύ των μελών του Σωματείου μας, για την επανεκκίνηση της λειτουργίας των κομμωτηρίων, έγινε πραγματικότητα, μετά την επίσημη ανακοίνωση της κυβέρνησης». Αυτά τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Κωνσταντίνος Κοντός, πρόεδρος κομμωτών Ν. Τρικάλων και πρόσθεσε:

«Οι προετοιμασίες ξεκίνησαν και είναι πυρετώδεις. Όσον αφορά τα υποχρεωτικά υγειονομικά μέτρα προστασίας για την ασφάλεια τη δική μας, των πελατών μας και των εργαζόμενων μας τονίζω πως θα συμμορφωθούμε πλήρως προς αυτή την κατεύθυνση. Άλλωστε θεωρώ πως δεν είναι δύσκολο να συμμορφωθούμε, καθώς αποτελούμε καταστήματα με άδεια υγειονομικού ενδιαφέροντος». «Εύχομαι υγεία σε όλο το κόσμο και σύντομα όλη αυτή η ιστορία να έχει αίσιο τέλος σε όλη την ανθρωπότητα», κατέληξε ο κ. Κοντός.

Λάρισα: Σε φάση προετοιμασίας οι επιχειρήσεις για την επανεκκίνηση της λειτουργίας τους

Σε φάση προετοιμασίας βρίσκονται οι ιδιοκτήτες και το προσωπικό των καταστημάτων που θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους, με βάση τα νέα μέτρα επαναφοράς στη νέα καθημερινότητα.

Όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Σωματείου Καταστηματαρχών Κουρέων – Κομμωτών – Κομμωτριών Λάρισας Ευάγγελος Τσιαρδάκας, οι προετοιμασίες που γίνονται είναι καθημερινές, ώστε να εφαρμοστούν πλήρως τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας στους χώρους των καταστημάτων.

Επισήμανε ότι η κατεύθυνση που έχει δοθεί σε όλα τα κουρεία και κομμωτήρια της πόλης είναι πως η τήρηση των μέτρων αποτελεί βασική προϋπόθεση για την εύρυθμη λειτουργία των επιχειρήσεων.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Τιαρδάκας είπε ότι θα υπάρχει σε εμφανές σημείο αντισηπτικό υγρό, ώστε οι πελάτες να μπορούν να απολυμαίνουν τα χέρια τους, ενώ μιλώντας για το προσωπικό των καταστημάτων ανέφερε ότι προετοιμάζεται στα νέα δεδομένα με τη χρήση της μάσκας σε όλη την διάρκεια της εργασίας.

«Κατά τη διάρκεια των υπηρεσιών όλοι οι υπάλληλοι και οι επαγγελματίες προετοιμάζονται, ώστε να τηρηθούν στο ακέραιο τα μέτρα. Κανένας μέσα στα καταστήματα δεν θα είναι χωρίς μάσκα. Η χρήση των γαντιών θα είναι δεδομένη, εκτός από τις περιπτώσεις που είναι αδύνατη η χρήση τους για συγκεκριμένες υπηρεσίες, όπως είναι το κούρεμα κ.α» σημείωσε.

Τέλος, αναφορικά με τη διαδικασία της προσέλευσης των πελατών στα κουρεία- κομμωτήρια της Λάρισας, ο πρόεδρος του Σωματείου ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι δεν θα υπάρχει αναμονή εντός του καταστήματος, αλλά μόνο στον εξωτερικό χώρο και πως όλες οι υπηρεσίες θα παρέχονται μόνο με ραντεβού.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ένωσης Βιβλιοπωλών Λάρισας Πέλος Τσιάρας, μιλώντας στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό πρακτορείο Ειδήσεων σχετικά με τις προετοιμασίες που γίνονται για την έναρξη της λειτουργίας των βιβλιοπωλείων, τόνισε ότι τα μέτρα προστασίας θα τηρηθούν απαραίτητα για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Όπως είπε, στους χώρους των βιβλιοπωλείων τα μέτρα προφύλαξης σχετίζονται με την είσοδο των πελατών στα καταστήματα ανάλογα με τετραγωνικά του μαγαζιού, αλλά και τη χρήση της μάσκας που αναμένεται να τη φοράει τόσο το προσωπικό όσο και ο ιδιοκτήτες των βιβλιοπωλείων. Παράλληλα, σημείωσε ότι με την έναρξη της λειτουργίας των καταστημάτων θα υπάρχουν αντισηπτικά υγρά σε εμφανές σημείο για την απολύμανση των χεριών των πελατών, αλλά και του προσωπικού των επιχειρήσεων.

«Νομίζω ότι σε γενικές γραμμές έχουμε εκπαιδευτεί με τους κανόνες. Ο κόσμος στις περισσότερες περιπτώσεις φαίνεται να εφαρμόζει τα μέτρα μέχρι και σήμερα, οπότε δεν νομίζω ότι θα έχουμε κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα και στα δικά μας καταστήματα που θα λειτουργήσουν» κατέληξε ο κ. Τσιάρας.

Λαμία: Προσαρμογή και αναμονή για την αγορά από τους επαγγελματίες

Δύσκολη θεωρεί την προσαρμογή στα νέα δεδομένα το μεγαλύτερο μέρος των επαγγελματιών που ανοίγουν τις επιχειρήσεις τους από τη Δευτέρα, μετά τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης.

Τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής, ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα της Στερεάς Ελλάδας, τα ραντεβού ήδη έχουν κλείσει για τον μήνα Μάιο. «Είναι απίθανο να βρεις ραντεβού σε κομμωτήριο τον Μάιο, καθώς αυτά έχουν κλείσει πριν από το Πάσχα» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Γεωργία Παπαχρήστου, εργαζόμενη σε κομμωτήριο στη Χαλκίδα. «Ήδη υπάρχει προετοιμασία για τα μέτρα, τα οποία πρέπει να τηρούνται» σημειώνει, για να προσθέσει πως «είναι καιρός να μπούμε σιγά-σιγά στην νέα κανονικότητα. Δεν πρόκειται να βρεθούν παραπάνω από δύο πελάτες στο συγκεκριμένο χώρο. Μάσκες, γάντια και οι νέες συνθήκες με χρήση των εργαλείων κάτω τις οποίες πρέπει να εργαζόμαστε είναι η νέα συνήθεια που θα πρέπει να κατακτήσουμε, κυρίως για τη δική μας ασφάλεια».

Με κατάστημα αθλητικών ειδών στη Λαμία ο Παναγιώτης Στασινός δείχνει ιδιαίτερα προβληματισμένος για το πάγωμα που υπάρχει στην αγορά. «Είναι ιδιαίτερα μουδιασμένη η αγορά και θα χρειαστεί χρόνο να προσαρμοστεί» εκτιμά, εξηγώντας ότι «η προσαρμογή της αγορά δεν θα γίνει άμεσα. Θα χρειαστεί χρόνο και άνοιγμα όλων των καταστημάτων» Σημειώνει, ωστόσο, ότι «βοηθά ιδιαίτερα το γεγονός πως δεν υπήρχαν μέχρι τώρα κρούσματα στην ευρύτερη περιοχή με συνέπεια να μην είναι πολύ μεγάλος ο φόβος των πολιτών. Όμως, τα μέτρα είναι μέτρα και εμείς είμαστε έτοιμοι να τα εφαρμόσουμε. Μακάρι όμως να βρεθούν και οι πελάτες».

Από την πλευρά του ο Νίκος Σοφιανός που διατηρεί βιβλιοπωλείο στη Λαμία, λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Ξεκίνα σιγά-σιγά μια νέα εποχή που φέρνει νέους κανόνες. Μπαίνουμε μαζί τους σε μια νέα εποχή. Κανόνες που πρέπει να τηρούνται ευλαβικά καθώς έτσι εξασφαλίζουμε τον εαυτό μας και τον διπλανό μας. Όσο δύσκολο και αν είναι για όλους εμάς, πρέπει να διαμορφώσουμε συνθήκες ασφάλειας και οι νέοι κανόνες πρέπει να γίνουν ρουτίνα». Δείχνει ιδιαίτερα επιφυλακτικός για το άνοιγμα της αγοράς λέγοντας πως «κανείς δεν πιστεύει ότι από Δευτέρα θα λειτουργήσει η αγορά και θα έρθουν στην πόρτα μας οι πελάτες. Θα χρειαστεί τον χρόνο της. Θα χρειαστεί να ανοίξουν όλα τα μαγαζιά για να βρει τον ρυθμό της. Μέχρι τότε έχουμε πολύ χρόνο ακόμη».