«Μέχρι τέλος Μαΐου αυτή η επιδημία θα έχει ολοκληρώσει τον κύκλο της», ανέφερε ο καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής στην ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννης Τούντας, στον ΣΚΑΪ, ωστόσο, επισήμανε πως «είναι πολύ πιθανό να έχουμε ένα νέα κύμα επιδημικό το φθινόπωρο».
«Υπολογίζουμε πως μέσα στις επόμενες 40 ημέρες με 50 ημέρες -το πολύ- ο αριθμός των διασωληνωμένων θα έχει σχεδόν μηδενιστεί.
Έχουμε πάει καλύτερα απ’ ότι προβλέπαμε, καθώς αναμέναμε την κλιμάκωση της πανδημίας αργότερα, κατά τα τέλη Απριλίου, κι εν τέλει συνέβη νωρίτερα.
Μέχρι τέλος Μαΐου αυτή η επιδημία θα έχει ολοκληρώσει τον κύκλο της. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν θα συνεχίσουμε να έχουμε κρούσματα και νοσηλευόμενους, διότι θα περάσουμε στην ενδημική μορφή της νόσου.
Είναι πολύ πιθανό να έχουμε ένα νέα κύμα επιδημικό το φθινόπωρο ή τον χειμώνα που πιστεύω ότι θα είναι μικρότερης έντασης από αυτό που είχαμε τους τελευταίους μήνες», εξήγησε.
«Δεν θα βγούμε όλοι μαζί»
Από την πλευρά του ο καθηγητής μικροβιολογίας της σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος μιλώντας στον ANT1 ανέφερε και αυτός ότι ο κορονοϊός στην Ελλάδα τελειώνει τέλη Μαΐου όμως πιθανότατα θα έχουμε ένα νέο κύμα από φθινόπωρο ενώ τόνισε ότι «δεν θα βγούμε όλοι μαζί».
«Δεν θα βγούμε μιλιούνια, πρώτον και δεύτερον, θα βγούμε με τέτοιο τρόπο ώστε να αποφύγουμε τις πολλές επαφές ο ένας με τον άλλον. Είχαμε φθάσει στην αναλογία ένας φορέας να κολλάει δύο άτομα. Τώρα είμαστε στο σημείο να κολλάει μισό άτομο. Που σημαίνει πως η επιδημία φθίνει.
Λέμε συνέχεια ότι ο ιός μεταδίδεται με τα σταγονίδια, άρα σε απόσταση μικρότερη των δύο μέτρων και από τις επιφάνειες που ακουμπάνε πολλοί άνθρωποι. Αυτά πρέπει να αποφεύγουμε. Αλλά δεν θα βγούμε όλοι μαζί. Αυτό είναι απολύτως σαφές. Σιγά-σιγά. Ίσως τα σχολεία πρώτα ή π.χ. τα καφενεία δεύτερα, τα κομμωτήρια μετά, ώστε να μην έχουμε μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων.
Θα ανοίγει το ένα, θα το παρακολουθούμε επί μία εβδομάδα και θα βλέπουμε», εξήγησε.