Τριάντα δύο οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, συμπεριλαμβανομένης της Ένωσης Καταναλωτών Ποιότητα Ζωής (ΕΚΠΟΙΖΩ) και 47 εμπειρογνώμονες στον τομέα της υγείας, του δικαίου και του εμπορίου από ολόκληρο τον κόσμο απηύθυναν ανοικτή επιστολή σε 37 κυβερνήσεις, μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, προκειμένου να υπάρξουν χαμηλές τιμές στα φάρμακα για τον κορονοϊό.
Με ανακοίνωσή της η οργάνωση των καταναλωτών γνωστοποίησε ότι στις 9 Απριλίου έστειλε απλοποιημένη επιστολή στον πρωθυπουργό και σε αρμόδιους υπουργούς, στην οποία, μεταξύ άλλων:
- Απευθύνει την παράκληση να αναιρέσουν προηγούμενη απόφασή τους, που στην παρούσα επιδημία εμπόδιζε 37 μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου να εισάγουν φάρμακα, εμβόλια ή διαγνωστικές εξετάσεις παρασκευασμένα σε άλλη χώρα υπό καθεστώς υποχρεωτικής αδειοδότησης.
- Υπό το πρίσμα της σημερινής πανδημίας Covid-19, πρέπει να αξιοποιηθούν στο έπακρο όλες οι διαθέσιμες δυνατότητες για την προάσπιση της υγείας και της οικονομίας όλων των λαών.
- Υπογραμμίζει ότι οι κανονισμοί διαμορφώνονται από τους ανθρώπους για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους ως σύνολο και πρέπει να αλλάζουν όταν γίνονται εμπόδιο.
- Υποστηρίζει ότι η αναίρεση της προηγούμενης απόφασης θα επιτρέψει την άμεση χρήση των νέων διαγνωστικών εξετάσεων, των νέων φαρμάκων και εμβολίων για την καταπολέμηση της πανδημίας, σε τιμές που το σύστημα υγείας της κάθε χώρας θα μπορεί να ανταποκριθεί και να καλύψει όσους έχουν ανάγκη.
«Ως επιβεβαίωση των προαναφερόμενων, μία πρόσφατη επιστημονική δημοσίευση του Andrew Hill και συνεργατών του πανεπιστημίου του Λίβερπουλ έρχεται να δείξει ότι τα φάρμακα που χορηγούνται πειραματικά στα θύματα της πανδημίας μπορούν να έχουν πολύ χαμηλή τιμή. Για παράδειγμα, το Remdesevir μπορεί να παραχθεί σημαντικά με κόστος 9 δολάρια ανά θεραπεία και να αφήνει κέρδος 10%», υπογραμμίζει η ΕΚΠΟΙΖΩ.