«Δεν είναι θέμα χρημάτων. Η ενημέρωση των πολιτών ότι δεν βάζουμε μαγκάλια μέσα στα σπίτια είναι θέμα χρημάτων;», διερωτήθηκε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μιχάλης Ταμήλος, επιρρίπτοντας ουσιαστικά ευθύνες στους ίδιους τους ανθρώπους που δεν διαθέτουν θέρμανση ή ρεύμα ή και τα δύο για τις μοιραίες συνέπειες της απελπισμένης απόπειράς τους να ζεσταθούν με όποιο μέσο διαθέτουν- όπως η 13χρονη που έχασε τη ζωή της από αναθυμιάσεις μαγκαλιού στη Θεσσαλονίκη.
«Είναι άδικο ό, τι συμβαίνει στην ελληνική κοινωνία να τα ρίχνουμε στην κυβέρνηση», είπε ο κ. Ταμήλος σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό Radio1d.gr της Θεσσαλονίκης.
«Δεν υπάρχει περίπτωση ποτέ η κυβέρνηση από την Αθήνα να λύσει ένα πρόβλημα που έχει μια οικογένεια στη Μενεμένη ή στα Τρίκαλα. (…) Γι ’αυτό ψηφίζουμε την τοπική αυτοδιοίκηση που έχει την τοπική παρέμβαση, δεν μπορούμε να τα ζητάμε όλα από την κυβέρνηση», συνέχισε και τόνισε πως «δεν είναι θέμα χρημάτων, η ενημέρωση των πολιτών ότι δεν βάζουμε μαγκάλια μέσα στα σπίτια είναι θέμα χρημάτων;» φέρνοντας και το παρακάτω παράδειγμα «Έχουμε αυτοκίνητα και δρόμους, αν πάει κάποιος και τον πατήσει ένα αυτοκίνητο φταίνε τα αυτοκίνητα ή φταίει η κυβέρνηση που φτιάχνει τους δρόμους;».
«Η ατομική υπευθυνότητα είναι σημαντική, μην τα ρίχνουμε όλα στο κράτος. Είναι ένδειξη ανικανότητα μας να οργανώσουμε την κοινωνία μας, το χωριό μας», πρόσθεσε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στη συνέντευξη του την Παρασκευή, λίγα 24ωρα μετά τον τραγικό θάνατο της 13χρονης Σάρας.
«Στο σπίτι στο Κορδελιό, ο ιδιοκτήτης είχε κόψει το ρεύμα. (…) Και κομμουνιστική κυβέρνηση να είχαμε, Σοβιετική Ένωση, θα έλυνε αυτό το πρόβλημα, το ατύχημα; Ήταν η έλλειψη των χρημάτων ή η έλλειψη γνώσης; Όχι ότι κάηκε το παιδί επειδή η κυβέρνηση δεν έδωσε επίδομα θέρμανσης. Αφού δεν είχε σόμπα μέσα, τι πετρέλαιο θέρμανσης να πάρει», διερωτήθηκε.
Εκτός από την απελπισία των πολιτών, που από «έλλειψη γνώσης» καταλήγουν να χάνουν τη ζωή τους- λες και έχουν πολύ ασφαλέστερα μέσα να ζεσταθούν και κάνουν την κακή επιλογή του μαγκαλιού- σύμφωνα με τον κ. Ταμήλο ούτε η ανεργία είναι θέμα που μπορεί να λύσει το κράτος. «Ενάμιση εκατ. Έλληνες είναι άνεργοι, αυτό δεν μπορεί να το λύσει το κράτος», είπε, «δεν έχουμε κομμουνισμό να βάλουμε υποχρεωτικά να δουλεύουν για να πάρουν ένα πιάτο φαΐ. Εδώ πρέπει να λυθεί το οικονομικό θέμα της χώρας, να αποκτήσει αξιοπιστία, να δουλέψουν οι τράπεζες, να κυκλοφορήσει χρήμα, να γίνουν επενδύσεις. Ο μόνος που μπορεί να βάλει χρήματα για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας είναι ο ιδιωτικός τομέας, δεν υπάρχει περίπτωση το κράτος να κάνει κοινωνική πολιτική μέσα στα επόμενα 5-10 χρόνια μέσω προσλήψεων από τους δήμους ή τις νομαρχίες», πρόσθεσε.
Μιλώντας για τις απολύσεις στο δημόσιο, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας εξέφρασε τη διαφωνία του με τον τρόπο που γίνονται προτείνοντας «να κλείσουν πχ οι παθητικές βιομηχανίες και εταιρείες που έχει το δημόσιο. Την ώρα που απολύονται σχολικοί φύλακες ή νοσηλευτές ή δημοτικοί αστυνομικοί (…) τα βολεμένα παιδιά των παλιών κυβερνήσεων στα ΕΑΣ, τη ΛΑΡΚΟ, στην ΕΛΒΟ και σε διάφορες ΔΕΚΟ ακόμα μένουν προστατευμένα», είπε. «Όποια κρατική επιχείρηση δεν βγάζει τα έξοδά της θα έπρεπε να αντιμετωπίσει περικοπές προσωπικού και όχι να απολύουμε νοσηλευτές, γιατρούς και εκπαιδευτικούς», τόνισε.
Ερωτηθείς για το θέμα των πλειστηριασμών, ο κ. Ταμήλος είπε πως πολλοί βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας είναι κάθετοι στο θέμα των πλειστηριασμών των σπιτιών των Ελλήνων. «Έχουμε θέσει βέτο για να παραταθεί για ένα ακόμα χρόνο η προστασία της πρώτης κατοικίας», τόνισε, σημειώνοντας πως η πρόταση έχει γίνει δεκτή από την κυβέρνηση και στον ενιαίο φόρο των ακινήτων αναμένουν να υπάρχει σε άρθρο η πρόταση αυτή.
Τέλος, για τις κωμικοτραγικές εικόνες από τη Βουλή κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, με μερικούς μόνο βουλευτές παρόντες μέσα σε μία θάλασσα από άδεια έδρανα, ο βουλευτής είπε πως ήταν λάθος η απόφαση να γίνει επί πέντε ημέρες η συζήτηση και πως θα έφταναν τρεις. Απέδωσε δε το χαμηλό ενδιαφέρον στο γεγονός πως ο προϋπολογισμός έχει περιγραφεί λεπτομερώς από τα μέσα ενημέρωσης εδώ και ένα μήνα αλλά και οι βουλευτές έχουν πλήρως ενημερωθεί για τις παραμέτρους του από το προσχέδιο.
Ακούστε το ηχητικό εδώ.