Οι προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης στο θέμα τον ξεναγών, οι οποίοι μέχρι στιγμής δεν συμπεριλαμβάνονται στους κλάδους που δικαιούνται την έκτακτη επιδότηση, συνεχίζονται, όπως είπε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος του Συνδέσμου Ξεναγών Θεσσαλονίκης και Βορείου Ελλάδος και γ.γ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξεναγών, Αναστασία Γαϊτάνου.
«Πιστεύω ότι είναι ζήτημα διαδικαστικό και ότι σύντομα θα δοθεί μια λύση και για εμάς, καθώς ο κλάδος μας πλήττεται άμεσα από την πανδημία του νέου κορονοϊού. Είμαστε περίπου 2.300 διπλωματούχοι ξεναγοί στην Ελλάδα και ο Μάρτιος για εμάς είναι ουσιαστικά ο μήνας που αρχίζει η δουλειά», τόνισε. «Σε όλη αυτήν τη προσπάθεια που γίνεται έχουμε στο πλευρό μας το υπουργείο Τουρισμού που κατανοεί το θέμα μας», πρόσθεσε η κ. Γαϊτάνου.
Όπως εξηγούν οι ξεναγοί στα υπομνήματα που έστειλαν, «το Υπουργείο έχει συμπεριλάβει στη ρύθμιση τα Τουριστικά Γραφεία, δηλαδή τους εργοδότες μας και τους ξεναγούς που εργάζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες, που είναι ελάχιστοι, (λιγότεροι από 1%), ενώ όλοι οι υπόλοιποι ξεναγοί στην επικράτεια, μένουν χωρίς κρατική ενίσχυση. Οι ξεναγοί, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, είναι μισθωτοί με πολλούς εργοδότες. Δεν έχουν ΚΑΔ, γιατί δεν έχουν επιχείρηση και δεν είναι υπάλληλοι ενός μόνο Τουριστικού Πρακτορείου για να δηλωθούν από αυτό. Κατά συνέπεια, δεν μπορούν να μπουν στην πλατφόρμα που έχει δημιουργηθεί. Εξαιτίας μάλιστα των παραλείψεων του ελληνικού κράτους διαχρονικά, τα ένσημα των ξεναγών δεν έχουν ακόμα μηχανογραφηθεί. Τα ένσημα των ξεναγών πανελληνίως, καταμετρούνται μόνο από ένα γραφείο του ΕΦΚΑ στην Αθήνα, ενώ οι αρμόδιοι υπάλληλοι για την καταμέτρηση είναι ελάχιστοι. Το αποτέλεσμα είναι να μην έχουν καταχωρηθεί ακόμη τα ένσημα του 2018 και 2019, και οι ξεναγοί που δικαιούνται επίδομα ανεργίας κατά τους χειμερινούς μήνες, να μην έχουν πάρει ακόμη τίποτα, ενώ τελειώνει ο Μάρτιος και οι αιτήσεις έγιναν τον Νοέμβριο του 2019».