Στους 2.500 ανέρχονται τελικά οι γιατροί που αντιμετωπίζουν απειλή εξόδου από τον ΕΟΠΥΥ. Πρόκειται για όσους κατέχουν «χειρουργικές ειδικότητες», που σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας δεν είναι συμβατές με την εξωνοσοκομειακή περίθαλψη (πρωτοβάθμια). Οι εν λόγω γιατροί θα ακολουθήσουν σύντομα τη διαδρομή διαθεσιμότητα – κινητικότητα – απόλυση, όπως γράφει το «Έθνος».
Οι αρχικές αναφορές έκαναν λόγο για 1.400 υπό απόλυση άτομα, αλλά ο αριθμός είναι κατά πολύ μεγαλύτερος, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ.
Η διαθεσιμότητα είναι «κόκκινο πανί» για τους γιατρούς οι οποίοι έχουν προκηρύξει απεργία έως τις 9 Δεκεμβρίου ενώ η συμμετοχή στην κινητοποίηση φτάνει το 90%.
Η αρχή των απομακρύνσεων έχει γίνει με τη διακοπή συμβάσεων γιατρών οι οποίοι το πρωί απασχολούνται σε μονάδες του ΕΟΠΥΥ και το απόγευμα εξετάζουν ασφαλισμένους του στα ιδιωτικά τους ιατρεία.
Η εξαγγελία του υπουργού Υγείας πως ο ΕΟΠΥΥ θα μετατραπεί σε «αγοραστή υπηρεσιών» σημαίνει ότι τα πολυϊατρεία του θα μεταφερθούν στο ΕΣΥ. Από μόνη της αυτή η αλλαγή δημιουργεί το ερώτημα αν ο ασφαλισμένος θα πληρώνει 5 ευρώ ανά επίσκεψη, χρέωση που ισχύει σήμερα για τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία του ΕΣΥ και τα Κέντρα Υγείας, σημειώνει η εφημερίδα.
Επιφυλάξεις για την παύση λειτουργίας των πολυϊατρείων εκφράζει πάντως και η ίδια η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ για δύο λόγους. Αφενός γιατί δεν θα μπορεί να έχει ένα ανταγωνιστικό σύστημα έναντι των ιδιωτών παρόχων, οι οποίοι θα εκβιάζουν τον Οργανισμό με επισχέσεις. Ο δεύτερος λόγος είναι οικονομικός: κάθε γιατρός εξετάζει καθημερινά στο πολυϊατρείο περίπου 25 άτομα και παίρνει μεικτά 1700 ευρώ το μήνα- 1250 καθαρά. Για να καλυφθεί η ζήτηση αυτή από ελεύθερους επαγγελματίες, ο ΕΟΠΥΥ θα πληρώνει για τις ίδιες επισκέψεις 5.000 ευρώ το μήνα (10 ευρώ την επίσκεψη). Πρέπει δηλαδή ή να αυξήσει το κόστος ή να περάσει μέρος του ποσού στον ασφαλισμένο.
Την ίδια ώρα σταματά η δωρεάν οδοντιατρική περίθαλψη που παρέχεται σήμερα στα πολυϊατρεία κι ενώ η ζήτηση είναι τόσο μεγάλη που κλείνονται σήμερα ραντεβού για τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο, σύμφωνα με το «Έθνος». Η εναλλακτική πρόταση που εξετάζει ο πρόεδρος του Οργανισμού Δ. Κοντός είναι να περιληφθεί στον προϋπολογισμό του 2014 κονδύλι 60 εκατ. ευρώ. Το ποσό θα δοθεί στην Οδοντιατρική Ομοσπονδία και από εκεί σε οδοντιάτρους που θα εξετάζουν ασφαλισμένους. Εκτιμάται πως για κάθε σφράγισμα ο ΕΟΠΥΥ θα καλύπτει μόλις 7 ή 8 ευρώ.