Στα 331 ανήλθαν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας το απόγευμα της Κυριακής. Σημειώνεται ότι χθες Κυριακή πρωί ανακοινώθηκε ο θάνατος ενός ακόμη συνανθρώπου μας από τον κορονοϊό, με τον αριθμό να έχει ανέβει πλέον στους τέσσερις.

Όπως γνωστοποίησε ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, καταγράφηκαν συνολικά 103 νέα κρούσματα, τα 54 από τα οποία αφορούν σε προηγούμενα 24ωρα αλλά κοινοποιήθηκαν σήμερα στον ΕΟΔΥ λόγω καθυστερήσεων στη ροή της πληροφορίας στα εργαστήρια αναφοράς.

Από τα κρούσματα του κορονοϊού, τα 44 αφορούν σε εγχώρια μετάδοση, δηλαδή ανθρώπους χωρίς ταξιδιωτικό παρελθόν και χωρίς επαφή με κάποιο γνωστό επιβεβαιωμένο κρούσμα. Από τους 331 ασθενείς, οι 51 νοσηλεύονται και οι οκτώ είναι διασωληνωμένοι σε νοσοκομεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας. «Ευχόμαστε σε αυτούς τους σοβαρά ασθενείς συμπολίτες μας να αναρρώσουν γρήγορα» είπε ο κ. Τσιόδρας και διευκρίνισε πως και οι οκτώ διασωληνωμένοι ασθενείς είναι άνδρες, με μέση ηλικία 67 έτη.

Τα περισσότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι στην Αθήνα, ενώ μέχρι τώρα έχουν ελεγχθεί περίπου 4.000 εργαστηριακά δείγματα για την παρουσία του κορονοϊού. Δέκα ασθενείς έχουν ήδη πάρει εξιτήριο από τα νοσοκομεία.

Επισήμανε γι’ άλλη μια φορά ότι ο εργαστηριακός έλεγχος στα δημόσια νοσοκομεία από ασυμπτωματικούς πολίτες ή από πολίτες με ήπια συμπτώματα δεν πρέπει να γίνεται και σημείωσε ότι αυτοί θα πρέπει να παραμένουν στο σπίτι τους.

Ο κορονοϊός εξαπλώνεται με επιθετική αύξηση σε όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα στην Ευρώπη, που αποτελεί το επίκεντρο της επιδημίας, τόνισε ο κ. Τσιόδρας και υπογράμμισε την αναγκαιότητα περιορισμού των μετακινήσεων και του συνωστισμού. Σημείωσε, επίσης, πως υπάρχει αυτή τη στιγμή ισχυρή σύσταση για όσο το δυνατόν περιορισμό των επαφών όποιου επιστρέφει από το εξωτερικό για 14 ημέρες. Ο κύριος τρόπος μετάδοσης εξακολουθεί να είναι μέσω αεροσταγονιδίων και όχι αερογενής, τόνισε ο κ. Τσιόδρας.

Τι ισχύει με τα φάρμακα

Ο λοιμωξιολόγος αναφέρθηκε επίσης στη σχέση του κορονοϊού με συγκεκριμένα φάρμακα. Όπως είπε, αναφορικά με τα αντιφλεγμονώδη που από πολιτικό της Γαλλίας αναφέρθηκαν ως πιθανά να συντελούν σε μία πιο βαριά νόσο, «δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα για την τεκμηρίωση της σχέσεως της χρήσης αντιφλεγμονωδών που χρησιμοποιούνται κυρίως ως παυσίπονα και ανιπυρετικά με την πρόοδο της νόσου. Οπωσδήποτε η άμυνα του οργανισμού έχει να κάνει σε σημαντικό βαθμό με την απομάκρυνση του ιού από τον οργανισμό μας, είναι ασφαλέστερη και μετά την καθοδήγηση του προσωπικού γιατρού η χρήση παρακεταμόλης μέχρι να αποσαφηνιστεί εάν όντως τα μη στερεοειδή αντιφλεγμονώδη μπορεί να επιδεινώνουν ή να αυξάνουν τη διάθεση για μία πιο σοβαρή νόσο».

Επίσης, τόνισε πως ακούστηκε τις τελευταίες ημέρες μία συσχέτιση με τα φάρμακα για την αυξημένη πίεση. «Και εδώ πρέπει να πούμε ότι κάποια από τα πολύ κοινά φάρμακα για την πίεση τα οποία οι ασθενείς τα παίρνουν σε συνεννόηση με τους καρδιολόγους τους δεν φαίνεται να επηρεάζουν την πιθανότητα νόσησης και ίσως μάλιστα να δρουν και προστατευτικά», τόνισε ο κ. Τσιόδρας.

Η «ακτινογραφία» των 4 θυμάτων

Τέσσερις νεκρούς έχει αφήσει μέχρι τώρα πίσω του ο κορονοϊός στην Ελλάδα, καθώς το πρωί της Κυριακής πέθανε ένας 53χρονος που νοσηλευόταν στο ΑΧΕΠΑ.

Ο 53χρονος είχε βρεθεί θετικός στον κορονοϊό και τα τελευταία 24ωρα νοσηλευόταν διασωληνωμένος σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης. Τον θάνατό του επιβεβαίωσε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο διοικητής του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ Παναγιώτης Παντελιάδης.

Ο 53χρονος από την Σιάτιστα Κοζάνης ήταν το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα που είχε ο κορονοϊός στη Δυτική Μακεδονία. Εργαζόταν ως παρασκευαστής στο Μικροβιολογικό Εργαστήρι του Νοσοκομείου της Καστοριάς. Χωρίς να έχει διαπιστωθεί ταξιδιωτικό ιστορικό σε ενδημικές περιοχές, ο άτυχος άνδρας απευθύνθηκε την περασμένη Δευτέρα στο Κέντρο Υγείας Σιάτιστας όπου μετά από εξέταση οι υπεύθυνοι ήρθαν σε επαφή με την ΕΟΔΥ.

Στη συνέχεια μετέβη, μαζί με τον αδελφό του, στο «Μαμάτσειο» Νοσοκομείο της Κοζάνης για περαιτέρω εξετάσεις κι όταν διαγνώστηκε όταν είναι φορέας του κορονοϊού διακομίστηκε στο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης. Η υγεία του τα επόμενα 24ωρα παρουσίασε επιπλοκές με συνέπεια να επέλθει σήμερα το πρωί ο θάνατός του. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, η ηλικιωμένη μητέρα του και ο αδελφός του βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό στη Σιάτιστα.Πρόκειται για άνδρα 53χρονων με υποκείμενη νόσο που νοσηλευόταν τις τελευταίες ημέρες Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του στο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης.

Το Σάββατο είχαν χάσει τη ζωή τους από τον ιό, άλλοι δύο ασθενείς, ένας 67χρονος, με υποκείμενα νοσήματα, ο οποίος εισήχθη στο Γενικό Νοσοκομείο Ζακύνθου στις 12 Μαρτίου και από τότε νοσηλευόταν διασωληνωμένος στην ειδική μονάδα απομόνωσης και ένας 91χρονος ο οποίος διαγνώστηκε θετικός στον νέο κορονοϊό Covid-19 την Τετάρτη 11 Μαρτίου και είχε εισαχθεί με πνευμονία στο Γενικό Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας. Τα ξημερώματα της Πέμπτης, είχε χάσει τη ζωή του ένας 66χρονος συνταξιούχος εκπαιδευτικός από την Αμαλιάδα, ο οποίος είχε επισκεφτεί πρόσφατα τους Αγίους Τόπους με ομάδα προσκυνητών.

Τα νέα μέτρα της κυβέρνησης – Κλείνουν τα σύνορα με Αλβανία και Β. Μακεδονία – Τέλος τα πλοία για Ιταλία και οι πτήσεις για Ισπανία

Πραγματοποιήθηκε χθες Κυριακή στο Μέγαρο Μαξίμου η ημερήσια σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, για την εξέλιξη της εξάπλωσης του κορονοϊού και την υλοποίηση των μέτρων αντιμετώπισής του.

Ύστερα από εντατική προετοιμασία μπαίνουν σε λειτουργία πτέρυγες δημόσιων νοσοκομείων οι οποίες διατίθενται αποκλειστικά για τη νοσηλεία περιστατικών με λοίμωξη από τον κορονοϊό. Επίσης προστίθενται 70 άτομα για τη λειτουργία του αριθμού 1135 τα οποία, αφού ενημερωθούν, θα τεθούν στη διάθεση των πολιτών.

Στη διάρκεια της σύσκεψης αποφασίστηκαν:

  • Η διακοπή οδικών, θαλάσσιων και αεροπορικών συνδέσεων με Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία, με εξαίρεση τη μεταφορά εμπορευμάτων και την είσοδο όσων έχουν ελληνική ιθαγένεια ή διαμένουν στην Ελλάδα.
  • Η διακοπή και της ακτοπλοϊκής μεταφοράς από και προς Ιταλία για επιβάτες. Συνεχίζεται η μεταφορά εμπορευμάτων.\
  • Η απαγόρευση της πρόσδεσης κρουαζιερόπλοιων και ημερόπλοιων στα ελληνικά λιμάνια.- Διακόπτονται οι αεροπορικές συνδέσεις με Ισπανία.\
  • Έχουν γίνει συντονισμένες προσπάθειες με ξένες πρεσβείες ώστε η Ελλάδα να προμηθευθεί μάσκες τις επόμενες μέρες από χώρες που έχουν απόθεμα.
  • Επιπλέον των υπόλοιπων νομικών συνεπειών, θα επιβάλλονται πρόστιμα 5000 σε όσους δείχνοντας αντικοινωνική συμπεριφορά, παραβιάζουν τα μέτρα που ανακοινώνονται.
  • Διακόπτεται η λειτουργία των πολιτικών και βουλευτικών γραφείων των βουλευτών της ΝΔ.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επικοινωνήσει με τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο και του έχει ζητήσει οι Ιεροί Ναοί να μείνουν ανοιχτοί μόνο για ατομική λατρεία και για την τέλεση των απαραίτητων μυστηρίων με τον ελάχιστο κόσμο. Το θέμα θα εξεταστεί σε σημερινή έκτακτη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου.

Συζητήθηκαν επίσης τρόποι για την αποφυγή του συνωστισμού σε super market και λαϊκές αγορές.

Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να λάβει όποια μέτρα χρειαστεί για την προστασία της υγείας των πολιτών. Οφείλουν και οι πολίτες να δείξουν την μέγιστη ατομική και κοινωνική υπευθυνότητα.

Έκλεισαν παραλίες και χιονοδρομικά με εντολή Μητσοτάκη

Προσωρινό… λουκέτο στις οργανωμένες παραλίες και τα χιονοδρομικά κέντρα μπήκε από χθες, Κυριακή (15.03.2020).

«Μόλις έδωσα εντολή να κλείσουν αύριο όλες οι οργανωμένες παραλίες και τα χιονοδρομικά κέντρα. Η κατάσταση είναι σοβαρή και απαιτεί υπευθυνότητα από όλους. Αποφεύγουμε τους δημόσιους χώρους με πολύ κόσμο. Ας σταθούμε όλοι στο ύψος των περιστάσεων», έγραψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον επίσημο λογαριασμό του Πρωθυπουργού στο Twitter.

 

Ειδικός μηχανισμός στήριξης εργαζομένων που θα πληγούν από τον κορονοϊο – Η διαδικασία και ποιοι εξαιρούνται

Θεσπίζεται ειδικός μηχανισμός στήριξης των εργαζομένων με σχέση εξαρτημένης εργασίας σε επιχειρήσεις-εργοδότες, των οποίων η λειτουργία έχει προσωρινά απαγορευθεί, λόγω των έκτακτων μέτρων αντιμετώπισης του κορονοϊού COVID-19, συμπεριλαμβανομένων μέτρων οικονομικής στήριξης, αποζημίωσης ειδικού σκοπού, ασφαλιστικής κάλυψης, έκτακτων επιδομάτων και επιταγών κατάρτισης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), με θέμα «κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης της ανάγκης περιορισμού της διασποράς του κορονοϊού COVID-19», στις επιχειρήσεις ή στους εργοδότες που επιβάλλεται ή έχει επιβληθεί το μέτρο της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας, κατόπιν εντολής δημόσιας αρχής, υποχρεούνται να υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση στο Πληροφοριακό Σύστημα (Π.Σ.) «ΕΡΓΑΝΗ» του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με την οποία δηλώνουν ότι η επιχείρησή τους τελεί υπό το καθεστώς προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας. Τα στοιχεία των εργαζομένων των επιχειρήσεων αυτών αντλούνται αυτόματα από το Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ».

Οι εργαζόμενοι οι οποίοι εργάζονται με σχέση εξαρτημένης εργασίας σε αυτές τις επιχειρήσεις, υποβάλλουν ατομικά υπεύθυνη δήλωση σε ηλεκτρονική πλατφόρμα, που τηρείται για το σκοπό αυτό στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Οι εργαζόμενοι δηλώνουν τα προσωπικά στοιχεία τους, τα στοιχεία του προσωπικού τραπεζικού λογαριασμού τους (ΙΒΑΝ), καθώς και τα στοιχεία της επιχείρησης στην οποία εργάζονται, προκειμένου να συμπεριληφθούν στον ειδικό μηχανισμό στήριξης.

Για την εφαρμογή των ανωτέρω, λαμβάνονται όλα  τα απαιτούμενα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα για τη διασφάλιση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων.

– Ποιοι εξαιρούνται

Από τον ανωτέρω ειδικό μηχανισμό στήριξης εξαιρούνται:

α) όσοι εργάζονται εξ αποστάσεως,

β) όσοι διατελούν σε πάσης φύσεως νόμιμη άδεια,

γ) όσοι εργάζονται ως προσωπικό ασφαλείας και

δ) οι εργαζόμενοι, των οποίων η σχέση εξαρτημένης εργασίας δεν αναστέλλεται, λόγω της απαγόρευσης λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Με απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση, καθορίζονται οι όροι και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια και, με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, καθορίζονται το είδος, το ύψος και η διαδικασία υλοποίησης των μέτρων του ειδικού μηχανισμού στήριξης των εργαζομένων.

Η πανδημία συνεχίζει να εξαπλώνεται αμείλικτα, ξεπέρασαν τους 2.000 οι νεκροί στην Ευρώπη

Ξεπεράστηκε χθες Κυριακή στην Ευρώπη το φράγμα των 2.000 θανάτων εξαιτίας του κορονοϊού, με τον παγκόσμιο απολογισμό να υπερβαίνει πλέον τους 6.000 νεκρούς παγκοσμίως και τα μέτρα περιορισμού των κινήσεων των πληθυσμών και τα κλεισίματα των συνόρων να πολλαπλασιάζονται.

Αντιμέτωπες με το κλίμα πανικού που έχει προκαλέσει η επιδημία, οι κυριότερες κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως (Fed, ΕΚΤ, αυτές της Ιαπωνίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, του Καναδά, της Ελβετίας κ.ά.) άρχισαν χθες Κυριακή να λαμβάνουν συντονισμένα μέτρα για την τόνωση της ρευστότητας στις αγορές. Η αμερικανική κεντρική τράπεζα μείωσε έτσι το κατευθυντήριο επιτόκιό της κατά μία μονάδα, στο μηδέν, για να καθησυχάσει τις αγορές.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες απηύθυνε έκκληση στις κυβερνήσεις όλου του πλανήτη να συνεργαστούν για να αποτραπεί η ύφεση.

Η χώρα που έχει χτυπηθεί πιο σκληρά από οποιαδήποτε άλλη στην Ευρώπη από την πανδημία, η Ιταλία, κατέγραψε χθες Κυριακή αριθμό θυμάτων χωρίς προηγούμενο, 368 νέους θανάτους σε 24 ώρες. Ο απολογισμός της COVID-19 αυξήθηκε έτσι στους 1.809 νεκρούς στη χερσόνησο.

Η Κίνα, η χώρα όπου εμφανίστηκε ο SARS-CoV-2 και ξέσπασε η επιδημία τον Δεκέμβριο, είναι εκείνη που θρηνεί τους περισσότερους νεκρούς (3.213 ως τα μεσάνυχτα της Κυριακής, όπως ανακοινώθηκε σήμερα), αλλά είναι η Ευρώπη πλέον η περιοχή του κόσμου όπου εξαπλώνεται ταχύτερα η ασθένεια COVID-19, με 2.291 θανάτους, στην πλειονότητά τους στην Ιταλία και την Ισπανία — σε αυτή την τελευταία, ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί κατέγραψε αλματώδη αύξηση, με 2.000 νέα κρούσματα μέσα σε ένα 24ωρο.

Η Ευρώπη πλέον θρηνεί τους περισσότερους νεκρούς από κάθε άλλη περιοχή του κόσμου (3.221) ενώ η Κίνα μοιάζει να έχει φρενάρει την εξάπλωση του ιού (14 ανακοινώθηκαν Δευτέρα, από 15 χθες Κυριακή).

Συνολικά και επισήμως, 6.435 άνθρωποι είχαν πεθάνει από την ασθένεια σε όλο τον κόσμο, με βάση τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από επίσημες πηγές ως τις 02:30 σήμερα Δευτέρα, επί συνόλου 159.860 κρουσμάτων.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΫ), η Ευρώπη αποτελεί «το επίκεντρο» της πανδημίας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε περιορισμούς στις εξαγωγές προστατευτικού ιατρικού εξοπλισμού, για να εγγυηθεί τον εφοδιασμό των χωρών-μελών της.

Η Ισπανία, η χώρα με τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό στη Γηραιά Ήπειρο, επέβαλε μέτρα περιορισμού των κινήσεων του πληθυσμού της και κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 15 ημέρες.

Χαρτί τουαλέτας και κάνναβη

Μπροστά στην αμείλικτη εξάπλωση της πανδημίας, κλεισίματα, περιορισμοί μετακινήσεων και ακυρώσεις εκδηλώσεων συνέχιζαν να ανακοινώνονται ασταμάτητα.

Έχοντας τραβήξει το χειρόφρενο από χθες — εστιατόρια, μπαρ, ντισκοτέκ, σινεμά, σχολεία και πανεπιστήμια έκλεισαν — η Γαλλία, όπου χθες ξεπεράστηκε το επίπεδο των 5.000 κρουσμάτων και των 120 θανάτων, διεξήγαγε παρ’ όλ’ αυτά δημοτικές εκλογές χθες, αλλά η συμμετοχή κατέρρευσε περιοριζόμενη περί το 20% του συνόλου των πολιτών που είχαν δικαίωμα να λάβουν μέρος.

Η Αυστρία (860 κρούσματα ως το απόγευμα χθες Κυριακή, μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΑΠΕ-ΜΠΕ) απαγόρευσε τις συγκεντρώσεις περισσοτέρων των πέντε ανθρώπων και επέβαλε περιορισμούς στις μη απολύτως απαραίτητες μετακινήσεις.

Ολλανδία και Λουξεμβούργιο διέταξαν επίσης χθες το κλείσιμο των δημόσιων χώρων και των εμπορικών καταστημάτων και η Ιρλανδία των παμπ.

Στην Ολλανδία, η κυβέρνηση έκλεισε σχολεία, μπαρ, οίκους ανοχής και τα… κόφι σοπ, όπου σχηματίστηκαν μεγάλες ουρές λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση των μέτρων, καθώς οι πελάτες ήθελαν να εφοδιαστούν μαριχουάνα.

Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης επ’ αόριστον κηρύχθηκε στη Σερβία, όπου κινητοποιείται ο στρατός για να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Μέτρα εναντίον του αόρατου εχθρού

Πολλές χώρες, επιδιώκοντας να προστατευθούν, απομονώνονται ακόμη περισσότερο, ως και στο εσωτερικό της ΕΕ, όπου τίθεται προσωρινά τουλάχιστον στον πάγο η αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ.

Γερμανία και Γαλλία κλείνουν εν μέρει τα σύνορά τους.

Η Ρωσία (45 κρούσματα, κανένας θάνατος) έκλεισε τα χερσαία σύνορά της με τη Νορβηγία και την Πολωνία στους ξένους.

Στην Ιταλία, οι αρχές της Λομβαρδίας (βόρεια) εξέφραζαν πλέον ανοικτά την ανησυχίες τους για τη δυνατότητα των νοσοκομείων να αντεπεξέλθουν στο τσουνάμι των ασθενών.

Στη Ρώμη, όλες οι λειτουργίες και οι ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας των καθολικών θα γίνουν χωρίς πιστούς, όπως και όλα τα κηρύγματα του πάπα Φραγκίσκου μέχρι τη 12η Απριλίου.

Ο ποντίφικας πάντως βγήκε από το Βατικανό χθες για να πάει να προσευχηθεί σε εκκλησία όπου βρίσκεται «θαυματουργός» ξύλινος σταυρός, που το 1522 είχε χρησιμοποιηθεί σε λιτανεία για να τερματιστεί επιδημία πανούκλας.

Μεγάλες ουρές αναμονής

Τα μέτρα γίνονται σκληρότερα και εκτός της Ευρώπης.

Στις ΗΠΑ, οι νέοι έλεγχοι για τους Αμερικανούς που επιστρέφουν από την Ευρώπη έχουν προκαλέσει χάος στα αεροδρόμια: μακριές ουρές πολύωρης αναμονής, πολύ πυκνές, αντίθετα με τις οδηγίες των υγειονομικών υπηρεσιών. Στη Νέα Υόρκη, ο δήμαρχος Μπιλ ντε Μπλέιζιο ανακοίνωσε το κλείσιμο των δημόσιων σχολείων.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο ανακοίνωσε χθες ότι οι κάτοικοι επτά πολιτειών, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Καράκας, θα τελούν υπό περιορισμό στα σπίτια τους από σήμερα.

Το Ισραήλ έκλεισε χθες εστιατόρια, εμπορικά κέντρα, καφέ, γήπεδα, ενώ η δίκη του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου αναβλήθηκε εξαιτίας της επιδημίας.

Ο πληθυσμός του Λιβάνου θα πρέπει να μείνει στο σπίτι για δύο εβδομάδες, ενώ το διεθνές αεροδρόμιο της Βηρυτού θα κλείσει από μεθαύριο Τετάρτη ως τα τέλη Μαρτίου.

Το Ιράν, ένα από τα κράτη που πλήττεται περισσότερο παγκοσμίως, ανακοίνωσε 113 επιπλέον θανάτους (724 νεκροί συνολικά, 13.938 κρούσματα). Οι αρχές απαίτησαν από τους κατοίκους της Ισλαμικής Δημοκρατίας «να ακυρώσουν όλα τα ταξίδια και να παραμείνουν στα σπίτια τους» κλείνοντας χώρους λατρείας.

Στην Αφρική, ήπειρο η οποία ως πρότινος παρέμενε συγκριτικά μάλλον αλώβητη, πλέον η πανδημία προελαύνει, όπως λίγο ως πολύ παντού. Τα πρώτα κρούσματα ανακοινώθηκαν το Σαββατοκύριακο σε Κονγκό, Ρουάντα, Ισημερινή Γουινέα, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και Σεϊχέλες.

Η Κένυα έκλεισε τα σύνορά της, ενώ η Νότια Αφρική όπως και η Γκάνα απαγόρευσε την είσοδο των πολιτών χωρών υψηλού κινδύνου στην επικράτεια.

Το Μαρόκο ανακοίνωσε ότι αναστέλλονται όλες οι διεθνείς πτήσεις «μέχρι νεοτέρας διαταγής», αλλά ενέκρινε ειδικές πτήσεις για τον επαναπατρισμό ευρωπαίων τουριστών που αποκλείστηκαν.

Η Κολομβία απαγόρευσε την είσοδο στους αλλοδαπούς, ενώ η Χιλή, όπως και το Περού, έκλεισε τα λιμάνια στα κρουαζιερόπλοια, μετά την καραντίνα στην οποία τέθηκαν δύο, με περίπου 1.300 επιβαίνοντες.

Άλλο κρουαζιερόπλοιο με 3.700 επιβάτες βρίσκεται σε καραντίνα στη Νέα Ζηλανδία, που απαγόρευσε επίσης ως την 30ή Ιουνίου τον ελλιμενισμό τους.