Πώς αντιδρά η Αθήνα στο παιχνίδι του Ερντογάν και της Άγκυρας; Απαντήσεις δίνει ρεπορτάζ της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» στο οποίο αναλύονται τα τέσσερα όπλα που διαθέτει η χώρα μας κατά της ασύμμετρης απειλής.
Η προσπάθεια στεγανοποίησης των συνόρων από Ένοπλες Δυνάμεις, Αστυνομία και Λιμενικό, οι πολλαπλές επιχειρήσεις της Αθήνας ώστε να κινητοποιηθούν οι Ευρωπαίοι για πολιτική και πρακτική στήριξη καθώς και η στρατηγική αποτροπής είναι οι τρεις βασικοί άξονες του ελληνικού σχεδίου δράσης απέναντι στη «συντονισμένη επίθεση» στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα.
Η κυβέρνηση ωστόσο, αξιολογώντας ώρα με την ώρα την εικόνα στον Έβρο και στα νησιά, προσανατολίζεται σε νέα δέσμη έκτακτων μέτρων που εξειδικεύουν σταδιακά τις βασικές κατευθύνσεις του σχεδιασμού.
Όπως άλλωστε διαμηνύεται ευθέως από το Μαξίμου, η κατάσταση διαμορφώνει «ασύμμετρη απειλή κατά της εθνικής ασφάλειας της χώρας» με πρόσφυγες και μετανάστες-«πιόνια» στον βρώμικο πόλεμο του Ερντογάν και της Τουρκίας για άσκηση διπλωματικής πίεσης.
Ευρωπαϊκή Βοήθεια:
Το κεφάλαιο «διεθνοποίηση» αποτελεί μια από τις προτεραιότητες του Μαξίμου (όπως δείχνει η σημερινή μετάβαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον Έβρο μαζί με Ευρωπαίους) στη διεκδίκηση πολιτικής αλλά και «χειροπιαστής» στήριξης.
Ταχεία επέμβαση Frontex:
Με την αποδοχή από τη Frontex του ελληνικού αιτήματος για ανάπτυξη της Rapid Border Intervention Team (RABIT), δηλαδή ομάδων ταχείας επέμβασης στα σύνορα, η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα αυξήσει το οπλοστάσιό της.
Στρατιωτική ενίσχυση:
Για τη αυστηρή φύλαξη των συνόρων η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε περαιτέρω και ανά πάσα στιγμή αναβάθμιση των μέτρων, εφόσον κριθεί απαραίτητο.
Συλλήψεις – αυστηρές ποινές:
Παράλληλα με το «πάγωμα» της υποβολής αιτήσεων ασύλου για έναν μήνα για όσους εισέρχονται παράνομα στη χώρα, το πλάνο περιλαμβάνει συλλήψεις, κέντρα κράτησης και αυστηρές ποινές.
Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ».