«Το αρδευτικό σύστημα της περιοχής των Σερρών κινδυνεύει να μην μπορεί να λειτουργήσει γιατί κατακλεύεται από οργανωμένες ομάδες που δρουν εντός και εκτός συνόρων με σκοπό τη συγκέντρωση μετάλλων από κάθε είδους πηγή». Τα παραπάνω ανέφερε στη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας, ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών Γιάννης Μωϋσιάδης, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι πρόσφατα η Περιφερειακή Ενότητα δαπάνησε 40.000 ευρώ για την αποκατάσταση υλικών που εκλάπησαν από αντλιοστάσιο στην περιοχή της λίμνης Κερκίνης.
«Η αστυνομία κάνει ό,τι μπορεί και πραγματοποιεί έρευνες στα σημεία όπου είναι πιθανόν να συγκεντρώνονται αυτά τα υλικά. Άλλοτε τα εντοπίζει, άλλοτε όχι» σημείωσε και πρόσθεσε ότι πολλές φορές, προτού οι κλοπές γίνουν αντιληπτές, τα μέταλλα έχουν ήδη μεταφερθεί πολύ μακρύτερα από το σημείο από όπου αφαιρέθηκαν. «Οι ΤΟΕΒ βρίσκονται σε συναγερμό για σπασμένους και χαλασμένους μετασχηματιστές» είπε και σχολίασε ότι συζητείται το ενδεχόμενο να γίνονται περιπολίες για τη φύλαξη τουλάχιστον των σημείων όπου υπάρχουν ακριβά υλικά.
Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, προς το παρόν το Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε προϋπολογισμό 200.000 ευρώ για την αντικατάσταση καλωδίων και λοιπών υλικών υφιστάμενων εγκαταστάσεων ηλεκτροφωτισμού από το οδικό δίκτυο ολόκληρης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Το θέμα των ατυχημάτων από τους φωτεινούς σηματοδότες που δεν λειτουργούν έθεσε από την πλευρά του ο επικεφαλής της παράταξης «Οικολογία Αλληλεγγύη» Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Τα περισσότερα φανάρια δεν λειτουργούν. Σκοτώνεται κόσμος και θα πρέπει η Περιφέρεια να ασχοληθεί με το θέμα, παρά το γεγονός ότι δεν είναι αμιγώς δική της αρμοδιότητα» σχολίασε. Για το συνολικό ζήτημα των κλοπών μετάλλων πρότεινε, μεταξύ άλλων, την παρακολούθηση διαφόρων σημείων σε βάρδιες, σε συνεργασία με την αστυνομία, τους δήμους και την περιφέρεια, την παράδοση ανακυκλώσιμων υλικών με παραστατικά που θα αναγράφουν την προέλευσή τους αλλά και την υιοθέτηση ηλεκτρονικών συστημάτων εντοπισμού των βλαβών και των δολιοφθορών.