«Στη φυλακή που είμαστε άλλος να μη πατήσει, κι ο νοικοκύρης του σπιτιού, γρήγορα να την κλείσει»…
Τα «κάλαντα της …φυλακής» τραγούδησαν χθες οι μαθητές του 3ου Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας του Κέντρου Κράτησης Διαβατών προτρέποντας να «μη το ξεχνάτε άρχοντες θα΄ναι για το καλό σας, σχολεία και όχι φυλακές βάλτε- βάλτε το στο μυαλό σας».
Οι μαθητές του Σχολείου μίλησαν για τα Χριστούγεννα στις πατρίδες τους, για τις γιορτές, τα πυροτεχνήματα, τα φαγητά και τις επισκέψεις που κάνουν «σε ανθρώπους που αγαπάμε και μας αγαπούν». Τραγούδησαν γιορτινά τραγούδια στα αραβικά, τα αλβανικά και τα ελληνικά με την ευχή «και του χρόνου, όλοι στα σπίτια μας»… Έπαιξαν και θέατρο, με ένα δικό τους έργο, όπου ο Αη Βασίλης παθαίνει ατύχημα και τη θέση του παίρνει ένας άστεγος «κι ας έχει αμαρτίες, αυτές ανήκουν στο παρελθόν» ενώ παρουσίασαν ένα βίντεο με την προετοιμασία των στολιδιών που έφτιαξαν οι «…12 γίγαντες και 2 χιονάτες». Αφιέρωσαν, τέλος, την ταινία με θέμα τα ναρκωτικά που γυρίζουν για τον 10ο Διεθνή Μαθητικό διαγωνισμό ταινιών μικρού μήκους , σ΄έναν φίλο τους που έφυγε νωρίς..
Συγκινημένοι πήραν στο τέλος τα πτυχία τους, άλλοι για πιστοποιήσεις Ελληνομάθειας, άλλοι πιστοποίηση ECDL για γνώσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών και κάποιοι, τα απολυτήρια δημοτικού, όπως ο Κ. που ανέβηκε στη σκηνή και ψέλλισε χαρούμενος: «Ε, μετά από τα 5 παιδιά μου, δικαιούμαι κι εγώ»!
Αποσπάσματα από το βιβλίο «Συναισθηματικές αποχρώσεις» με κείμενα που προέκυψαν μέσα από το εργαστήρι δημιουργικής γραφής των φυλακών, διάβασε η ηθοποιός Κλειώ- Δανάη Οθωναίου και η γιορτή έκλεισε με τη Μικτή χορωδία Δ.Ε. Μεγάλου Αλεξάνδρου του Δήμου Πέλλας. Μουσική έπαιξε και μια ομάδα μαθητών που παρακολούθησε σχετικό εργαστήρι και υλοποιεί στις φυλακές η Εθνική Λυρική Σκηνή, υπό την καθοδήγηση των Μιχάλη Σιώνα και Κώστα Μακρυγιαννάκη, με στόχο , όπως είπαν οι ίδιοι στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «την έκφραση, την κοινωνικοποίηση αλλά και την συνεργασία με όχημα την μουσική».
Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Συντονίστρια Εκπαίδευσης του Κ.Κ. Διαβατών Μαίρη Γκρίζου, στο σχολείο φοιτούν στον Α΄κύκλο 59 παιδιά και στο Β΄κύκλο, 20, αριθμός βέβαια που αλλάζει ανάλογα με τις αποφυλακίσεις και τις μεταγωγές.
«Τη διετή φοίτηση ακολουθούν κρατούμενοι με απολυτήριο δημοτικού ενώ έχουμε και μαθήματα αγγλικών» εξήγησε η κ.Γκρίζου, προσθέτοντας ωστόσο ότι το Σχολείο λειτουργεί με μόλις 4 μόνιμους καθηγητές και 8 ωρομίσθιους ενώ τα τελευταία 4 χρόνια δεν υπάρχει κονδύλι για γραφική ύλη στους μαθητές.