Τα χαρτιά τους απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις φέρεται να «ανοίγουν» Αθήνα και Παρίσι. Οι δύο πρωτεύουσες εξετάζουν το σενάριο εμπλοκής που θα φέρει τη σφραγίδα της Γαλλίας με αποστολή γαλλικού ερευνητικού σκάφους στην «κόκκινη ζώνη» του τουρκολιβυκού μνημονίου- εφόσον η Άγκυρα αποφασίσει να κλιμακώσει τις προκλήσεις στέλνοντας νότια της Κρήτης δικό της ερευνητικό πλοίο, αλλά για λογαριασμό της Λιβύης.
Το συγκεκριμένο σχέδιο, όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», συνδέεται με τον τρόπο ενδεδειγμένης αντίδρασης της Ελλάδας στην περίπτωση που η Τουρκία επιχειρήσει να τραβήξει την κατάσταση στα άκρα, με την αποστολή ενός ερευνητικού πλοίου νότια της Κρήτης προκειμένου να πραγματοποιήσει έρευνες, όχι δικές της, αλλά με εντολέα τη Λιβύη, βάσει του τουρκολιβυκού συμφώνου.
Άλλωστε η Τουρκία δείχνει πως είναι αποφασισμένη να κινηθεί ταχύτατα για να επιβάλει τετελεσμένα στην περιοχή, αγνοώντας το Διεθνές Δίκαιο.
Υπό αυτά τα δεδομένα, εξετάζεται ένα γαλλικό μπλόκο, ένα σχέδιο δηλαδή ναυτικής εμπλοκής της Γαλλίας στο σκηνικό έντασης που διαμορφώνεται στη θαλάσσια περιοχή νότια και ανατολικά της Κρήτης.
Εάν η Τουρκία στείλει ερευνητικό σκάφος στην υποτιθέμενη λιβυκή ΑΟΖ, κοντά στην Κρήτη, η νέα πρόκληση δεν θα μείνει αναπάντητη από το Παρίσι και την Αθήνα.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η αποστολή γαλλικού ερευνητικού σκάφους μπορεί να συνδεθεί με την παραχώρηση δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης που έχει ήδη υπογράψει η Ελλάδα.
Ένα θερμό «τετ α τετ» τουρκικών και γαλλικών πλοίων στην «κόκκινη ζώνη» κάτω από την Κρήτη δεν θα πρέπει να αποκλειστεί και σε αυτή την περίπτωση προεξοφλείται ότι στο γαλλικό ερευνητικό θα σπεύσει να προσφέρει «ασπίδα» προστασίας γαλλική φρεγάτα, ενδεχομένως κι άλλα πλοία του γαλλικού πολεμικού ναυτικού.
Η γαλλική συνδρομή στην Ελλάδα με στόχο να τερματιστούν οι τουρκικές προκλήσεις έχει αποτελέσει βασικό θέμα συζήτησης σε ανώτατο επίπεδο Αθήνας – Παρισιού.
Στήριξη από Γαλλία και Ιταλία
Ο γάλλος πρόεδρος ο οποίος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, έχει διαμηνύσει και στο παρελθόν ότι είναι διατεθειμένος να στείλει γαλλικές φρεγάτες στην ανατολική Μεσόγειο εάν του ζητηθεί.
Από την πλευρά της και η γειτονική Ιταλία δηλώνει εμπράκτως τη στήριξή της στην Ελλάδα και την Κύπρο. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές η ομιλία υπουργού Εξωτερικών της χώρας στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ ήταν ιδιαίτερη θερμή υπέρ των ελληνικών θέσεων, εξέλιξη που κρίνεται σημαντική λόγω των σχέσεων της κυβέρνησης της Ρώμης με την κυβέρνηση Σαράζ.
Ολόκληρο το ρεπορτάζ στα «Νέα» που κυκλοφορούν σήμερα