Στα προβλήματα του υπερπληθυσμού των κρατουμένων και της υποστελέχωσης των φυλακών, αναφέρθηκαν οι διευθυντές και οι εκπρόσωποι εργαζομένων των καταστημάτων κράτησης στα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής Σωφρονιστικού Συστήματος.
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σημείωσαν ως θετική τη μεταβίβαση της αρμοδιότητας των φυλακών από το υπουργείο Δικαιοσύνης στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, παρατήρησαν ότι αυτό το διάστημα επικρατεί ηρεμία στις φυλακές, ενώ έθεσαν και θέματα βελτίωσης της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, καθώς και της ανάγκης επέκτασης της επιμόρφωσης των κρατουμένων αλλά και των σωφρονιστικών υπαλλήλων.
Ο Αναστάσιος Παπαδόπουλος, διευθυντής του Καταστήματος Κράτησης Θεσσαλονίκης, σημείωσε ότι δαπανώνται μεγάλα ποσά για τη διακομιδή ασθενών-κρατουμένων σε δομές εκτός φυλακών, προτείνοντας την προσέλκυση γιατρών σε αναμονή για ειδικότητα και ανέργων νοσηλευτών στις μονάδες υγείας των φυλακών.
Για το θέμα της υποστελέχωσης του προσωπικού είπε ότι υπάρχει ενημέρωση από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ότι εντός του 2020 θα καλυφθούν οι κενές θέσεις. Τάχθηκε, τέλος υπέρ της «μετασωφρονιστικής μέριμνας» καθώς – όπως είπε – θα μειώσει την επιστροφή πρώην κρατουμένων στις φυλακές, ενώ εξέφρασε (μετά από σχετική ερώτηση του βουλευτή Μ. Χαρακόπουλου) την ικανοποίησή του για τα προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης των φυλακισμένων, τα οποία παρακολουθούν δεκάδες κρατούμενοι στο κατάστημά του.
Ο Δημήτριος Παπαδόπουλος, διευθυντής του Καταστήματος Κράτησης Λάρισας έθεσε σε «πρώτο πλάνο» το θέμα της ασφάλειας στις φυλακές και επισήμανε την αναγκαιότητα δημιουργίας σωφρονιστικής ακαδημίας για την καλύτερη εκπαίδευση των φυλάκων.
Σημείωσε επίσης την έλλειψη προσωπικού, επισήμανε την ανυπαρξία διαχωρισμού των κρατουμένων και θεώρησε αναγκαία την ύπαρξη καταστημάτων για οικονομικά εγκλήματα.
Ο Κωνσταντίνος Μαυραντωνάκης, διευθυντής του Καταστήματος Κράτησης Νέας Αλικαρνασσού Κρήτης, είπε ότι το πρόβλημα του υπερπληθυσμού κρατουμένων έχει βελτιωθεί το τελευταίο διάστημα, εξέφρασε ωστόσο την ανησυχία του για το επόμενο διάστημα. Όσο για την επιμόρφωση των υπαλλήλων τάχθηκε υπέρ της διά βίου εκπαίδευσης και πρότεινε η Ελλάδα να ακολουθήσει το παράδειγμα της Αυστρίας που διαθέτει σωφρονιστική ακαδημία διάρκειας ενός έτους.
Ο Σπυρίδωνας Καρακίτσος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδας, επανέλαβε τη θετική αντιμετώπιση της μεταφοράς της αρμοδιότητας των φυλακών στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, σημείωσε ότι – ίσως συγκυριακά – υπάρχει σχετική ηρεμία στις φυλακές, ότι έχουν ενταθεί οι έρευνες εντός των φυλακών, ότι τηρείται το ημερήσιο ωρολόγιο πρόγραμμα και ότι «σπάνε» οι ομαδοποιήσεις κρατουμένων.
Ιδιαίτερη ήταν η αναφορά του στη μεταφορά της αρμοδιότητας των ιατρικών μονάδων στο ΕΣΥ, αν και, όπως τόνισε, αυτή συνοδεύτηκε με μείωση προσωπικού και μειωμένες πιστώσεις αντί για το αντίθετο.
Ο κ. Καρακίτσος μίλησε και για την «παλινωδία» της πολιτείας με τους δημοτικούς αστυνομικούς που ενέταξε στο σωφρονιστικό προσωπικό, οι περισσότεροι εκ των οποίων επέστρεψαν στους δήμους, ενώ άσκησε κριτική για τον τελευταίο διαγωνισμό πρόσληψης προσωπικού, καθώς οι 300 νέοι συνάδελφοι εντάχθηκαν με προσωρινούς πίνακες, οι συμβάσεις τους λήγουν τον Ιανουάριο του 2020, ενώ οι τελικοί πίνακες δεν θα ανακοινωθούν πριν την άνοιξη, είπε ο κ. Καρακίτσιος.
Ζήτησε μάλιστα την πρόσληψη νέου προσωπικού με τους ίδιους όρους που ίσχυσαν για τους ειδικούς φρουρούς. Τέλος τάχθηκε κατά των φυλακών Γ’ τύπου και υπέρ των πειθαρχικών φυλακών.
Ο Γεώργιος Κωστίκας, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Υπηρεσίας Εξωτερικής Φρούρησης Καταστημάτων Κράτησης, επισήμανε και αυτός με τη σειρά του το «πρόβλημα της αποχώρησης των δημοτικών αστυνομικών, χωρίς αντικατάστασή τους» προβλέποντας ότι «το νωρίτερο το καλοκαίρι, θα έρθουν οι νέοι εξωτερικοί φρουροί».
«Αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός κρατουμένων και το προσωπικό μειώνεται» παρατήρησε ο κ. Κωστίκας, και απαντώντας σε σχετική ερώτηση βουλευτή, είπε ότι δεν έχει άμεση επίπτωση το μεταναστευτικό (σε τυχόν αύξηση κρατουμένων).
Για την κατάσταση στις φυλακές είπε πάντως ότι τώρα υπάρχει ηρεμία αλλά οι ελλείψεις σε προσωπικό αναγκάζουν τους υπαλλήλους να δουλεύουν χωρίς ρεπό, που δεν τα πληρώνονται.
Ζήτησε επίσης από την πολιτική ηγεσία να δημιουργήσει ειδικό μισθολόγιο για τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους.