Καταρτίζονται οι νέες λίστες των υπαλλήλων του Δημοσίου, οι οποίοι θα τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας από τον Σεπτέμβριο. Στη χθεσινή συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς έδωσε οδηγίες για επίσπευση των διαδικασιών

Από το σύνολο των υπουργείων θα προκύψει ο αριθμός των περίπου 5.000 υπαλλήλων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα μέχρι τον Σεπτέμβριο προκειμένου να συμπληρωθεί το πρώτο κύμα διαθεσιμότητας των 12.500 υπαλλήλων όπως αποφασίστηκε χτες στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης που συνεδρίασε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά, ενώ στο στόχαστρο μπαίνουν 10.200 υπάλληλοι ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου που συμμετέχει και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος, ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή στους υπουργούς να ολοκληρώσουν τα οργανογράμματα, αλλά και τα σχέδια στελέχωσης κεντρικών υπηρεσιών καθώς και εποπτευόμενων οργανισμών μέχρι τον Αύγουστο, οπότε και θα πρέπει να έχουν καταγραφεί οι περίπου 5.000 διαθέσιμοι υπάλληλοι οι οποίοι υπολείπονται για να ολοκληρωθεί η πρώτη ομάδα των 12.500 διαθέσιμων μέχρι τον Σεπτέμβριο, καθώς ακολουθεί και η υποχρέωση να τεθούν σε διαθεσιμότητα ακόμα 12.500 υπάλληλοι μέχρι τα τέλη του έτους.

Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο» τα ΑΕΙ και ΤΕΙ θα πρέπει μέχρι τις 15 Οκτωβρίου να αξιολογήσουν το προσωπικό και να εντοπίσουν τους πλεονάζοντες. Σε διαθεσιμότητα θα οδηγηθούν 1.000 υπάλληλοι.

Σύμφωνα με το «Έθνος» συνολικά εκτός από τους 1.342 από το υπουργείο υγείας που θα μπουν σε διαθεσιμότητα θα προστεθούν ακόμη:

-Παιδείας 900
-Άμυνας 600
-Προστασίας Πολίτη 712
-Ανάπτυξης 490
-Περιβάλλοντος 262
-Αγροτικής Ανάπτυξης 269
-Εργασίας 41
-Τουρισμού 170
-Ναυτιλίας 62
-Εξωτερικών 152

Στο μεταξύ απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες του news.gr, αναφέρουν ότι ο κύβος ερρίφθη και για όσους απασχολούνται στα ΝΠΙΔ και μάλιστα άμεσα.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως το θέμα έχει συζητηθεί μεταξύ των εμπλεκόμενων υπουργών, οι οποίοι καλούνται να επισπεύσουν τις διαδικασίες. Εξ’ ου άλλωστε και η πρόσφατη εγκύκλιος του υπουργείου διοικητικής Μεταρρύθμισης, μέσω της οποίας πραγματοποιεί απογραφή εξπρες σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, καθώς και σε δημόσιες και δημοτικές επιχειρήσεις. Δηλαδή θα πρέπει μέχρι το τέλος Αυγούστου, ο κάθε οργανισμός να έχει στείλει πλήρη στοιχεία των εργαζομένων του.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, ο αριθμός που έχει τεθεί ως στόχος για την περαιτέρω μείωση των εργαζομένων στα ΝΠΙΔ φτάνει τις 35.000 και αφορά σε 10.000 απολύσεις και 25.000 υπαλλήλους που θα μπουν σε διαθεσιμότητα. Το σενάριο αυτό προκρίθηκε ως ηπιότερο, καθώς ο αρχικός σχεδιασμός, όπως ζητήθηκε από την τρόικα ήταν 15.000 απολύσεις και 20.000 εργαζόμενοι σε διαθεσιμότητα.

Οι οριστικές αποφάσεις και γι’ αυτό το γύρο αποχωρήσεων από το Δημόσιο θα πρέπει να έχουν ληφθεί αν όχι μέχρι το τέλος του φθινοπώρου – τέλος Νοεμβρίου – σίγουρα μέχρι το τέλος του 2013.