Σε δύο έγκριτους πανεπιστημιακούς νομικούς θα απευθυνθεί η Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) Κεντρικής Μακεδονίας, προκειμένου να προσβάλλουν τη νομιμότητα και τη συνταγματικότητα του νόμου που προβλέπει τις καταργήσεις των θεσμών των δημοτικών αστυνομικών και των σχολικών φυλάκων. Παράλληλα, οι δήμαρχοι αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες ώστε να προσφύγουν ως ΠΕΔ στα αρμόδια συνταγματικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια, αλλά και τα ευρωπαϊκά όργανα και τα συλλογικά όργανα της αυτοδιοίκησης, τονίζοντας ότι οι παραπάνω αποφάσεις αποκλίνουν από τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Τέλος, στην επικείμενη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ, που θα γίνει την ερχόμενη Τετάρτη, θα εκφράσουν και πάλι τη διάθεσή τους να υποβάλλουν τις παραιτήσεις τους, με στόχο να ληφθεί απόφαση για τις παραιτήσεις των δημάρχων από όλη την Ελλάδα.
Τα παραπάνω αποφάσισε σήμερα το Δ.Σ. της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας σε έκτακτη συνεδρίασή του που πραγματοποιήθηκε ώστε να προσδιοριστούν οι περαιτέρω κινήσεις του μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου. «Μπορεί να επιτεύχθηκε η αφαίρεση της τραγικά αυθαίρετης και προκλητικής αναφοράς στο παρατηρητήριο και τη διαδικασία ελέγχου, έγκρισης και τροποποιήσεων των προϋπολογισμών των δήμων, που είναι μια σχετική επιτυχία, αλλά είναι τραγικό ότι παρέμεινε μέσα στο νομοσχέδιο η κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας και του θεσμού των σχολικών φυλάκων» σχολίασε ο πρόεδρος της ΠΕΔ, Σίμος Δανιηλίδης.
Απόσυρση του νόμου ζήτησε ο δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, ενώ ο Γενικός Γραμματέας της ΠΕΔ Βασίλης Παπαγιάννης, πρότεινε να υποβάλλουν τις παραιτήσεις τους οι δήμαρχοι της Κεντρικής Μακεδονίας, επισημαίνοντας ότι στο πρόσφατο συμβούλιο της ΚΕΔΕ δήμαρχοι μεγάλων πόλεων δήλωσαν αντίθετοι στις παραιτήσεις. «Υπάρχουν παραιτήσεις που ιστορικά δεν έχουν δικαιωθεί αλλά υπάρχουν μεγαλειώδεις παραιτήσεις που διαφύλαξαν το ήθος των αξιωμάτων και της ιστορικής ευθύνης», σημείωσε ο κ. Παπαγιάννης.
Το λόγο έλαβαν, εξάλλου, εκπρόσωποι των δημοτικών αστυνομικών που κάλεσαν τους δημάρχους να συνεχίσουν τον αγώνα τους ώστε,όπως είπαν, να μην εφαρμοστεί ο νέος νόμος. Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών έκαναν λόγο για τεράστια προβλήματα στην καθημερινή διαχείριση των σχολείων, λόγω της κατάργησης του θεσμού των σχολικών φυλάκων. Σημείωσαν δε, ότι καθώς χιλιάδες μαθητές, μέλη μεσαίων και κατώτερων κοινωνικών στρωμάτων, παρακολουθούσαν ως τώρα τα μαθήματα των ειδικοτήτων που καταργούνται, η νέα κατάσταση αναμένεται να δημιουργήσει τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα. Τέλος, εκπρόσωποι των εργαζομένων του Δήμου Θεσσαλονίκης επισήμαναν ότι ήδη έχουν προκύψει πολλές καταγγελίες πολιτών για ζητήματα τραπεζοκαθισμάτων, παρκαρίσματος και ευταξίας στην πόλη, λόγω της κατάργησης της δημοτικής αστυνομίας.