Ο Χούμπερτ, η Έρνα, η Ανελίζε, ο Χανς και η Σαρλότε, από το Γκρατς της Αυστρίας, στον ελεύθερο χρόνο τους δεν χορεύουν βαλς ή πόλκα, αλλά συρτό, πεντοζάλη, χασαποσέρβικο και άλλους ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς.

Ο «ιός» των δημοτικών χορών τους «κόλλησε» μετά από διακοπές στην Ελλάδα. Ο Χούμπερτ Σπερκ άρχισε να παραδίδει μαθήματα παραδοσιακών χορών στο Γκρατς, το 1995 και τελικά το 2008 ιδρύθηκε ο Χορευτικός Όμιλος Γκρατς, με μέλη περίπου 100 Αυστριακούς και Έλληνες που ζουν στη χώρα. Ο Χούμπερτ, ο οποίος είναι και πρόεδρος του Ομίλου, είναι γυμναστής στο επάγγελμα και γνωρίζει πάνω από 100 παραδοσιακούς χορούς.

«Τους θαυμάζω, είναι περισσότεροι Έλληνες από τους Έλληνες», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τους Αυστριακούς λάτρεις των παραδοσιακών χορών ο Κώστας Ριζοβάλης, μέλος στο διοικητικό συμβούλιο του Χορευτικού Ομίλου. «Αγαπάνε την Ελλάδα και κάποιοι έχουν σπίτια. ‘Ένα ζευγάρι χτίζει σπίτι στην Κεφαλλονιά, ενώ μιλάνε ή μαθαίνουν ελληνικά, είναι σαν «αρρώστια», πρόσθεσε.

Τα μέλη του Ομίλου επισκέφθηκαν τον Μάρτιο τη Θεσσαλονίκη για να συμμετάσχουν στη φιλανθρωπική εκδήλωση «Χορεύουμε για τη ζωή», που διοργάνωσε ο Χορευτικός Όμιλος Θεσσαλονίκης (ΧΟΘ). Οι δύο Όμιλοι έχουν στενή σχέση, ανταλλάσσουν επισκέψεις και δάσκαλοι από τη Θεσσαλονίκη κάνουν τακτικά σεμινάρια στο Γκρατς.

Τον Νοέμβριο, τα μέλη του Χορευτικού Ομίλου Γκρατς θα χορέψουν στην εκδήλωση για τα 30 χρόνια της Αυστροελληνικής Εταιρίας, πρόεδρος της οποίας είναι ο κ. Ριζοβάλης. Με αφορμή την επέτειο θα εκδοθεί βιβλίο, με τη συνδρομή και του δημάρχου Γκρατς.