Η πορεία της ομάδας Pastra Cretonaxiosa ξεκίνησε το 2013 μετά από μία πρωτοβουλία για συμμετοχή στον κολυμβητικό αγώνα Spetses Mini Marathon. Η δικηγόρος Ευγενία Τζαννίνη και οι αχώριστοι φίλοι της Βαγγέλης Ζουρμπάκης και Βασίλης Μαρούλης μοιράζονταν το πάθος για τη θάλασσα, αλλά δεν ήταν το μόνο που τους ένωνε.
Στην παρέα προστέθηκε ο Σωτήρης Πάστρας ως προπονητής και αργότερα την πλαισίωσαν για τα πιο φιλόδοξα θαλάσσια περάσματα ο Κωνσταντίνος Μίχος, η Έλλη Φλέγγα, ο Θοδωρής Ζουμπουλάκης, ο Αποστόλης Τσαγκαράκης και ο Ισαάκ Καρυπίδης.
Πίσω όμως από τα τολμηρά κολύμπια τους σε μερικές από τις πιο όμορφες θάλασσες του κόσμου, στη Μάγχη, τον κόλπο του Σαν Φρανσίσκο στο πέρασμα του Αλκατράζ και τον Βόσπορο, όλοι τους έχουν στραμμένοι τη ματιά σε κάτι πιο οικουμενικό: να βοηθήσουν τα παιδιά να έχουν ίσες ευκαιρίες στη μόρφωση.
Η Ευγενία Τζαννίνη και η Pastra Cretonaxiosa πρόσφατα βρέθηκαν στο Καστελόριζο και τη Ρω, όπως μας είπε η δικηγόρος σε πρόσφατη συνέντευξή της στο Newsbeast.gr, αλλά έχουν κολυμπήσει και σε άλλα νησιά της Ελλάδας. Στόχος τους να στηρίξουν τους μαθητές των ακριτικών νήσων. Και αυτό κάνουν πράξη.
«Δίνουμε υποτροφίες 6.000 ευρώ τον χρόνο σε 8 παιδιά»
«Ο μοναδικός σκοπός αλλά και το μοναδικό όραμα του φορέα είναι να στηρίξει και να θωρακίσει ακαδημαϊκά τα ακριτικά μας νησιά. Θεωρούμε ότι τα νησιά αυτά πρώτον παράγουν ένα εξαιρετικό υλικό μαθητών που έχουν και φοβερό κίνητρο. Προέρχονται από σχολεία τα οποία ενίοτε για λόγους γεωγραφικούς ή άλλους λόγους είναι υποστελεχωμένα και πρόκειται για παιδιά τα οποία βασικά δεν έχουν ανταγωνισμό» αναφέρει η Ευγενία Τζαννίνη.
Όσο για τον λόγο που βρέθηκαν στο Καστελόριζο:
«Φέτος το Καστελόριζο είχε ένα παιδί στην τρίτη λυκείου, όπως και ο Αϊ Στράτης. Αν λοιπόν θεωρούμε ότι κάποια παιδιά καταφέρνουν να μπουν στο πανεπιστήμιο, δεν το καταφέρνουν μόνο γιατί έχουν μυαλό ή γιατί οι γονείς τους φροντίζουν, αλλά γιατί έχουν ένα καλά στελεχωμένο σχολείο και κυρίως γιατί έχουν καλό ανταγωνισμό. Άρα ένα μέρος της επιτυχίας μας όλοι το οφείλουμε και στους συμμαθητές μας.
Και με την ευκαιρία θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους συμμαθητές μου που κάποτε αποτέλεσαν για μένα τον ανταγωνισμό για να μπορέσω να κάνω εκείνο το οποίο ήθελα.
Τα παιδιά αυτά δεν έχουν ανταγωνισμό. Άρα θεωρούμε ότι θα μπορούσαν να έχουν καλύτερες επιδόσεις αν βρίσκονταν σε ένα περιβάλλον πιο ανταγωνιστικό, όπως είναι το πανεπιστήμιο, θα απέδιδαν καρπούς τους οποίους ούτε καν μπορούμε να προβλέψουμε» είπε.
Η κ. Τζαννίνη μιλάει και για τον τρόπο που ο φορέας ενισχύει τους επίδοξους φοιτητές.
«Δίνουμε υποτροφίες 6.000 ευρώ τον χρόνο, άρα 500 ευρώ τον μήνα. Αυτό τους δίνει τη δυνατότητα με δεδομένη τη δημόσια εκπαίδευση στην Ελλάδα να σπουδάζουν και να μην έχουν ανταγωνιστικό μειονέκτημα, επειδή αναγκάζονται είτε να εργαστούν προκειμένου να καλύψουν τα έξοδα των σπουδών είτε να καταφύγουν σε λύσεις όπως “ζω λίγο χρόνο στην πόλη των σπουδών μου επειδή δεν μπορώ να καλύψω τα έξοδά μου και μένω στο νησί μου για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα”» μας περιγράφει.
Η δικηγόρος αναλύει και τα κριτήρια με τα οποία δίνονται οι υποτροφίες.
«Διαλέγουμε με κριτήρια ακαδημαϊκά, κοινωνικά και οικονομικά τα παιδιά που θα πάρουν τις υποτροφίες. Φέτος είχαμε 25 αιτήσεις από τα ακριτικά νησιά τα οποία έχουν πληθυσμιακό όριο 2.000 κατοίκους και κάτω. Τα νησιά τα οποία υπερβαίνουν τους 2.000 κατοίκους δεν είναι επιλέξιμα. Μετά θετικής εκπλήξεως δεχθήκαμε αιτήσεις από παιδιά τα οποία μπήκαν σε πολύ δύσκολες σχολές. Όλες οι σχολές είναι καλές και σε όλες μπορείς να κάνεις αξιόλογες σπουδές, υπάρχουν όμως σχολές που είναι αρκετά δύσκολο να μπεις, όπως είναι οι Χημικοί Μηχανικοί ή η Νομική».
«Με πνεύμα δικαίου, θέλω να πιστεύω, αλλά και με πνεύμα κοινωνικής ευαισθησίας καταλήξαμε σε 8 παιδιά. Τα παιδιά αυτά είναι από το Καστελόριζο, τον Αϊ Στράτη, από τους Φούρνους, τη Νίσυρο, το Μεγανήσι και από την Αστυπάλαια» επισημαίνει η κ. Τζαννίνη. «Άρα 8 παιδιά στην οικογένεια του ExcellenSeas από τώρα και για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, και πέντε για το παιδί που μπήκε σε Πολυτεχνική Σχολή, θα σπουδάζουν με κάλυψη εξόδων».
Ο ρόλος των χορηγών
Κομβική είναι η συμβολή των χορηγών που πλαισιώνουν την προσπάθεια της Ευγενίας Τζαννίνη και της ομάδας Pastra Cretonaxiosa και μοιράζονται το όραμά τους.
«Έχουμε και χορηγούς, διότι όλη η κολυμβητική μας δράση είναι μία προσπάθεια fund raising. Αυτό λοιπόν το έχουν στηρίξει πολλοί και μεγάλοι χορηγοί που θα ήθελα να ευχαριστήσω: είναι η Εθνική Τράπεζα, η Fraport, τα Ελληνικά Πετρέλαια, είναι η Attica Group, η Grant Thornton, είναι η Boston Consulting, μία εταιρεία από τη Νέα Υόρκη, η Sofreh New York, είναι η Ertif, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών. Εταιρείες οι οποίες μοιράζονται το ίδιο όραμα με εμάς. Είναι εταιρείες που δεν χρειάστηκε πάνω από 10 λεπτά για να πειστούν να μας βοηθήσουν.
Θεωρώ ότι ένα ευχαριστώ είναι λίγο αλλά είναι ζήτημα ουσίας και νομίζω ότι το απευθύνω εκπροσωπώντας και τους ίδιους τους υποτρόφους. Θα μας δοθεί και η ευκαιρία να τιμήσουμε δημόσια τους χορηγούς κάποια στιγμή στο άμεσο μέλλον» αναφέρει η κ. Τζαννίνη.
Όσο για το πώς αξιολογεί τη μέχρι τώρα προσφορά του φορέα:
«Η πορεία μας μέχρι τώρα είναι εξαιρετική. Οι χορηγοί ήταν από την αρχή δίπλα μας και ακόμη στέκονται κοντά μας, νομίζω με χαρά και συναισθανόμενοι τις αγωνίες μας. Εμείς παίρνουμε από το χέρι ένα παιδί και τι του λέμε; Του λέμε ότι υπάρχει ένα συμβούλιο επιστημονικό που σε συνδράμει σε όλο το ακαδημαϊκό σκέλος, σε όλες τις δυσκολίες, και ο φορέας συνολικά στα οικονομικά θέματα και ό,τι άλλο προκύψει».
Όλα, όπως μας αναλύει η Ευγενία Τζαννίνη, γίνονται για έναν ευγενή σκοπό.
«Εμείς θέλουμε να βγάλουμε έναν άριστο φοιτητή. Και τον θέλουμε τον άριστο χωρίς να επιλέγουμε σχολές. Επιλέγουμε παιδιά. Άρα δεν λέμε για όσα παιδιά μπουν σε σχολές από κάποιες μονάδες και πάνω. Λέμε πού μπήκες παιδί μου; Μπήκες στη σχολή του Εμπορικού Ναυτικού. Πάρα πολύ ωραία. Αυτό που θέλουμε είναι να βγεις ένας άριστος καπετάνιος. Μπήκες σε σχολή Κοινωνιολογίας. Θέλουμε να βγεις ένας άριστος κοινωνιολόγος. Μας ενδιαφέρει τα παιδιά που βγαίνουν από την οικογένεια του ExcellenSeas εκεί που πάνε να γίνονται ambassadors αριστείας και κοινωνικής προσφοράς. Να γίνονται πρεσβευτές μας ως προς αυτό. Αυτό είναι το μόνο που ζητάμε.
Εμείς μιλάμε για τους ακρίτες μας και ίσως θα πρέπει κάποια φορά να βρεθείτε στα ακριτικά νησιά χειμώνα. Να δείτε τι γίνεται με τους ανθρώπους εκεί. Είναι οι πραγματικοί ακρίτες που κρατάνε Θερμοπύλες».
Ποια είναι όμως τα προβλήματα των ακριτών; Η κ. Τζαννίνη μπορεί να μιλήσει βιωματικά:
«Εγώ τα έχω βιώσει αυτά γιατί μέχρι 18 χρονών, το 1983, ζούσα στη Νάξο. Τότε έφυγα από εκεί. Καταλαβαίνετε ότι όταν μιλάμε για Νάξο το 1983, είναι σαν να μιλάμε για το Καστελόριζο του 2019. Αυτό το βίωμα που έχω εγώ δεν το έχουν οι άλλοι συγκολυμβητές μου. Είναι όμως προς τιμήν τους ότι έχουν καταφέρει να μπουν εντελώς μέσα στα παπούτσια τα δικά μου. Και είναι προς τιμήν του επιστημονικού συμβουλίου ότι έχουν καταλάβει ακριβώς τι γίνεται.
Τα προβλήματα των ακριτών είναι, αν μιλήσουμε στο καθαρά μαθησιακό κομμάτι, η έλλειψη ανταγωνισμού και τα υποστελεχωμένα σχολεία. Γιατί ένα σχολείο το οποίο έχει ένα μαθητή στην Γ’ Λυκείου, δεν μπορεί να έχει όλες τις ειδικότητες. Σε ό,τι αφορά τη γενικότερη κατάσταση, οι κοινωνίες δεν είναι κλειστές εξαιτίας του τουρισμού. Είναι όμως ολιγάριθμες και υπάρχουν άνθρωποι που η ιατρική βοήθεια που μπορεί να έχουν δεν είναι προφανής. Οι προμήθειες δεν είναι προφανείς, το νερό. Μια κακή χρονιά από άποψη βροχοπτώσεων τους δημιουργεί πρόβλημα στο νερό.
Προφανώς υπάρχουν οι πολιτικές της χώρας που καλύπτουν τα κενά. Αλλά για τους κατοίκους δεν είναι προφανή αυτά που για εμάς είναι. Δεν μπορούμε να φανταστούμε ότι στην Αθήνα δεν θα έχουμε νερό. Εκεί όμως μπορεί να συμβεί. Ή δεν θα έχουν ρεύμα με κάποιες πολύ κακές καιρικές συνθήκες.
Η ζωή στα νησιά είναι δύσκολη. Αυτό που αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία είναι ότι αυτή τη δυσκολία την αντιμετωπίζει η Ελλάδα κατ’ αρχήν. Δεν υπάρχουν πολλές χώρες στον κόσμο που να το αντιμετωπίζουν. Θεωρώ ότι το αντιμετωπίζουμε με πολύ μεγάλη αποτελεσματικότητα».
Η επιδίωξη του προγράμματος χορηγιών σαφέστατη.
«Ο νησιώτης ο οποίος έχει εισπράξει τη μέριμνα από την πολιτεία και από εμάς και άλλους φορείς, αυτός θα γυρίσει στον τόπο του και θα προσφέρει πολλαπλάσιο έργο. Και θα έχει άλλους αισθητήρες και κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς από ό,τι ένας άνθρωπος που δεν έχει βγει ποτέ από εκεί και προσπαθεί να βιοποριστεί με τους δεδομένα περιορισμένους πόρους που μπορεί να έχει ένα νησί».
«Πρέπει να μάθουμε στα παιδιά να δημιουργούν για τον εαυτό τους»
Η Ευγενία Τζαννίνη δεν πιστεύει στις έτοιμες λύσεις, αλλά προτείνει κάτι διαφορετικό για τους νέους της χώρας:
«Πιστεύω πάρα πολύ στο εξής: δεν μπορούμε να βρίσκουμε τα ψάρια εμείς συνέχεια για τα παιδιά, πρέπει να τους μάθουμε να ψαρεύουν. Όταν σε ένα παιδί δίνεις ένα ακαδημαϊκό “οπλικό” σύστημα, το έχεις μάθει να ψαρεύει. Αποκλείεται το παιδί αυτό να χαθεί. Όταν όμως προσπαθείς να του επιλύεις προβλήματα της καθημερινότητας, για παράδειγμα να σου βρω μια δουλειά, να δημιουργήσω μια θέση στο ΚΕΠ να δουλέψεις, δεν το έχεις βοηθήσει. Εκεί που το βοηθάς είναι να το μάθεις εκείνο να δημιουργεί τη θέση εργασίας για τον εαυτό του».
Πώς όμως λειτουργεί ο θεσμός των υποτροφιών; Η Ευγενία Τζαννίνη περιγράφει:
«Οι υποτροφίες είναι για τέσσερα χρόνια, άρα του χρόνου τα παιδιά θα συνεχίσουν να παίρνουν. Έχουμε ήδη άλλες 8 υποτροφίες που αναμένουν. Το πρόβλημα το οποίο υπάρχει, είναι ότι επειδή ο φορέας αυτός και το τελευταίο ευρώ που καταφέρνει να βρίσκει, το διαθέτει στα παιδιά, το διοικητικό βάρος που προκαλεί όλη αυτή οργάνωση, ουσιαστικά πέφτει στους ώμους μας.
Κρίναμε ότι φέτος δεν θα μπορούσαμε να συντονίσουμε πάνω από 8 παιδιά. Του χρόνου αξιοποιώντας τις ήδη υφιστάμενες υποτροφίες, θα έχουμε άλλες 8 νέες υποτροφίες. Άρα του χρόνου θα σπουδάζουν 16 παιδιά και προσδοκούμε να γίνουν παραπάνω.
Στο επιστημονικό συμβούλιο έχουμε επίλεκτα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας οι οποίοι έχουν αναλάβει το έργο της παρακολούθησης και της συνδρομής των φοιτητών σε θέματα που αφορούν την εξέλιξή τους. Και μετέπειτα ευελπιστούμε και της επαγγελματικής τους εξέλιξης» καταλήγει.