Μέχρι την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον αρμόδιο για θέματα Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Όλι Ρεν, είχε φτάσει το 2012 ο Σπύρος Πρίφτης για να μπορέσει να ανοίξει ένα κουρείο στην Κέρκυρα αλλά και για να πάρει απάντηση στο θέμα απελευθέρωσης του επαγγέλματός του.
Ο επίτροπος είχε απαντήσει το ίδιο έτος στον Σπύρο Πρίφτη. Στην επιστολή, ανέφερε πως «η ελληνική κυβέρνηση είναι στη διαδικασία εφαρμογής του νόμου 3919/2011 για την απελευθέρωση του επαγγέλματος και την άρση των περιορισμών στην εισαγωγή και εξάσκηση επαγγέλματος».
Όμως, ο κ. Πρίφτης, όπως λέει στο newsbeast.gr, δεν έμεινε με… σταυρωμένα χέρια. Έστειλε επιστολές σε όλα τα υπουργεία της Ελλάδας και έφτασε μέχρι και το πρωθυπουργικό γραφείο, το οποίο, όπως συμπληρώνει, έφτασε μέχρι και στο σημείο να κάνει λάθος αποστέλλοντας αλλού τα έγγραφά του.
Ο 37χρονος που θέλει να ανοίξει τη δική του επιχείρηση σε ένα χωριό περίπου 700 κατοίκων της Κέρκυρας τελείωσε το 2010 ένα εργαστήρι ελευθέρων σπουδών, το οποίο η χώρα μας δεν αναγνωρίζει. Έτσι, για να μπορέσει να δημιουργήσει τη δική του επιχείρηση χρειάζεται να κολλήσει ένσημα για δύο χρόνια. «Ξέρετε ότι ακόμη κι αν εργαστώ σε ένα κουρείο, θα με έχουν ως μαθητευόμενο που σημαίνει ότι εάν θέλουν, θα με πληρώνουν και εάν θέλουν θα μου κολλάνε ένσημα. Οι περισσότεροι νέοι δουλεύουν τζάμπα». Ο κ. Πρίφτης μάλιστα μιλάει και για την παράνομη ενοικίαση αδειών που επικρατεί στο χώρο του.
-Έχετε απευθυνθεί στον Όλι Ρεν για να πάρετε άδεια για το κουρείο που θέλετε να ανοίξετε. Πείτε μας τι ακριβώς έχει συμβεί
«Από το 2011, έχοντας ακούσει ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ψηφίσει νόμο που υποτίθεται ανοίγει τα κλειστά επαγγέλματα, πήγα να κάνω τα χαρτιά μου στο δήμο της Κέρκυρας για να πάρω άδεια να ανοίξω ένα κουρείο σε ένα χωριό του νησιού. Εκεί ανακάλυψα ότι δεν έχει γίνει κάποιο άνοιγμα του επαγγέλματος αφού ο παλιός νόμος που όριζε ότι χρειάζονται δύο χρόνια προϋπηρεσίας για να ανοίξει κάποιος κουρείο, ίσχυε.
Εγώ είχα τελειώσει ένα χρόνο πριν μία σχολή εργαστηρίου ελευθέρων σπουδών και η ελληνική κυβέρνηση ζητά δυο χρόνια προϋπηρεσία γιατί δεν αναγνωρίζει τις σχολές. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι σχολές αυτές είναι αναγνωρισμένες.
Αφού λοιπόν έστειλα επιστολές και στο υπουργείο Υγείας και σε άλλα, φτάνοντας μέχρι και τον πρωθυπουργό και τον υπ. Οικονομικών να μου απαντήσουν γιατί ενώ είχαν ψηφίσει το νόμο που ανοίγει τα κλειστά επαγγέλματα, γιατί δεν εφαρμόζεται. Δυστυχώς σε όλα απέτυχα.
Το υπουργείο Οικονομικών απάλλαξε το επάγγελμά μου από το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων. Το υπουργείο Παιδείας απάντησε ότι δεν αναγνωρίζει τις σχολές και το Υγείας ότι δεν αλλάζει ο νόμος. Έτσι, απευθύνθηκα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έστειλα μία επιστολή στον Όλι Ρεν ο οποίος, προς έκπληξή μου, τον Απρίλιο του 2012 μου απάντησε. Παρόλα αυτά δεν έχω καταφέρει μέχρι σήμερα να ανοίξω κουρείο. Έχω αυτή τη στιγμή συχνή επικοινωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, είτε ηλεκτρονική είτε ταχυδρομική. Τελευταία εξέλιξη είναι ότι είχα ζητήσει κάποιες εξηγήσεις για το τι γίνεται με τις σχολές. Όπως διαπιστώνετε στο email, η ΕΕ έχει καταδικάσει την Ελλάδα επειδή δεν αναγνωρίζει τις σχολές και τα κολλέγια».
-Πώς σκοπεύετε από εδώ και πέρα να κινηθείτε;
«Από το Μάρτιο του 2013 έχω λάβει μία επιστολή από την υπηρεσία που λέγεται Internal Market Service, η οποία ασχολείται με την κλειστή αγορά. Μου ήρθε χαρτί το οποίο μου γνωστοποιεί ότι η υπόθεσή μου έχει παραπεμφθεί στην ειδική επιτροπή της ΕΕ. Το μόνο που ξέρω και χωρίς να έχω σαφή εικόνα είναι ότι θα ασχοληθούν με αυτά τα δύο υπουργεία. Θα ρωτήσουν τους λόγους για τους οποίους δεν ανοίγει αυτό το επάγγελμα. Είχα στείλει επιστολή στον πρωθυπουργό στις 24 Ιουλίου του 2012. Δεν απάντησε. Απευθύνθηκα στο Συνήγορο του Πολίτη για να πάρω απάντηση. Εκείνοι με τη σειρά τους επικοινώνησαν με το πρωθυπουργικό γραφείο, το οποίο, έστειλε κακώς τα έγγραφά μου στο υπ. Εργασίας και όχι στο υπ. Παιδείας και Υγείας, όπως θα έπρεπε. Με έκπληξή μου λοιπόν τότε έλαβα απαντήσεις από τα εν λόγω υπουργεία, στα οποία μου ανέφεραν ότι εκείνοι δεν είχαν καμία δικαιοδοσία».
-Σε όλον αυτό τον αγώνα που δίνετε μέχρι σήμερα και θα συνεχίσετε να δίνετε, αναζητήσατε μία εργασία σε ένα κουρείο;
«Μένω σε ένα χωριό της Κέρκυρας, στο οποίο διαμένουν περίπου 700 κάτοικοι. Απέχω από την πόλη της Κέρκυρας περίπου 35 χλμ. Εάν πάω να δουλέψω σε κάποιο κουρείο, θα με πάρουν ως μαθητευόμενο που σημαίνει ότι εάν θέλουν, θα μου δίνουν μισθό, και αν το κάνουν, θα μου δίνουν περίπου 200 ευρώ. Σκεφτείτε ότι όσα παιδιά τελειώνουν τη σχολή, δουλεύουν τζάμπα. Υπάρχει όμως και η περίπτωση των παιδιών που μόλις τελειώσουν τη σχολή, νοικιάζουν άδειες, κάτι που είναι τελείως παράνομο. Δηλαδή, του δίνεις ένα ενοίκιο το μήνα, φαίνεσαι σαν μισθωτός και μόλις συμπληρώσεις τα ένσημα αποχωρείς. Αυτό είναι παράνομο».
Είναι χαρακτηριστικό στην υπόθεσή του ότι το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Euro Direct με επιστολή του απάντησε στον κύριο Πρίφτη, «η Επιτροπή έχει κινήσει διαδικασία επί παραβάσει κατά της Ελλάδας από το 2008 σχετικά με κανονιστική ρύθμιση για τα κολέγια και εξετάζει ήδη το νέο νομοθετικό καθεστώς». Γι’ αυτό κι εκείνος τονίζει ότι: «Έχω δικαιωθεί από την Ευρώπη και δεν μπορώ να ανοίξω ένα κουρείο».
Στην απάντηση του Euro Direct στον Σπύρο Πρίφτη αναφέρεται:
«Αγαπητέ κύριε Πρίφτη,
Ευχαριστούμε για το μήνυμά σας.
Καταρχήν, θέματα οργάνωσης της εκπαίδευσης, επαγγελματικής κατάρτισης και αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων που έχουν αποκτηθεί στην ημεδαπή εμπίπτουν στην αρμοδιότητα των εθνικών αρχών των κρατών μελών. Το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Οδηγία 2005/36/ΕΚ)* καλύπτει την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων που έχουν αποκτηθεί σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αποκτώνται υπό καθεστώς δικαιόχρησης (franchise). Η Επιτροπή έχει κινήσει διαδικασία επί παραβάσει κατά της Ελλάδας από το 2008 σχετικά με κανονιστική ρύθμιση για τα κολέγια και εξετάζει ήδη το νέο νομοθετικό καθεστώς. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ελεύθερη κυκλοφορία και παροχής υπηρεσιών, παρακαλούμε δείτε τον παρακάτω σύνδεσμο της αρμόδιας υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Γενική Διεύθυνση – ΓΔ- Εσωτερικής Αγοράς και Υπηρεσιών):
http://ec.europa.eu/internal_market/services/services-dir/index_en.htm
(σελίδα μη διαθέσιμη στα ελληνικά)».